W cnc:
Stosuję drivery silników TB6600 sterowane z płytki-interfejsu USB Mach3 Usb Motion Card (AKZ250) = klasyczne sterowanie driverami Step/Dir/Enable (enable wspólne dla wszystkich).
Do płytki USB podłączone oczywiście end-stopy, bazowania, e-stop, sterowanie pompą wody, zaworkiem chłodzenia itp...
W 3D:
Drivery silników (sygnały Step/Dir oraz enable na stałe) przepinam do płytki arduino mega2560 + na pająka zmontowane coś-jak-Ramps1.4 (tzn tylko driver extrudera, pozostałe drivery zastąpione wyjściami do elektroniki CNC
Aby nie przepinać wszystkiego - mam do tego zapięte osobne e-stopy (dające mniejszy zakres ruchu XY, niż w cnc, bo i tak heatbed mały jest).
Zasilacz jest oczywiście wspólny. (5v, 12v, 30v).
I teraz o co mi chodzi - jak to pożenić na stałe, by nie przepinać przewodów na pająka
Wiadomo - bez sensu przepinać kilkanaście drucików, duże szanse (pomimo kolorów kabli itd) zamienienia jakiegoś dir/step albo innego głupiego błędu. Część sygnałów mogłaby być wspólna ciągle (krańcówki), ale nie sterowanie - choć teoretycznie można zrobić "OR na drucie" - to z karty USB wypada mi step/dir do 200KHz i mając równocześnie zapiętego Ramps-a gubiło mi kroki (pomimo wstawienia diod, by tylko stan niski sterował).
1. Pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy - puścić komplet sygnałów (krańcówki, dir/step i wszystko co idzie do obu mechanik przez drivery) przez jedno "grube" złącze, łączące tak samo cnc jak 3d. Ale dużo tego trochę, no i nadal jest to niekulturalne przepinanie mechanicznej wtyczki do jednego z 2 gniazd... a całość (w końcu) ma wylądować w jednej obudowie..
2. jak nie wtyczka mechaniczna, to przełącznik... Tylko gdzie znaleźć sensowną wajchę, która przepnie mi 4x step + 4xdir + 6x krańcówka + i jeszcze parę sygnałów (już o przepinaniu masy i zasilania nie mówiąc, i odłączaniu driverów extruderów itd)- straszny "programator od pralki" by to był...
3. jak nie przełącznik, to przekaźniki... (dużo ich, ale niech będzie - nie problem walnąć płytkę, jeden przekaźnik = 2 styki, więc będzie ich nie 12-14 tylko 6-7szt)...
4. stadko układów CD4066 jako switch sterowany? 15v przenoszą, 5ohm rezystancji nie powinno jeszcze przeszkadzać przy 200KHz...
Chyba że macie jakiś inny/prostszy/lepszy pomysł