Sterownik CNC3 z MIXPOL-u
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Sterownik CNC3 z MIXPOL-u
Elektronik ze mnie jak z koziej du** trąba, pieniążków też nie mam za dużo, więc mam spory problem z elektroniką do planowanego plotera.
To będzie ekonomiczna maszyna treningowa, drewniana, na prowadnicach szufladowych, śrubach metrycznych, pole robocze A4. Przewiduję frezowanie w miękkich materiałach z bardzo niewielkim przybraniem i posuwem, rysowanie, może też cięcie. Prawdopodobnie spróbuję ją wykorzystać jako skaner.
Po przeczytaniu tematu https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=1755 zdecydowałem się na sterownik CNC3 z Mixpol-u. Na forum nie znalazłem prawie nic na temat tego sprzętu, więc wygląda na to, że albo działa wyśmienicie, albo nikt tego nie używa.
W każdym razie z moją wiedzą nie potrafię określić następujących rzeczy:
- Sterownik posiada zasilacz silników 30V - jakie napięcie powinny mieć silniki? Spotkałem się zarówno z przelicznikiem 10x jak i 20x, więc albo około 1.5V, albo około 3V.
- Czy ktoś może powiedzieć jak CNC3 pracuje mając podłączone niejednakowe silniki? (będą z odzysku, i raczej nie dobiorę identycznych).
- Jaką moc powinien mieć transformator? Mnie dla silników około 1.5A i 3V wyszło, że powinien wystarczyć taki 60W. Z tym, że nawet jeśli policzyłem dobrze, to jeszcze dochodzi zasilenie pozostałych elementów CNC3. Chętnie się dowiem, jakie transformatory stosują użytkownicy tego układu.
- Nurtuje mnie wzmianka w dokumentacji "UWAGA - napięcie wejściowe na zaciskach 24V ~ nie może być większe niż 24V. Większe napięcie może spowodować uszkodzenie sterownika.". Zastanawiam się, czy chodzi o to, żeby ktoś sobie nie podłączył np. transformatora 230/32V, czy też o to, że trzeba sprawdzić transformator, i wybrać taki, który daje najwyżej 23.9V - wiadomo, że będzie pewien rozrzut. To chyba najbardziej naiwne pytanie, ale muszę się dowiedzieć.
Pozdrowienia dla elektroników. Ale wy macie dobrze w tej zabawie z CNC.
To będzie ekonomiczna maszyna treningowa, drewniana, na prowadnicach szufladowych, śrubach metrycznych, pole robocze A4. Przewiduję frezowanie w miękkich materiałach z bardzo niewielkim przybraniem i posuwem, rysowanie, może też cięcie. Prawdopodobnie spróbuję ją wykorzystać jako skaner.
Po przeczytaniu tematu https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=1755 zdecydowałem się na sterownik CNC3 z Mixpol-u. Na forum nie znalazłem prawie nic na temat tego sprzętu, więc wygląda na to, że albo działa wyśmienicie, albo nikt tego nie używa.
W każdym razie z moją wiedzą nie potrafię określić następujących rzeczy:
- Sterownik posiada zasilacz silników 30V - jakie napięcie powinny mieć silniki? Spotkałem się zarówno z przelicznikiem 10x jak i 20x, więc albo około 1.5V, albo około 3V.
- Czy ktoś może powiedzieć jak CNC3 pracuje mając podłączone niejednakowe silniki? (będą z odzysku, i raczej nie dobiorę identycznych).
- Jaką moc powinien mieć transformator? Mnie dla silników około 1.5A i 3V wyszło, że powinien wystarczyć taki 60W. Z tym, że nawet jeśli policzyłem dobrze, to jeszcze dochodzi zasilenie pozostałych elementów CNC3. Chętnie się dowiem, jakie transformatory stosują użytkownicy tego układu.
