Płyta główna:
- pełna izolacje galwaniczną
- podłączenie do komputera przez port drukarki
- wejście na włączniki krańcowe i domowe dla 4 osi ale min, max i home razem
- cztery wyjścia do sterowania komutatorami silników skokowych, sterowanie sygnałami kierunku i skoku.
- jedno wyjście umożliwiające włączanie i wyłączanie urządzenia zasilanego z sieci 230V (triak)
- jedno wyjście do sterowania odbiornikiem prądu stałego (MOSFET) lub wyjście analogowe do sterowania prędkością wrzeciona poprzez falownika (DAC z PWM)
- jeden przekaźnik do dowolnego wykorzystania – np. zmian kierunku obrotów wrzeciona, lub włączanie pompy chłodziwa.
- HARDWAROWY STOP - opcja zatrzymująca wszystkie urządzenia niezależnie od sygnałów sterujących – aktywna w momencie włączenia zasilania lub po wciśnięciu przycisku zatrzymania awaryjnego
- wejście na przycisk zatrzymania awaryjnego i przycisk zerowania alarmu
Moduł L297+L298:
Typowa aplikacja L297 została wzbogacona o układ, który zapewnia sterowanie silnika ze stałą wartością wektora pola elektromagnetycznego w trybie półkrokowym. dzięki temu moment trzymający ma niezmienna wartość we pełnych krokach i w półkrokach.
No niestety chyba byłem w jakimś innym stanie świadomości jak projektowałem płytę główną bo się okazało że konieczna jest niewielka przeróbka ale tak to bywa z prototypami

Jak na razie wszystko działa nie testowałem tylko wyjścia DAC z PWM i tranzystora
Płyta główna jest na 2 str PCB Wymiary 135x25x90 mm (DxWxS) a moduły silników na jednostronnych Wymiary 105x50x70 mm (DxWxS). Driver jest jeszcze zmontowany na płytce domowej roboty ale płytki z firmy już mam. Jakby ktoś miał ochotę na któreś PCB to możemy sie dogadać.
jak Wam się podoba?
płyta główna

driver silnika