próbne uruchomienie elektroniki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
próbne uruchomienie elektroniki
Witam, piszę do was z prośbą o rade ponieważ kompletuje powoli swoją elektronikę.Posiadam na razie sterownik SSK-B01, płytkę SSK-MB1, oraz silniczki krokowe MINEBEA 17PV-H212-G1ST (0.8 A; 3.4 V). Chciałby podłączyć ten sterownik z płytką i silniczkiem do PC, aby sprawdzić czy to działa (jeżeli tak, to kupię resztę elektroniki + jakiś zasilacz i transformator), ale na razie czy mogę ten układ zasilić np. zasilaniem z zasilacza od laptopa (19 V; 4.74 A) a samą elektronikę zasilaniem z zasilacza ATX 5V, lub z jakiegoś innego zasilacza napięcie ok 5V i prąd ok 1 A, pytanie może trochę głupie, ale z góry dzięki za odpowiedź
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Tak możesz ale postępuj zgodnie z instrukcją sterownika SSK-B01 czyli kolejność włączania najpierw elektronika 5V później zasilanie mocy a przedtem jeszcze ustawienia prądu (zgrubne potencjometr na ok 75%), konfiguracja programu sterującego, konfiguracja sterownika (zworki,krok) połączenie sterownik - płyta - zasilanie.czy mogę ten układ zasilić np. zasilaniem z zasilacza od laptopa (19 V; 4.74 A) a samą elektronikę zasilaniem z zasilacza ATX 5V, lub z jakiegoś innego zasilacza napięcie ok 5V i prąd ok 1 A
Lepiej sprawdzić 2* niż co upalić
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Żeby było bezpiecznie - tzn zachowana kolejność załączania napięć - wykorzystaj oba: 5 V i 12 V z ATX. Ja tak robiłem, włączenie zasilacza daje Ci oba napięcia równocześnie, a jeśli coś będzie nie tak, ew zwarcie itp - zasilacz m zabezpieczenie i sam się wyłączy.
Jeśli natomiast zasilisz układ z dwóch zasilaczy - 5 V z ATX, a te 19 z "laptopowego" - a ten pierwszy sam lub z Twoją pomocą się wyłączy - będzie dym ...
Jeśli natomiast zasilisz układ z dwóch zasilaczy - 5 V z ATX, a te 19 z "laptopowego" - a ten pierwszy sam lub z Twoją pomocą się wyłączy - będzie dym ...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Weź przekaźnik elektromechaniczny, który będzie włączał zasilanie silników i podepnij pod 5V - sekwencję włączania Ci to załatwi. Aby zapewnić prawidłowe wyłączanie daj przed wejściem 5V do sterownika (ale już za przekaźnikiem) diodę schottky i kondensator elektrolityczny min. 220uF - w ten sposób po odłączeniu +5V napięcie zasilające silniki zostanie odłączone natychmiast, a sterownik jeszcze chwile pociągnie z kondensatora.
Jest jeszcze opcja najprostsza: jeżeli zasilasz się z napięć do 35V, to użyj jednego zasilacza i regulatora 7805 jako źródła +5V - tyle, że 7805 będzie raczej gorący - radiator konieczny.
Jest jeszcze opcja najprostsza: jeżeli zasilasz się z napięć do 35V, to użyj jednego zasilacza i regulatora 7805 jako źródła +5V - tyle, że 7805 będzie raczej gorący - radiator konieczny.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
ok, dzięki wszystkim za rade, zawsze to lepiej się upewnić, a logikę podepnę pod zasilacz który znalazłem (5V i 2A) myślę, że to będzie lepsze ponieważ w zasilaczu ATX jest chyba znacznie większe natężenie, i czy to nie przeszkadza? czyli muszę podpiąć to moje zasilanie 5V to płyty głównej, (w złączu podpisanym 12V) a zasilanie 19V do sterownika?