- Nurtuje mnie wzmianka w dokumentacji "UWAGA - napięcie wejściowe na zaciskach 24V ~ nie może być większe niż 24V. Większe napięcie może spowodować uszkodzenie sterownika.". Zastanawiam się, czy chodzi o to, żeby ktoś sobie nie podłączył np. transformatora 230/32V, czy też o to, że trzeba sprawdzić transformator, i wybrać taki, który daje najwyżej 23.9V - wiadomo, że będzie pewien rozrzut. To chyba najbardziej naiwne pytanie, ale muszę się dowiedzieć.
Pozdrowienia dla elektroników. Ale wy macie dobrze w tej zabawie z CNC.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
A ja myślę tak – choć elektronik ze mnie taki sam jak z ciebie :
Nie jest łatwo z takim trafem (23.9V) i pamiętaj ze prąd wyjściowy jest zależną od wejścia, a w sieci bywają wahania zasilania.
Proponuje poskładać samemu sterownik na A3977 – temat szeroko opisany na forum – fajna i prosta zabawa, jednak najprostszym rozwiązaniem jest zakupić gotowy i przetestowany, ale skoro chcesz samodzielnie zbudować maszynę to zachęcam również do samodzielnej budowy sterowania (można kupić kit do samodzielnego składania) – to dopiero jest pasja
pozdr.
olo_3
Sterownik nie posiada zasilacza, dlatego cza podłączyć trafo 24V zmiennego – czyli około 33 stałego (po wyprostowaniu i wygładzeniu).x pisze:- Sterownik posiada zasilacz silników 30V - jakie napięcie powinny mieć silniki? Spotkałem się zarówno z przelicznikiem 10x jak i 20x, więc albo około 1.5V, albo około 3V.
Z tego co pamiętam można dla każdego silnika osobno regulować prąd (nie jestem pewien) czyli da rade z rożnymi silnikamix pisze: Czy ktoś może powiedzieć jak CNC3 pracuje mając podłączone niejednakowe silniki? (będą z odzysku, i raczej nie dobiorę identycznych).
Ja myślę ze około 200W (więcej nie zaszkodzi ale pojawiają się problemy z ciepłem i startem) 20x możesz potraktować silniki na tym sterowniku (np. 1,5V x 20)x pisze:Jaką moc powinien mieć transformator? Mnie dla silników około 1.5A i 3V wyszło, że powinien wystarczyć taki 60W. Z tym, że nawet jeśli policzyłem dobrze, to jeszcze dochodzi zasilenie pozostałych elementów CNC3. Chętnie się dowiem, jakie transformatory stosują użytkownicy tego układu.
Prawdopodobnie chodzi o to ze niektóre elementy sa do około 35-40V -wiec jak przesadzisz z trafem to w efekcie spalisz sterownik ponieważ dostanie za duże napięcie (np. trafo 30V*1,4=42V stałego obrazowo i w uproszczeniu)x pisze:- Nurtuje mnie wzmianka w dokumentacji "UWAGA - napięcie wejściowe na zaciskach 24V ~ nie może być większe niż 24V. Większe napięcie może spowodować uszkodzenie sterownika.". Zastanawiam się, czy chodzi o to, żeby ktoś sobie nie podłączył np. transformatora 230/32V, czy też o to, że trzeba sprawdzić transformator, i wybrać taki, który daje najwyżej 23.9V - wiadomo, że będzie pewien rozrzut. To chyba najbardziej naiwne pytanie, ale muszę się dowiedzieć.
Nie jest łatwo z takim trafem (23.9V) i pamiętaj ze prąd wyjściowy jest zależną od wejścia, a w sieci bywają wahania zasilania.
Proponuje poskładać samemu sterownik na A3977 – temat szeroko opisany na forum – fajna i prosta zabawa, jednak najprostszym rozwiązaniem jest zakupić gotowy i przetestowany, ale skoro chcesz samodzielnie zbudować maszynę to zachęcam również do samodzielnej budowy sterowania (można kupić kit do samodzielnego składania) – to dopiero jest pasja

pozdr.
olo_3
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
O podłączeniu trafo wiem, ale w opisie stoi "wbudowany zasilacz 30V (do silników)". Pewnie chodzi po prostu o to, że układ podaje 30V na silniki, ale jak producent pisze że jest zasilacz, to nie będę się z nim kłócił że nie ma.olo_3 pisze:Sterownik nie posiada zasilacza, dlatego cza podłączyć trafo 24V zmiennego – czyli około 33 stałego (po wyprostowaniu i wygładzeniu).x pisze:- Sterownik posiada zasilacz silników 30V - jakie napięcie powinny mieć silniki? Spotkałem się zarówno z przelicznikiem 10x jak i 20x, więc albo około 1.5V, albo około 3V.
