Co potrzeba do budowy elektroniki CNC

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
skorpino88
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6

Co potrzeba do budowy elektroniki CNC

Post napisał: skorpino88 » 29 sty 2008, 20:29

No to tak ja mam pytanie co potrzebuje do budowy elektroniki do maszynki CNC. Według moich informacji potrzebny nam Sterownik silnika ja wybrałem SSK-B01 x3 do tego płyta główna (możliwość podłączenia tylko 3 silników) no i to by było na tyle. Czytałem coś o odseparowaniu galwanicznym portu LPT.

Oto Pytani
1 Czy potrzebuje jeszcze czegoś ?? oprócz tego sterownika i płyty głównej (chodzi tylko o elektronikę)
2 Czy silnik o parametrach 0,9Nm jest mocnym silnikiem i wystarczy do frezowania płytek PCB plastiku pleksi drewna bo chyba metalu to nie bardzo
3 Na schemacie sterowników do silnika krokowego mam pokazane że tam możemy podpiąć max 40V czy chodzi oto że tam podpinamy taki zasilacz jakiej mocy potrzebuje silnik krokowy?? Czyli np 7V czy musi być podpięte konkretnie 40V ??
4 Płytka odseparowanie galwanicznego jest to to samo co płyta główna SSK-MB1 i w takim przypadku jeżeli zastosujemy jedną z tych rzeczy to drugiej już nie stosujemy ?? (wiem co to odseparowanie galwaniczne i czym sie one różnią więc proszę nie tłumaczyć)
5 Jakiej wielkości powierzchnia stołu roboczego (chodzi mi o samom część na której umieszczamy elementy do poddania stołu mogę wykonać przy takim silniku 0,9Nm??

Dziękuje za odpowiedzi

Tagi:

bubels
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Post napisał: bubels » 29 sty 2008, 20:48

Odpowiem w punktach:

1. Nie potrzebujesz nic więcej poza odpowiednim zasilaczem do całości.
2. Tak silniki te wystarczą. Jedynym minusem mogą być spowolnione posuwy. Ale w przypadku twoich wymagań podołają.(Do jasnego określenia musiał byś zdradzić obszar roboczy i wiele innych założeń)
3. Widzę że nie wystarczająco szukałeś. Otóż scalak na którym oparty jest ten sterownik może sterować silnikiem o maksymalnym zasilaniu 40V i 2A na fazę (czyli na uzwojenie silnika).
4. Skoro wiesz co to separacja galwaniczna to możesz sam określić czy ten moduł ją ma lub nie. Otóż ten moduł nie posiada izolacji galwanicznej. Zgodnie ze sztuką powinno być ale z doświadczenia uspokoję cię że jeśli wiesz co robisz to nie uszkodzisz portu lpt (podłączałem do niego różne wynalazki czasem sklecone w przypływie nagłej niepowetowanej furii twórczej)
5. To nie silnik determinuje obszar roboczy a szereg wielu parametrów. Musiał byś dużo bardziej sprecyzować co byś chciał zrobić z jaką dokładnością jaki budżet chcesz przeznaczyć, jakie prowadnice zastosujesz itd...

I tu zalecam cierpliwą lekturę forum bo odpowiedź na wszystkie pytania padła już wielokrotnie.

Autor tematu
skorpino88

Post napisał: skorpino88 » 29 sty 2008, 20:56

To tak mój budżet to powiem że to nie jest konstrukcja typu 1 miesiąc i już mam kase. Nauczyłem sie robić coś wolno a dokładnie czyli na razie mam plan założenia zrobienie tylko elektroniki. Co do obszaru roboczego myślałem nad czymś takim jak 40 na 40 cm. Ale jeśli to za dużo no to kurcze sie da mniejszą. Ile kaski chce na to przeznaczyć nie wiem plan jest taki z każdego miesiąca coś sobie kupić. Odnośnie na temat tego zasilacza do tych silników w takim razie płytkę muszę osobno zasilać tak jak napisałeś zasilaczem 40V i o prądzie 2 A i to wystarczy ale to jest chyba na tylko jedną płytkę sterownika tak ?? i będę musiał zastosować do 3 sterowników zasilacza o większym Amperażu ?

bubels

Post napisał: bubels » 29 sty 2008, 21:08

Widzę że jeszcze do końca nie wiesz co i jak... Ale powoli ci się rozjaśni

40x40 zrobisz bez problemów. Ale napisz coś o prowadnicach itd.

Co do zasilacza. 40V to wartość graniczna po której przekroczeniu scalaki odparują i poczujesz swąd krzemu ( ten zapach zawsze zwiastuje "koniec zabawy na dziś").

By zbudować zasilacz będziesz potrzebował trafo 24V (to da po wyprostowaniu 36V) i wydajności około 5A. Napięcie z trafa musisz wyprostować mostkiem najlepiej jakimś scalonym i odfiltrować kondensatorami np 4700uF (50V) 2 sztuki.

Drugi zasilacz 12V będziesz potrzebował do elektroniki ale tu już wystarczy jakikolwiek gotowiec np 1,5A. Zasilanie 5V dla logiki sterowników weźmiesz z płyty głównej. Na niej jest stabilizator 5V.

Autor tematu
skorpino88

Post napisał: skorpino88 » 29 sty 2008, 21:31

Kurcze na temat tych prowadnic nie wiem naprawdę ale zastanowię sie nad tym. A zasilanie do silników krokowych jest pobierane ze sterownika tego silnika krokowego czy do niego też trzeba osobnego zasilacza ?? Czy diody 1N5820 mogę zastąpić 1N5822 i tak po zatym Dziękuje za odpowiedzi na me pytania bynajmniej są one Konkretne :)

[ Dodano: 2008-01-29, 21:35 ]
Co do zasilacza zrobić go mam tak jak każdy zasilacz przykładowy schemat ino inne trafo bez ceramicznych i stabilizatora bo czytałem ze ma być niestabilizowane na wyjściu.

bubels

Post napisał: bubels » 29 sty 2008, 22:00

Na tych diodach chyba każdy już zaliczył wywrotkę bo je trudno dostać. Możesz spokojnie dać 1N5822 ona mają tylko większy prąd (3A) cała ta rodzina ma zbliżone parametry byle nie w dół.

Silniki elektryczne steruje się zasilaniem. Za odpowiednie załączanie uzwojeń i szereg innych rzeczy o których jeszcze nie wiesz (z czasem się dowiesz) a one to robią odpowiadają właśnie te sterowniki. Z tym że do nich trzeba dostarczyć prąd z zasilacza. Jak już to wszystko sklecisz pamiętaj ustawić potencjometrem na płytce sterownika maxymalny prąd fazy czyli u ciebie 0,9A. Jak przegniesz to silniki się zagotują a na dłuższą metę spalą.
Załączniki
zasilacz.JPG
zasilacz.JPG (9.5 KiB) Przejrzano 2899 razy

Autor tematu
skorpino88

Post napisał: skorpino88 » 29 sty 2008, 22:15

Ogólnie na temat silników jak to sie dzieje że kręcą sie poco falowniczki dlaczego mamy w gwiazdę i w trójkąt połączenie to takie podstawowe wiadomości wiem tak ze to tam jest ok ale zawsze lepiej coś więcej sie dowiedzieć :P a co do tych silniczków to Prąd wynosi 1A tak że jest ok a z tymi diodami to fakt jakoś takoś unikatowe są :D

[ Dodano: 2008-01-29, 22:18 ]
TO czyli mam zrozumieć że silniki krokowe tylko podpinam do sterownika do tego mierniczek by sprawdzić ile przypada Amper na silniczek i jeżeli za mało to podkręcić ale nie przekręcić dobrze mówię ??

bubels

Post napisał: bubels » 29 sty 2008, 22:36

Tak dokładnie jak napisałeś.

Autor tematu
skorpino88

Post napisał: skorpino88 » 29 sty 2008, 22:38

no to Dziękuje

[ Dodano: 2008-01-29, 22:48 ]
A pytanie bo widzę silniki o poborze prądu 2,1A jak uważasz można podpiąć je do tego sterownika SKK-B01 ?? moim zdaniem poszedł by ale scalak by sie grzał

[ Dodano: 2008-01-29, 23:15 ]
Znalazłem taki oto zasilacz http://sklep.avt.pl/p/pl/725/tst++1502- ... dalny.html wystarczy takowy ?? czy któryś z tych ale chyba raczej ten
http://sklep.avt.pl/p/pl/731/tst++200-2 ... dalny.html
http://sklep.avt.pl/p/pl/732/tst++200-2 ... dalny.html
ino że przy tym 1 kurcze obawiał bym sie o ścieżki na płytce PCB

bubels

Post napisał: bubels » 30 sty 2008, 07:25

Ten pierwszy będzie bardzo dobry. Co do silnika to prąd fazy i tak jest ograniczany.
Musiał bym zajrzeć do noty katalogowej.

A co to za silnik?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”