Dziś po godzince prób udało mi się odpalić chiński sterownik oparty na TB6560. Ma on podobno oznaczenie TB6560HQV3-T3,chodź na płytce jest napisane TB6560-3V2. Sterownik skonfigurowałem pod EMC2 i działa prawidłowo, nie jestem pewny czy konfiguracja jest optymalna, ale to temat na inny wątek.
Chciałem sobie przygotować do niego krańcówki, aby urządzenie nie przekroczyło zakresu. W jakiejś dokumentacji na sieci znalazłem taki schemat podłączenie krańcówek:
Jednak nie doszukałem się jakiego VCC mam użyć. Czy jako VCC ma być napięcie dodatnie występujące na LPT, czy może 12V występujące na goldpinach sterownika czy może VCC to zasilanie z jakiego pracują silniki. Aktualnie wejścia skonfigurowałem w programie następująco:
Jako, że pierwszy raz konfigurowałem EMC2 i do sterownika nie dostałem dokumentacji większość robię na czuja. Czy mógłby ktoś sprawdzić moją konfigurację i przy okazji podpowiedzieć odnośnie napięcia do "wejść" na LPT.
VCC to zwyczajowo napięcie zasilania logiki, zwykle 5V.
Natomiast na załączonym rysunku jest wspólny styk z którym łączy się wszystkie krańcówki i nie wiadomo po jasną cholerę ktoś tam napisał "VCC".
Tam po prostu powinno być właściwe napięcie bez podłączania zewnętrznego zasilania.
Może być +5V, a równie dobrze może być masa.
kajtomato pisze:pascalPL jak oceniasz ten sterownik? Bo przymierzam się do jego kupna. Czy ktoś inny ma z nim doświadczenia?
Sterownik przychodzi bez dokumentacji. W pudełku jest tylko płytka i przewód LPT. Opis podłączenia pinów do LPT jest na płytce, konfiguracja prądu i trybu pracy pasuje od dowolnego innego, chińskiego sterownika opartego na TB6560.
Największą wadą jest mała elastyczność w ustawieniach choppera. Tylko 25,50,75 i 100% prądu sterownika. Sterownik TB6560 pracuje przy prądzie ciągłym 2.5A czyli wychodzą dziwne nastawy:
0.625A, 1.25A, 1.875A, 2.5A - ciężko to dopasować do silników. Zresztą mam uczucie, że i tak daje lekko większe natężenie, ale nie miałem czasu tego sprawdzić.
Działa poprawnie.
Miałem tylko raz dziwny objaw. Silnik na Osi X kręcił mi się tylko w jedną stronę. Niezależnie czy podawany kierunek był w prawo czy w lewo. Przetasowałem osie w EMC2 i wszystko wróciło do normy. Więc nie wiem czy to problem sterownika czy softu. Czy jakieś zdarzenie losowe.
Jestem na etapie budowania ramy z alu, więc testy przeprowadzałem tylko na sucho.
Pod EMC2 działa bez najmniejszego problemu. Jak coś to gdzieś wygrzebałem instrukcję obsługi do niego w formie PDF i tam jest konfiguracja pod MACH. Zresztą szukając po oznaczeniu z tematu posta spokojnie ją znajdziesz.
kajtomato pisze:można gdzieś kupić taniej?
Ja kupiłem na ebay bezpośrednio z chin. Z przesyłką wyszło lekko ponad 160pln. Przesyłka szła nie całe 2 tygodnie. Coś koło 9 dni roboczych.
kajtomato pisze:Dzięki wielkie za odpowiedź, skusze się raczej na coś polskiego producenta (mixpol)
Nie ma się co bać chińczyka, już mi raz podczas pracy wyleciał silnik z gniazda i kanał nadal działa. A myślałem, że mam już po scalaczku TB6560. Nie wiem jak jest z serwisem sterowników z mixpol'u, ale w chińczyku nie ma na co liczyć. Z drugiej strony tam nie powinno nic samo polecieć. W tym sterowniku są poprawione niemal wszystkie błędy niebieskiego chińczyka. Poza tym jeżeli poleci sterownik to zwykle z winy użytkownika, a tego już gwarancja nie obejmuje.
