Mały ploter do grawerowania

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
Herandic
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Mały ploter do grawerowania

Post napisał: Herandic » 27 cze 2012, 12:05

Witam jestem tutaj nowy, już od pół roku czytam te forum ale dopiero dziś chciałem się zarejestrować. Chciałbym prosić was o pomoc w doborze elektroniki do plotera który tworzę, materiał obrabiany przez ploter to ma być tworzywo sztuczne, styropian, lekkie drewno, płytki pcb oraz grawerunki np na gryfie, ostrzach, detale dla "rycerstwa" ponieważ znajomi się w to bawią i często potrzebują dorobić jakieś drobne elementy. Pole robocze to 700x480x300. Puki co na zdjęciu jest pogląd jak to wygląda mniej więcej, w rzeczywistości jest już cały solidnie zmontowany bardzo sztywny, uzbrojony kawałkami kątowników by nadać sztywności podstawie oraz bramce, prowadnice są to meblówki ale bardzo solidne, tak długie ze na całości zawsze jest podparte, ponieważ śruby są zwykłe z gwintem metrycznym(narazie, jeśli wszystko wyjdzie to następna maszyna będzie budowana już zgodnie ze sztuką na innych prowadnicach i śrubach trapezowych). Wrzeciono jest to wiertarka 400W. Potrzebuje dobrać do niego silniki oraz elektronikę sterującą.

Postanowiłem że zastosuję silniki krokowe
1,0A 4,5V SONCEBOZ 4-przewodowy
http://www.akcesoria-cnc.pl/?menu=produkt&id=130

Oraz złożyć samemu elektronikę kupując pcb ze strony Zestaw PCB1
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pcb.htm
z tego powodu że jest zasilany 12V a silniki 4,5V zdecydował bym się na zasilacz komputerowy ATX z 200W

Co o tym wszystkim myślicie? czy początkujący elektronik umiejący lutować oraz mierzyć i rozpoznawać jakieś łatwiejsze schematy sobie poradzi z ich budową?

Niżej przedstawiam zdjęcie poglądowe plotera

Jestem poprostu ciekaw czy wszystko dobrze zrozumialem i obmyśliłem.

Tagi:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Mały ploter do grawerowania

Post napisał: pitsa » 27 cze 2012, 16:51

Wiertarki nie są przystosowane do pracy z obciążeniem promieniowym i szybko ulegają przy takiej pracy "rozklekotaniu" (uchwyt wierteł zacznie mieć luzy i latać na boki).
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Autor tematu
Herandic
Posty w temacie: 2

Post napisał: Herandic » 27 cze 2012, 17:02

Wiem i rozumiem to, ale na początek chodziło mi o sprawdzenie działania, jeśli się uda wszystko złożyć kupię jakaś szlifierkę. Chodzi mi o to czy przy mojej grawerce i śrubach metrycznych wystarczy silnik 0,5Nm 2 fazowy czy lepiej było by unipolarny 6 przewodowy? czy nadwyżka prądu z 4,5 zasilany 5V jest zagrożeniem dla tych silników? nie zamierzałem stosować chopperow. A zasilanie 5V umożliwiło by mi korzystanie z zasilacza komputerowego ATX.

Awatar użytkownika

jarenio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: jarenio » 29 cze 2012, 14:27

silniki mogą być ciut małe, no i zasilanie ich po pierwsze z zasilacza impulsowego jest złym pomysłem, po drugie 5V to może je ruszy, ale czegokolwiek na osi już raczej nie....
Pozdrawiam; Jarek

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 29 cze 2012, 15:17

Możesz spróbować odpalić zasilacz ATX i ciągnąć prąd z 12V. Minimum, które Ci się przyda to sterownik 3 osiowy tzw Chińczyk. Te zestawy z forum wyjdą CIę nieco ponad stówkę, a jakość sterowania ponoć mizerna.

http://allegro.pl/silnik-krokowy-sterow ... 15318.html

Tego 3 osiowego Chińczyka teraz nie widać na allegro, ale w takie coś poluj.

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 29 cze 2012, 15:49

Nie unikaj czopera bo to podstawa żeby z silnika coś wycisnąć przy szybszych posuwach. Zresztą na płytkach które wskazałeś sterowniki zaopatrzone są w ten układ regulacji prądu więc wyboru nie masz. Jednak kiedy podsumujesz realnie koszty ( w tym błędów które często kosztują wymianę detali) to wychodzi że faktycznie "chińczyk" jest sensowniejszy. Do wyboru albo sterowniki które wskazał Zienek, + płyta główna z izolacją optyczną portu (te sterowniki są chyba pozbawione niektórych możliwości które daje kostka Toshiby) albo od razu sterownik który zawiera w sobie wszystko co potrzeba oprócz zasilacza czyli ten "chińczyk" http://allegro.pl/sterownik-silnika-kro ... 52691.html Zauważ że steruje on większymi prądami więc możesz wybrać silniki które potrzebują większego prądu a niższego napięcia. Jest to korzystne dla późniejszej dynamiki pracy maszynki. Ponadto sterownik ten może pracować z większym podziałem kroku co też docenisz po kilku próbach, ma wbudowany mechanizm zmniejszenie prądu na fazę podczas postoju silnika. Ogólnie na dzisiaj należy do rozwiązań tańszych mimo że jest bardziej zaawansowany niż to co udaje się zrobić z tych płytek.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”