No właśnie tu jest tylko przełącznik 60% / 100% mocy, to chyba główna niedogodność układu. Producent napisał mi, że przy 60% prąd jest około 1A, a przy 100% 1.5A. Z tym, że jako max. prąd jest podane 2.5A, a podobno można podłączać jeszcze potężniejsze silniki (patrz przytoczony wątek), więc moim zdaniem tolerancja jest gigantyczna. Właśnie nie wiem, czy wszystkie silniki dostają tyle, ile jest ustawione w sterowniku, czy też przez sterownik płynie taki prąd, jaki pobiera silnik. Zaczynam podejrzewać, że jeśli będę miał silniki w zakresie od 1.0A do 1.5A, to nic strasznego się nie stanie.olo_3 pisze:Z tego co pamiętam można dla każdego silnika osobno regulować prąd (nie jestem pewien) czyli da rade z rożnymi silnikami
Dzięki, to już jest jakiś konkret.olo_3 pisze:Ja myślę ze około 200W (więcej nie zaszkodzi ale pojawiają się problemy z ciepłem i startem) 20x możesz potraktować silniki na tym sterowniku (np. 1,5V x 20)
Z tym 23.9 to trochę żartowałem, ale to jest przykład problemów jakie ma nieelektronik. Autor dokumentacji napisał w jednym miejscu "Wystarczy transformator 230/24", w drugim "Absolutnie nie więcej niż 24", i zakłada, że czytelnik będzie wiedział o co chodzi. A ja nie mam pojęcia, czy te 24V ma być +/- 1V, czy +/- 10%.olo_3 pisze:Prawdopodobnie chodzi o to ze niektóre elementy sa do około 35-40V -wiec jak przesadzisz z trafem to w efekcie spalisz sterownik ponieważ dostanie za duże napięcie (np. trafo 30V*1,4=42V stałego obrazowo i w uproszczeniu)
Nie wątpię. No ale z powodu wyżej wspomnianych problemów wolę sam nie składać. Chociaż jeśli chodzi o koszta, i uzyskane możliwości sprzętu, to by było najlepsze rozwiązanie. Ale trzeba to bezbłędnie polutować, umieć sprawdzić czy jest OK, obliczyć sobie transformator i złożyć zasilacz. W końcu otrzymuję 4 płytki (wliczająć BOB), które trzeba połączyć z sobą nawzajem, z silnikami i z zasilaczem, jakoś to wszystko uziemić a nie zrobić spięcia, wiedzieć jakie średnice kabli zastosować, do czego przykręcić płytki i zasilacz, i jak. Dla mnie same problemy, a w opisach to nie jest nigdy wyjaśnione, bo dla autorów jest oczywiste.olo_3 pisze:Proponuje poskładać samemu sterownik na A3977 – temat szeroko opisany na forum – fajna i prosta zabawa, jednak najprostszym rozwiązaniem jest zakupić gotowy i przetestowany, ale skoro chcesz samodzielnie zbudować maszynę to zachęcam również do samodzielnej budowy sterowania (można kupić kit do samodzielnego składania) – to dopiero jest pasja
W końcu będę się musiał nauczyć elektroniki, ale wolę zacząć od czegoś prostszego, i znacznie tańszego. W dodatku 80% wolnego czasu zajmuje mi programowanie (właśnie kleję program, który ma przekształcać pliki .svg stworzone w Inkscape w G-kody - czyli kompletuję narzędzia linuksowe).
Jutro jadę na Wolumen, i zaczynam gromadzić silniki 1.5V i około 1A - te parametry powinny być dobre do każdego sterownika.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Zdaje mi się że jest to sterownik oparty na IMT901, dokładny opis układu i aplikację można znaleźć na stronie kolegi OTTOPA http://www.ottop.republika.pl/sterownik8435.shtml
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Silnik nawet 4,5A tylko moment obrotowy będzie ok. 4,5A/1,5A=3x mniejszy,
niż znamionowy. Te ustawione 1,5A to sterownik daje na silnik.
Mogą być spokojnie silniki 2,8A - 1,0A
W praktyce można zastosować trafa 230/17V i 230/24V,
które są powszechnie dostępne.
Różnica taka, że przy 17V~ maszyna będzie wolniejsza
i mniej ciepła będzie do odprowadzenia.
Wbudowany zasilacz to pewnie mostek prostowniczy
plus kondensatory.
W praktyce można zastosować trafa 230/17V i 230/24V,
które są powszechnie dostępne.
Różnica taka, że przy 17V~ maszyna będzie wolniejsza
i mniej ciepła będzie do odprowadzenia.
Wbudowany zasilacz to pewnie mostek prostowniczy
plus kondensatory.
-
Tak, to jest IMT901. Jeszcze nie czytałem dokumentacji, ale z tego co wyczytałem na forum sterowanie 60/100% mocy, kroki od pełnego do 1/8 to bezpośrednio możliwości tego układu. Przewertowałem tę bardzo ciekawą stronę OTTOP-a, i zaczynam się łamać. Polutowanie układu z IMT901 wydaje się prostsze niż A3977, chociaż z drugiej strony jest droższy. Ale i tak trochę zaoszczędzę przy samodzielnym montażu, jeśli uniknę większych wpadek, i czegoś się nauczę.fenix3627 pisze:Zdaje mi się że jest to sterownik oparty na IMT901, dokładny opis układu i aplikację można znaleźć na stronie kolegi OTTOPA http://www.ottop.republika.pl/sterownik8435.shtml
Zwróciłem uwagę na to: OXY01. No właśnie coś w miarę prostego i taniego na początek. Czy dobrze zrozumiałem, że to służy do sterowania silniczkami unipolarnymi z pięcioma wyprowadzeniami? 5V i 12V można uzyskać z zasilacza do PC. Przypadkiem mam też trzy takie cacka made in Mikroma z serii FA 15 . Szkoda, że układ nie jest opisany, np. jaki jest tam bezpiecznik - 0.5A, tyle ile wytrzymuje ULN2803?
Natomiast dobranie silników z odzysku to będzie problem. Złaziłem dzisiaj Wolumen, i jak się trafi silnik poniżej 4V, to ma akurat 3A, albo 15DEG/STEP. Widziałem dwa identyczne silniki 1.1A, 1.8ST ale niestety miały 6V, a to trochę za dużo jak na dostępne sterowanie.
Dzięki, zaczynam rozumieć o co chodzi. No, trzeba się zacząć uczyć.triera pisze:Silnik nawet 4,5A tylko moment obrotowy będzie ok. 4,5A/1,5A=3x mniejszy,
W praktyce można zastosować trafa 230/17V i 230/24V
-
Uff... Chyba opanowałem operację nazywaną szumnie "termotransferem", znalazłem dobry opis, i pierwsza próba wyszła nienajgorzej, ale jeszcze nie trawiłem.
Ale - w TME TA8435H powyżej 25 sztuk, tylko 19,90 (+ VAT + transport) za sztukę! Czyli całkiem konkurencyjna cena. Gdyby tak znaleźć chętnych na około 20 sztuk...
Tak, ceny IMT901 nawet nie sprawdzałem. TA8435 natomiast kosztuje w detalu po trzydzieści kilka złotych.triera pisze:IMT901 to tak jakby TA8435, ale ceny są powiedzmy różne,
z wyraźnym wskazaniem na stosowanie tego drugiego...
Ale - w TME TA8435H powyżej 25 sztuk, tylko 19,90 (+ VAT + transport) za sztukę! Czyli całkiem konkurencyjna cena. Gdyby tak znaleźć chętnych na około 20 sztuk...
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
ważniejszy jest prąd!apięcie tych krokowców 3.2V...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm