4 Osie + ster + PC +prog.;

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
Krauz
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3

4 Osie + ster + PC +prog.;

Post napisał: Krauz » 26 sty 2014, 08:54

Witam. Panowie zbudowałem sobie do mojej maszynki układ sterowania na silnikach krokowych i Machu3 - działa, jednakże dla mojego ojca który pojęcia nie ma o elektronice użytkowanie macha - wprowadzanie nowych wzorów - jest trudne. Poza tym krokowce gubią czasami kroki.

Teraz chciałem przejść na jakieś serwomotory z enkoderami + sterowanie dla ludków antykomputerowych ;)

O co chodzi. Podchodzi do komputera, rysuje sobie wzorek jak w paincie, włącza i maszynka jedzie. Czy ktoś tutaj jest w stanie mi pomóc w powyższej treści?

Taka maszynka posiada coś do rysowania wzorków i wydaje sę to łatwe. Niestety nie stać mnie na nią i dłuuuuugo nie będzie hehe ;)

Pozdrawiam serdecznie ;)

Tagi:

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 26 sty 2014, 09:08

W paincie to nie widać za bardzo jakie co ma mieć wymiaru itp.

Chyba łatwiej będzie się przytulić do Linuxa i subów pisanych przez kolegów Mikich i Kamarów.

Autor tematu
Krauz
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: Krauz » 26 sty 2014, 16:37

Koniecznie musi to być linux? Bo podejrzewam że z użytkowaniem w Linuxie ojciec może nie dać rady. Mogę liczyć na jakieś bezp. linki do tych "subów"? Cokolwiek to jest?

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 26 sty 2014, 18:28

Jak ojciec nie jest niesamowicie wprawnym użytkownikiem Windowsa, to z LinuxCNC będzie mu łatwiej niż komuć, kto ma mnóstwo przyzwyczajeń zagrzybiałych już od 20 lat pracy na Windzie.

Suby - do takie dodatki, nakładki na LinuxCNC.
http://kamar-cnc.pl/?page_id=169

http://kamar-cnc.pl/?page_id=620

Masz własne okienko z jakąś figurą, podajesz jej parametry i to to się magicznie zamienia w program nc, który później możesz odpalić i robi się samo.

Ja się tym nie bawiłem, ale ludzie zdrowaśki odprawiają za Kamara i Mikiego za te udostępnione materiały.

Szperaj po forum.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 26 sty 2014, 19:03

NGCGUI to coś w rodzaju wbudowanego generatora makr, suby to takie makra, służące wykonaniu jednej, konkretnej czynności, lub ich sekwencji, można je dowolnie łączyć w dłuższe procedury. Zaletą jest niesamowita prostota pisania kodu wprost w pliku .ngc kierowanym na maszynę.

Niemniej - jeżeli ojciec poważnie chce się zająć CNC, nauka tak czy siak go nie ominie. Nie jest to specjalnie skomplikowane. Suby w LinuxCNC czy gotowe makra do Macha wystarczą, żeby wyciąć kółko, czy prostokąt, nawiercić rząd otworów z określonym rozstawem i głębokością etc. Bardziej skomplikowane detale trzeba generować jakimś CAM-em, i wtedy mniej istotny staje się sam program zadający trajektorię, uczyć się trzeba rysowania w CAD-zie, tworzenia ścieżki narzędzia w CAM-ie.

Autor tematu
Krauz
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: Krauz » 27 sty 2014, 17:04

Panowie a co sądzicie o tych napędach hybrydowych? Cenowo wygląda to ok jeśli chodzi o sterowniki i silniki.

http://www.ebmia.pl/serwonapedy-serwona ... 3god41gAHg

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”