co to jest warte?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 5
co to jest warte?
jak w temacie
http://allegro.pl/sterownik-cnc-usb-4-o ... 54876.html
oczywiscie do tego dokupie sterowniki i silniki krokowe ok 2Nm
http://allegro.pl/sterownik-cnc-usb-4-o ... 54876.html
oczywiscie do tego dokupie sterowniki i silniki krokowe ok 2Nm
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
dzieki patrzyłem na e-bay-u ale nic nie znalazłem oczywiscie w tej cenie i to za komplet,co jest warte?
Ostatnio zmieniony 12 lis 2013, 17:58 przez grzesiekrc, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Tyko to nie powód aby zaraz zostać kolegą Janosika. Te wszystkie chińskie klony bazują na oprogramowaniu kradzionym z Planet CNC gdzie sam koszt licencji to 69 euro.grzesiekrc pisze:... na pieniadzach nie spie jakos ludzie robia tanio i dziala.
Jeśli chcesz mieć tanio zainteresuj się LinuxCNC – jest za darmo i legalnie.
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Linuksa można zainstalować obok Windows i przy włączeniu komputera wybierać system który ma się uruchomić.grzesiekrc pisze:ok wszystko fajnie i pieknie tyle ze mam w kompie windowsa.
Zresztą Linux jest na licencji GPL, więc możesz sobie z nim robić co zechcesz, pod warunkiem że sobie nie przywłaszczysz autorstwa programów.
Czyli możesz mieć kilka Linuksów na jednym komputerze, albo na kilku komputerach i nikt w to nie będzie wnikał.
Dodatkowo jeśli wystarczy Ci na razie symulacja programów bez podłączania rzeczywistej obrabiarki, to możesz też uruchomić LinuxCNC na maszynie wirtualnej, np. darmowym Oracle VM VirtualBox.
VirtualBox-a możesz uruchomić także pod Windows, choć to program wieloplatformowy, działający też pod Linuksem czy Mac OS.
Ale coś mi się wydaje że z twoim poziomem wiedzy o komputerach i CNC, to najrozsądniej zrobisz kupując PikoCNC.
Zresztą sam program możesz sobie ściągnąć ze strony producenta i testować do woli, dopiero za zewnętrzny sterownik trzeba zapłacić.
.
-
[quote="tuxcnc"
Ale coś mi się wydaje że z twoim poziomem wiedzy o komputerach i CNC, to najrozsądniej zrobisz kupując PikoCNC.
Zresztą sam program możesz sobie ściągnąć ze strony producenta i testować do woli, dopiero za zewnętrzny sterownik trzeba zapłacić.
.[/quote]
Ok na komputerach sie troche znam na cnc mniej ale tez cos lapie w pracy mam fanuca,niestety na cnc amatorskich wogule z tad pytam bo nie chce płacic za błedy kupujac nie to co trzeba a potem bede meczył bule wam jak to skonfigurowac uruchomic.Wiec lepiej bedzie jak kupie faktycznie pod usb sterownik i poproblemie .
Ps.zapomniał wół jak cielenciem był
.[/quote]
Ok na komputerach sie troche znam na cnc mniej ale tez cos lapie w pracy mam fanuca,niestety na cnc amatorskich wogule z tad pytam bo nie chce płacic za błedy kupujac nie to co trzeba a potem bede meczył bule wam jak to skonfigurowac uruchomic.Wiec lepiej bedzie jak kupie faktycznie pod usb sterownik i poproblemie .
Ps.zapomniał wół jak cielenciem był