Zestaw na dziś :
- sterownik 3 osie typ hy-tb3dv-m , na płycie nie
ma nawet nazwy typu sterownika , identyfikacja na podstawie zdjęć w internecie .
-zasilacz 24V impulsowy 15A .
-laptop + skonfigurowany pod tą płytke Mach , nie jest to docelowe sterowanie lecz tylko do testów sterownika silników krokowych .
-silniki - nowe 57H56-2008B 1,26N/m , 8 wyprowadzeń , uzwojenia połączone do testów równolegle .
......
Po pierwszych testach normalnie ręce opadają
Silniki pracują bardzo niestabilnie , głośno , gubią kroki już przy około 2 obrotach na sekunde , normalnie tragedia

profesjonalny sterownik ale .... ja potrzebuje raptem z 3-4 obroty na sekunde z momentem napędowym rzędu 0,3N/m i 1/8mikrokrok .Docelowo śruby fi8 metryczne osadzone w łożyskach

Tu należy nadmienić że wiem jak powinien pracować np. profesjonalny sterownik ,wiem jak pracują sterowniki zasilane niskim i wysokim napięciem , wiem także jak pracują tanie budżetowe sterowniki . Znane są mi też różnice w jakości pomiędzy profesjonalnymi silnikami krokowymi a tanimi .
....
Po pierwszych pomiarach oscyloskopem zauważyłem że zbocze narastające sygnału step jest niskiej jakości a dokładniej jest bardzo rozciągnięte z tego co mi wiadomo to właśnie zbocze narastające wyzwala krok dla układu Tbxxxxx.
Następna sprawa że skośnoocy ludzie powprowadzali jakieś dodatkowe funkcje na tej płycie .
Generalnie jest kilka kwestii które należy posprawdzać , ten sterownik nie powinien tak żle pracować

....
Może ktoś z forumowiczów miał styczność z tymi sterownikami i podzieli sie swoimi doświadczeniami ?