Chopper potrzbuje schemat
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Chopper potrzbuje schemat
Potrzbuje jakis prosty czoper aby mi pilnowal prad .. robie urzadzenie z kilkunastoma silnikami krokowymi i wszysko zasilane z 1 trafo ... potrzbuje jakis czoperek tak aby mi dawal 3A 20V rozwiazania oparate na l279 odpadaja ;/
"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein
Albert Einstein
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
tak tylko sterownik mam juz zrobiony , urzadzenie do ktorego potrzbuje taki modol czopera zawiera w sobie kilkanascie silnikow krokowych unipolarnych , czoper jako modol ma zasilac 3 silniki , ( podzielilem to na gropy bo latwiej zrobic czoper na mniejsze prady )
"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
chyba zle kombinujesz nie mozna zrobic chopera dla 3 silnikow lacznie wgg mnie trzeba choper dla kazdego z osobna wystepuje tu problem sterowalnosci bo nib jak mam chopowac dla 1 2 lub 3 silnikow no chyba ze zrobisz jakis uklad inteligetny
napisz jak to widzisz bo ja nie berdzo to moge sobie wyobrazic
napisz jak to widzisz bo ja nie berdzo to moge sobie wyobrazic
Ostatnio zmieniony 21 cze 2005, 15:54 przez chomikaaa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Jednym czoperem nie obsłużysz jednocześnie kilku silników. Możesz podzielić jedynie silniki nagrupy w taki sposób, że w grupie pracuje tylko jeden silnik.Przełączanie silników w ramach grupy można realizować przekaźnikami. Pozostaje problem hamowania osi - zatrzymanie silnika krokowego nie oznacza, że nie jest on zasilany.
Jeżeli obciążenie od silników ma charakter chwilowych przeciążeń to w układzie zasilania sugeruję wstawienie baterii akumulatorów - jako zasilanie buforowe.
Pozdrawiam
Jeżeli obciążenie od silników ma charakter chwilowych przeciążeń to w układzie zasilania sugeruję wstawienie baterii akumulatorów - jako zasilanie buforowe.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Koncze moja CNC i powoli robie do niej elektronike. Aby elektronika byla mala i nie grzala sie (jak te na L297) zaprojektowalem choppera na power mosach. Zeby bylo taniej to sa to 4szt. N-mosow (BUZ11/71 itp). Tu jest schemat "pogladowy" - ten uklad dopiero bede robil i testowal. No i co najwazniejsze mozna z niego sterowac "silnopradowe" krokowce.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
elektronika bardzo dyskretnakorinsj pisze:Koncze moja CNC i powoli robie do niej elektronike. Aby elektronika byla mala i nie grzala sie (jak te na L297) zaprojektowalem choppera na power mosach. Zeby bylo taniej to sa to 4szt. N-mosow (BUZ11/71 itp). Tu jest schemat "pogladowy" - ten uklad dopiero bede robil i testowal. No i co najwazniejsze mozna z niego sterowac "silnopradowe" krokowce.

podoba mi się koncepcja... choć układ dla jednego silnika będzie "nieco" rozbudowany

mam pare uwag/zapytań:
1. jak zapewnić właściwy poziom przy sterowaniu jednym sygnałem MOSFETów "po przekątnej"...
2. warto pomyśleć o "czymś" dodatkowym co wyeliminuje groźbę stanu w którym klucze po jednej stronie będą przez "chwileczkę" jednocześnie włączone

3. wątpliwość budzi wydolność prądowa terowania bramkami MOSFET... wbrew pozorom pojemność bramki - jeśli chcemy ją szybko przeładować (przełączyć klucz) wymaga sterownia dużym prądem => wtedy tranzystor jest chłodniejszy - łatwiej zapobiegać sytuacji opisanej w punkcie 2
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm