CNC MAKA Servopack CACR-SR, spalony PTM,
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 14
CNC MAKA Servopack CACR-SR, spalony PTM,
Witam.
Niedawno dokonałem zakupu maszyny CNC MAKA KPF 552 91r
Kupiłem ją tylko dlatego, ponieważ zapłaciłem jak za cenę złomu i pomyślałem, że nic do stracenia.
a teraz do sprawy:
Po włączeniu napędów (tak żeby silniki trzymały) przyciskiem na pulpicie sterowania, napędy (3) się załączają i po chwili wywala błąd na ekranie jak i bezpośrednio na jednym napędzie (z tego co pamiętam od osi X) na napędzie wyświetla się cyfra '1'. Okazał się być spalony PTM (power transistor module). I okej, zamówiłem wymieniłem i załączam. Po mniej więcej 1-2s słyszałem lekki narastający pisk, który wydobywał się z szafy sterowniczej. Po następnych 2s napędy sie wyłączyły i znów błąd '1'. Sprawdziłem miernikiem, i znowu się spalił ptm.
Po tym wszystkim sprawdziłem wszystko, dosłownie Wszystko co się da: kable, wszystkie mostki rezystory itp siedzące w servopack'u, silnik. Nie sprawdziłem tylko płytki drukowanej.
Ucieszony włozyłem następny PTM i znów.
Już ręcę mi opadają. Myślałem o zmianie modułów, jak da rade samych modułów. Jak tak się nie da to całego kompletu (silnik+moduł)x3
Jeżeli najlepszym wyjściem była by zmiana napędów to proszę o jakieś doradztwo, pomoc.
Pozdrawiam
Marcin
Niedawno dokonałem zakupu maszyny CNC MAKA KPF 552 91r
Kupiłem ją tylko dlatego, ponieważ zapłaciłem jak za cenę złomu i pomyślałem, że nic do stracenia.
a teraz do sprawy:
Po włączeniu napędów (tak żeby silniki trzymały) przyciskiem na pulpicie sterowania, napędy (3) się załączają i po chwili wywala błąd na ekranie jak i bezpośrednio na jednym napędzie (z tego co pamiętam od osi X) na napędzie wyświetla się cyfra '1'. Okazał się być spalony PTM (power transistor module). I okej, zamówiłem wymieniłem i załączam. Po mniej więcej 1-2s słyszałem lekki narastający pisk, który wydobywał się z szafy sterowniczej. Po następnych 2s napędy sie wyłączyły i znów błąd '1'. Sprawdziłem miernikiem, i znowu się spalił ptm.
Po tym wszystkim sprawdziłem wszystko, dosłownie Wszystko co się da: kable, wszystkie mostki rezystory itp siedzące w servopack'u, silnik. Nie sprawdziłem tylko płytki drukowanej.
Ucieszony włozyłem następny PTM i znów.
Już ręcę mi opadają. Myślałem o zmianie modułów, jak da rade samych modułów. Jak tak się nie da to całego kompletu (silnik+moduł)x3
Jeżeli najlepszym wyjściem była by zmiana napędów to proszę o jakieś doradztwo, pomoc.
Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony 03 mar 2013, 16:45 przez lt640, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
Mam 2 identyczne. Pierwszy ma trochę inny nr, a dwa następne są takie same. No mogę zamienić tylko muszę się liczyć z kosztami zakupu nowego PTM. A co do silnika to wiem tylko tyle, że nie ma zwarcia. A czy coś innego się stało to nie wiem. Jak będzie trzeba mogę go rozebrać.
To może być błąd w sterowaniu tym napędem?
To może być błąd w sterowaniu tym napędem?
-
Wiesz co, nie wiem już, z którą osią mam problem. środkowy driver, od najdłuższej osi po której porusza się główna brama.
Czyli zamieniam 2 driver z trzecim, drugi mam podłączyć na miejscu trzeciego, a w miejscu drugiego nic nie podłączam?
Nic się nie stanie jak włączę maszynę bez podpiętego jednego drivera?
Czyli zamieniam 2 driver z trzecim, drugi mam podłączyć na miejscu trzeciego, a w miejscu drugiego nic nie podłączam?
Nic się nie stanie jak włączę maszynę bez podpiętego jednego drivera?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
nic się nie stanie, tak sprawdzisz czy driver jest ok.
Najdłuższa oś w tej maszynie to Y, także tak masz kable opisane
Tu masz servopack z silnikiem za 450 zl, może się przyda http://www.stolmasz.pl/szczegoly.php?id=256
Najdłuższa oś w tej maszynie to Y, także tak masz kable opisane

Tu masz servopack z silnikiem za 450 zl, może się przyda http://www.stolmasz.pl/szczegoly.php?id=256