Cześć!
Mam problem - potrzebuje miec taką frezarkę do moich zastosowań.
http://allegro.pl/wiertarko-frezarka-ko ... 15051.html
Problem w tym że ona jest na siłę, a ja mam w garażu tylko jedną fazę.
Pomyslałem że może wykorzystać falownik? Ustawić na 60Hz i podłączyć go pod wtyczkę siłową i żeby podawał napięcie cały czas. Jeśli pieprzę głupoty to walcie w łeb od razu.
Czy falownik pracujący w trybie jałowym bez obciążenia nagle ostanie strzała w postaci wciśnięcia Start na frezarce to zgłupieje? Czy w ogóle takie coś ma sens?
Może lepiej silnik na krótko spiąć z falownikiem i ząłączać go z poziomu falownika?
Czy są jakieś inne sposoby ruszyć silnik 3f 1,1kW na jednej fazie oprócz kondensatora? Ostatecznie kupi sie generator spalinowy jesli nie bedzie żadnej mozliwosci.
Potrzebuje zasilić frezarkę a mam tylko 1 fazę.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Kup falownik, i trochę pozmieniaj połączenia w tablicy - silnikiem sterujesz z falownika, który non stop jest podpięty do sieci, ale pracuje tylko wtedy, kiedy mu każesz. Ale nie może pracować na pusto - między nim a silnikiem może byc tylko przewód. Żadnych wyłączników, przełączników, bezpieczników.

Ja w pokoju tez nie mam siły, a silnik trójfazowy przy tokarce się kręci

-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Miki - prawidłową maniane zrobiłes, podoba mi się to
Czyli musiałbym ząłączac frezarkę z poziomu falownika. a te przyciski na panelu pominąć...
Tylko nie bardzo wiem jak tam wygląda "automatyczna zmiana kierunku podczas gwintowania" - czy to działa mechanicznie na sprzęgiełkach kłowych czy odwraca fazy na silniku?

Czyli musiałbym ząłączac frezarkę z poziomu falownika. a te przyciski na panelu pominąć...
Tylko nie bardzo wiem jak tam wygląda "automatyczna zmiana kierunku podczas gwintowania" - czy to działa mechanicznie na sprzęgiełkach kłowych czy odwraca fazy na silniku?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Wow nie posądzałem Cię kolego że ty lubisz takie spartańskie sprzętowe klimatyMlKl pisze:Kup falownik, i trochę pozmieniaj połączenia w tablicy - silnikiem sterujesz z falownika, który non stop jest podpięty do sieci, ale pracuje tylko wtedy, kiedy mu każesz. Ale nie może pracować na pusto - między nim a silnikiem może byc tylko przewód. Żadnych wyłączników, przełączników, bezpieczników.

Ale grunt że działa
Pewnie jak zawsze miało być na chwilę a zostaje na dłuższy czas

Pozdrawiam
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
To jest w trakcie konfiguracji non stop - jak wyląduje w miejscu docelowym, będzie trudno pogrzebać. Niedługo czeka mnie ogólna rewolucja, prawdopodobnie przeprowadzka, przebudowa maszynki na śruby kulowe juz pewnie w docelowym miejscu. to i specjalnie się nie pale do budowania tego trwale w obecnej lokalizacji.