Mam takie problem, wykonałem sterownik oparty o układy l297 i l298.
Ten projekcik: http://www.pminmo.com/l297-8/l297-8.htm
Po odpaleniu wszystko jest martwe, z tego co wyczaiłem, jest zbyt niskie napięcie zasilania logiki, podczas gdy zasilana jest ona 5V 2.5A xD ;/ wydaje mi się to dziwne ze jest aż tak duży spadek napięcia (rzędu 2.5-3V), jednak gdy napięcie podniosę do 8-9 V wszystko jest w normie oprócz enable, tak na chłopski rozum to podejrzewam źle dobrany rezystor do stabilizatora lm317 albo coś z nim związane bo chyba raczej nie możliwe aby sama logika pożerała tyle prądu.
Teraz mam następny problem z Enable'm ;/. Mianowicie, na pinie gdzie jest enable (bodajże pin 10) mam stan niski, i nie bardzo wiem dlaczego, sprawdziłem wszystkie, możliwe pomyłki podczas montażu i wszystko wydaje się być w jak najlepszym porządku. Po wymuszeniu enable, poprzez podanie mu stanu wysokiego niby coś się dzieje, silniki się odzywają, (jeszcze nie wiem czy dobrze ale tym się zajmę jak rozgryzę enable).
Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być nie tak ? lub co warto jeszcze sprawdzić ?.
I czy miał już ktoś taki problem z zasilaniem ?.
PS. nie naśmiewajcie się z moich pytań jestem zielony jeśli chodzi o elektronikę (przynajmniej tę bardziej zaawansowaną gdzie występuje więcej niż 2 elementy hehe)
Pozdro..