Sanguinololu kwarc tranzystory

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
l0l
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Sanguinololu kwarc tranzystory

Post napisał: l0l » 10 sty 2014, 19:23

Witam jestem w trakcie składania elektroniki Sanguinololu 1.3a podczas której natrafiłem na problemy mianowicie na schemacie znajduje się kwarc i kondensatory 22pF .Lecz na płytce kwarc wygląda jakby był jednym elementem z wbudowanymi kondensatorami .Nie wiecie możne gdzie bym taki element zakupił i jak się on nazywa ? Ewentualnie czy mogę to zastąpić lutując ze sobą kwarc i dwa kondensatory to chyba żadna różnica może tylko w gabarytach .Następnie pytanie odnośnie tranzystorów nie umiałem nigdzie znalesc dokładnie takich samych ja na schemacie i czy możliwe by było zastosowanie IRF530N lub L2203N wydaje mi się ze głownie rozchodzi się o sterowanie z logic level.Ostatnie pytanie dotyczy problemu ze stabilizatorem napięcia L7905cv który strasznie się grzeje po podłączeniu układu do portu usb czym to jest spowodowane

Obrazek

Tagi:

kuba3
Posty w temacie: 1

Post napisał: kuba3 » 10 sty 2014, 21:22

ja poprosiłem o filtr ceramiczny z 3 wyprowadzeniami i dali mi co trzeba :mrgreen:
http://reprap.org/wiki/Protected_Mosfet
tu masz tabelke z mosfetami, jak pasują do podanych parametrów to montuj
co do stabilizatora to sprawdź czy nie masz jakiegoś zwarcia/błędu/czegokolwiek złego na płytce ten elementy normalnie chyba raczej jest zimny
ja będziesz miał problemy z silnikami to odwiedź :
http://www.mojreprap.pl/board/viewtopic ... 7&start=80

Darek05
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Darek05 » 11 sty 2014, 23:55

Cześć
Witam jestem w trakcie składania elektroniki Sanguinololu 1.3a podczas której natrafiłem na problemy mianowicie na schemacie znajduje się kwarc i kondensatory 22pF .Lecz na płytce kwarc wygląda jakby był jednym elementem z wbudowanymi kondensatorami .Nie wiecie możne gdzie bym taki element zakupił i jak się on nazywa ?
To jest generator Kwarcowy, tutaj masz link< http://sklep.avt.pl/generator-kwarcowy-8mhz.html > do przykładowego generatora, musisz wybrać tylko częstotliwość, i obudowę żeby pasował ci do druku.
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O

Autor tematu
l0l
Posty w temacie: 2

Post napisał: l0l » 18 sty 2014, 15:17

Dziękuje za odpowiedz faktycznie to generator kwarcowy .A co do stabilizatora to sam sobie odpowiedziałem bo miał być 7805 a nie 7905 .Teraz płyta poskładana a co do Step Sticker znalazłem na allegro tutaj ale nie wiem czy będzie kompatybilny z Sanguinololu pisalem maila do sprzedawcy ale do tej pory nic

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”