Nadszedł czas na elektronikę

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
jurd
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Nadszedł czas na elektronikę

Post napisał: jurd » 06 maja 2013, 19:37

Cześć wszystkim,

po bardzo długich bojach z budową drewniaka, nadszedł czas na uruchomienie tego cuda. Początkowo chciałem zbudować swój zasilacz oraz sterowniki oparte o schemat i płytki kolego Leoo ale z biegiem czasu odechciało mi się trawienia i lutowania więc części poszły do "magazynu" a zamiast tego kupiłem 3 osiowy sterownik znany jako ZELRP. Jestem przed zakupem dodatkowych elementów i chciałem się upewnić, że wszystko dobrze zrozumiałem.

Na zasilanie ma wystarczyć trafo od 16 do 32V 150VA. Jako, że miałem jedno 12V to dokupiłem drugie takie samo i liczę na to, że dają mi one, połączone w szereg 24V/150VA - dobrze myślę?

Nie za bardzo wiem jakich mogę użyć przełączników krańcowych i wyłącznika e-stop. Na schemacie wyglądają tak jak gdyby były wszystkie zamknięte. Rozumiem, że muszą być (normalnie zamknięte). Chciałbym kupić jak najtańsze mechaniczne - czy coś takiego się nada? No i jakimi przewodami te krańcówki podłączyć?

Jako komputer sterujący zamówiłem Dell OptiPlex 170L desktop, na którym chcę uruchomić LinuxCNC i ewentualnie Xp z VisualMill i tu mam prozaiczne pytanie o kabel LPT. Czy trzeba na coś zwracać uwagę przy zakupie?

Pomoże ktoś?

jurand

Tagi:

Autor tematu
jurd
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: jurd » 17 maja 2013, 21:21

No cóż, musiałem sam sobie pomóc.

Trafa połączone w szereg dały 24V/150VA.

Jeśli chodzi o krańcówki i sterownik ZELRP, to okazało się, że można zastosować cokolwiek a właściwości ustawić w programie sterującym - proste?

100 zł za komputer Dell okazuje się być dobrą inwestycją ale z wiwatami poczekam aż coś w końcu wyfrezuję.

Kabel, który kupiłem przez Sieć miał z jednej strony złącze Centronics - ZONK - musiałem kupić przedłużacz.

Jakimś cudem uruchomiłem 2 silniki i o elektronice na chwilę obecną zapomnę. Czeka mnie jeszcze podłączenie krańcówek, wrzeciona i estopu więc na razie tematu nie zamykam.

Pozdrowienia dla wszystkich, którzy chcieli pomóc ;).
jurand

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”