Witam,
O ile przekaźniki, sterowanie ich - załączanie jakąś wielką tajemnica nie jest to zastanawiam się jak ugryźć urządzenia siłowe, trójfazowe .
Po prostu zwykłym przekaźnikiem odpinać "zero" ( intuicja podpowiada mi że nie koniecznie )
A może zastosować stycznik trójfazowy z cewką na 230 v i pojedynczym przekaźnikiem zapinać 230 na cewkę ??
A może znaleźć taki stycznik trójfazowy z cewką na 12 v o ile są takie i występują w normalnych cenach
Mają Państwo jakieś doświadczenie w temacie ?
Taka luźna dyskusja
Pozdrawiam
Przekaźnik a odbiornik Trójfazowy …
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Przekaźnik a odbiornik Trójfazowy …
No oczywiście że nie. Odpinanie 0 nic nie da. Urządzenie wtedy pozostanie podłączone w gwiazdę bez przewodu środkowego. Co zwykle ma niewielki wpływ na działanie (po prostu urządzenie będzie działało dalej, tzn. nie wyłączy się).kamilszczepan pisze:Po prostu zwykłym przekaźnikiem odpinać "zero" ( intuicja podpowiada mi że nie koniecznie )
No tak. Należy użyć stycznika. W każdym razie po prostu przekaźnika o 3 stykach. A czy cewka będzie na 230V czy na 12V to już inna sprawa. Pewnie też cenowakamilszczepan pisze:A może zastosować stycznik trójfazowy z cewką na 230 v i pojedynczym przekaźnikiem zapinać 230 na cewkę ??
A może znaleźć taki stycznik trójfazowy z cewką na 12 v o ile są takie i występują w normalnych cenach

Bo ja się nie spotkałem z takimi z cewką na 12V.
No ale wtedy wystarczy dać drugi mały do załączania cewki 230V w tym pierwszym.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Styczniki z cewką na 12V są dostępne jak najbardziej.
Dla odbiorników 3-fazowych częściej stosuje się styczniki ze względu na większą wytrzymałość prądową styków oraz większą odległość między stykami (mniejsza szansa na sklejenie lub upalanie w czasie rozłączania)
Mnie zastanawia tylko jedno? Co to za "zero" podłączacie do urządzenia skojarzonego w gwiazdę
EDIT
Zapomniałem że czasami można grzałki tak podłączyć chociaż osobiście w żadnym urządzeniu się z czymś takim nie spotkałem
Dla odbiorników 3-fazowych częściej stosuje się styczniki ze względu na większą wytrzymałość prądową styków oraz większą odległość między stykami (mniejsza szansa na sklejenie lub upalanie w czasie rozłączania)
Mnie zastanawia tylko jedno? Co to za "zero" podłączacie do urządzenia skojarzonego w gwiazdę

EDIT
Zapomniałem że czasami można grzałki tak podłączyć chociaż osobiście w żadnym urządzeniu się z czymś takim nie spotkałem

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2