UHU pierwsze uruchomienie- Error

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
rokare
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

UHU pierwsze uruchomienie- Error

Post napisał: rokare » 17 maja 2007, 21:19

Dziś poraz pierwszy uruchomiłem sterowniki uhu
do sterownika podłączyłem sterowanie z lpt i silnik. po włączeniu zasilania wszystko świeci ładnie (2zielone diody) tylko jak podam sygnał z macha (gzie krokówki działały bez problemu) po chwili zapala mi sie dioda error. tak samo jest gdy obrócę wałem silnkia o jakieś 120stopni. silnik ma enkoder 2000impulsów na obrót.

co może byc przyczyną tego błędu??

komunikacja po rs działa bez problemu i pisze ze eeprom Ok.

hmm

Tagi:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 17 maja 2007, 21:22

zmień zasilanie silnika czyli obróć bieguny kabli które wychodzą z uhu do silnika i powinno być okey
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Autor tematu
rokare

Post napisał: rokare » 17 maja 2007, 21:33

no niestety nie pomogło :( a tak zapytam co cała by zmiana biegunowości?? przecież wtedy silnik kręcił by sie w drugą stronę, przynajmniej mi sie tak wydawało. nie rozumie tylko czemu obrót wału silnika o 90-120 stoni powoduje wystąpienie błędu. jezeli odłączę jeden kanał z enkodera w dalszym ciągu nic nie działa ale mogę kręcić wałem silnika dowolnie długo i błąd sie nie pojawia.
hmm

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 17 maja 2007, 21:36

a może spróbuj trimerem pokręcić bo wyżej wymienione efekty własnie wskazywały by na biegunowość silnika , ja tak miałem i inni co pytali się o uruchomienie UHU ..
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)

Autor tematu
rokare

Post napisał: rokare » 17 maja 2007, 21:50

ja pier....... ale porażka odłączył sie kabelek od zasilania obwodu mocy :razz: :mrgreen: ale wstyd :oops: i dlatego wywalało błąd jak ruszyłem płytka to uwidoczniło sie słabe połączenie (prowizoryczne, a podobno prowizorki miały działac najdłużej :lol: )

a tak zapytam jeszcze o szczegóły techniczne silnik bardzo drży tak jak by chciał utrzymać zadaną pozycje i oscyluje wokół niej. co ustawić w terminalu??. enkoder tak jak pisałem 2000impl/obr.
czy jeżeli mam serwo na 12 volt a sterownik zasilam 30 voltami to czy nie spale silnika?? jak ograniczyć maksymalny prąd aby nie uszkodzić silnika??

dzięki za szybka odpowiedź :razz:
hmm

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 17 maja 2007, 21:56

w terminualu musisz dostroić pierwsze 4 parametry od góry , ja np: miałem takie :

https://www.cnc.info.pl/topics60/frezar ... 51,615.htm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”