L297 i L298N wszystkie podzespoły
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 5
L297 i L298N wszystkie podzespoły
Witam niedługo będe sie zabierał za budowę tego sterownika i mam jedno pytanie Czy dostane wszystkie elementy w jednym sklepie internetowym jesli tak to prosił bym o link na Tme nie ma wszystkiego...
Sterownik robie według https://www.cnc.info.pl//files/sterownik_skrokow.pdf
a płytek będe sie uczył sam wytrawiać
Czy mógł by mi ktoś skonstruować koszyk?
Sterownik robie według https://www.cnc.info.pl//files/sterownik_skrokow.pdf
a płytek będe sie uczył sam wytrawiać
Czy mógł by mi ktoś skonstruować koszyk?
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
A czego tam nie mają, tak z ciekawości pytamM4ly pisze:na Tme nie ma wszystkiego

Jak budujesz sterownik na L298 i L297, to zrób synchronizację dla każdej płytki osobno, nie rób tak jak jest na schemacie na 26 stronie tego PDFa u góry (rys2.). Też będzie działać i nie będziesz mieć problemów w przyszłości.
pozdro
-
M4ly pisze:wszystko jest tylko nie można kupować na sztuki niektórych rzeczy
to jest urok tego sklepu

Co do synchronizacji to w tym PDFie na stronie 26 jest u góry rysunek(Rys. 2), tam narysowali żeby oscylator(czyli elementy R i C) wlutować tylko na jednej płytce, a do kolejnych dwóch sterowników doprowadzić tylko sygnał z SYNCH do nóżki 1 układu L297. Można to też zrobić w ten sposób, że na każdej płytce sterownika wlutowujesz elementy R i C i już wtedy ich nie łączysz ze sobą za pomocą przewodu. Takie rozwiązanie jest pewniejsze, bo nie ma możliwości żeby gdzieś przewód nie łączył, co może prowadzić do utraty kroków.
-
...
Czy mógł by mi ktoś wypisać elementy jakie potrzebuje aby zbudować ten sterownik
może lepiej których nie potrzebuje (z listy na ostatniej stronie) chodzi mi o to ze ten projekt przewiduje zasilacz na płytce wiem ze PR1 PR2 odpada coś jeszcze?
wiem juz ze diode 1N4935 należy zastąpić czymś mocniejszym BYV27-200
a i mam pytanie czy TA8435 nie był by prostszy do wykonania? no i tańszy?
może lepiej których nie potrzebuje (z listy na ostatniej stronie) chodzi mi o to ze ten projekt przewiduje zasilacz na płytce wiem ze PR1 PR2 odpada coś jeszcze?
wiem juz ze diode 1N4935 należy zastąpić czymś mocniejszym BYV27-200
a i mam pytanie czy TA8435 nie był by prostszy do wykonania? no i tańszy?
-
...
Czy skonstruował by mi ktos koszyk do tych podzespołów https://www.cnc.info.pl//files/ta8435leoobom_236.pdf
Bo coś mi sie to nie widzi... Ale to chyba dlatego ze jestem początkujący
I mam pytanie czy istnieje jakiś sklep gdzie np podam taką listę a oni mi wszystko prześlą
bo trochę ciężkie jest szukanie tego wszystkiego w kategoriach dla laika
Bo coś mi sie to nie widzi... Ale to chyba dlatego ze jestem początkujący

I mam pytanie czy istnieje jakiś sklep gdzie np podam taką listę a oni mi wszystko prześlą
bo trochę ciężkie jest szukanie tego wszystkiego w kategoriach dla laika
-
??co masz na myśli ?M4ly pisze:koszyk
nie bardzo bo tutaj masz tylko wypisane nazwy elementów, nie ma nic o typach obudów, musiałbyś to dopisać, ale nie jestem pewien czy gdzieś ci tak zrobią. Jak pójdziesz do zwykłego sklepu to szybciej uda Ci sie to załatwić, możesz zabrać ze sobą schemat elektryczny i wzór płytki to będzie im łątwiejM4ly pisze:czy istnieje jakiś sklep gdzie np podam taką listę a oni mi wszystko prześlą
pozdro
-
...
Ale obudowa ma chyba znaczenie tylko przy U1 - ta8435, U2 - LM555 bo reszta to chyba tylko diody tranzystory rezystory kondensatory?
Czy dostane to wszystko w poltronicu? (tam mają najtansze ta8435) Może wysłać im maila? z tą listą?
Mam w mieście sklep elektroniczny ale nie sądzę żeby wszystko mieli
Czy dostane to wszystko w poltronicu? (tam mają najtansze ta8435) Może wysłać im maila? z tą listą?
Mam w mieście sklep elektroniczny ale nie sądzę żeby wszystko mieli