Ja postanowiłem kupić ten chiński, bo był tani.
Na początku czerwca miałem w planach wykonanie sterownika silnika krokowego opartego na TA8435H. Zakupiłem scalaki i troszkę drobnicy, wytrawiłem 3 płytki projektu Leoo z tego forum. Jedak małe dzieci uniemożliwiły podjęcie prac przy układzie (brak miejsca gdzie mógłbym bezpiecznie lutować, z dala od małych niszczycieli ;> ). Wcześniej jeszcze przygotowałem płytki do sterownika opublikowanego w NowyElektroniku, ale tych płytek jeszcze się nie pozbyłem. Nie mam czasu wystawić tego na allegro.
Może zostawię sobie na 4 oś.
Nie mam interesu w polecaniu czy zniechęcaniu Ciebie do kupna tego chińczyka. Ale nie ma się czego bać odnośnie tego sterownika. Ja kierowałem się głównie ceną i gabarytem (chciałem coś niewielkiego, aby upchać na szybko w niewielką obudowę).
kajtomato pisze:Pascal a czego używasz do zasilania tej płytki?
Aktualnie mam małe silniczki 0.5Nm i 2x 0.3Nm więc nie potrzebowałem jakieś specjalnego zasilacza. Do zasilania używam zasilacza od laptopa podłączonego przez bufor kondensatorów 2x4700uF.
O mniej więcej coś takiego jest podłączone między płytkę a zasilacz:
To gdzie narysowane jest +24V to wejście z zasilacza od laptopa, Vcc to wyjście do płytki.
kajtomato pisze:edit: Mimo wszystko skusze się na chińczyka, będę go jutro zamawiał. Jakieś ostatnie spostrzeżenia?
Ja miałem od początku problem z jedną osią tego sterownika (2 kanał). Po losowym czasie pracy, zaczynał niezależnie od zadanego kierunku przesuwać stolik tylko w jedną stronę. Strasznie upierdliwa sprawa. Ale parę dni temu prześledziłem drogę od LPT aż do transoptów i chyba znalazłem problem. Scalony rezystor ograniczający prąd, znajdujący się między przerzutnikiem 74HC14 a transoptem 6N137 z jednej strony dostawał odpowiednie napięcie, ale z drugiej strony, które powinno zasiać wejście diody w 6N137 była cisza. Po dotknięciu laminatu w okolicach tego układziku wszystko wracało do normy (czyli sterownie działało w obie strony).. podlutowałem tego SMDka raz jeszcze i zobaczymy..
Po tym zabiegu wypracował już parę godzin i wszystko działa... czyli trafiłem:
Tutaj mini demo pracy urządzenia
[youtube][/youtube]
REDEKONSTRUKCJE narysował prawie bezbłędnie.. muszę jeszcze popracować nad dokładnością Zki.
Generalnie sterownik ma słabej jakości luty na elementach SMD, jakby ktoś to z ręki lutował. W moim przypadku trzeba było poprawić lut 1 elementu. Na szczęście nie wymaga to jakiegoś specjalnego sprzętu.. Ja sobie dałem radę lutownicą transformatorową lekko podpiłowanym grotem, pastą lutowniczą i plecionką do odciągnięcia nadmiaru cyny. 5sek roboty i 2min przygotowań Normalnie pracuje lekko bardziej zaawansowanym sprzętem, ale mojego CNCka wyniosłem do pracy, bo w domu nie mam warunków na zabawę. A przy sobie miałem tylko ciężki sprzęt do lutowania
hmm czyli jak planuje kupić silniki na 3Nm i 3A to muszę coś mocniejszego podłączyć... jeżeli na każdym wyjściu będzie 3A to zasilacz powinien mieć (3 + 3 + 3)A * 24V >= 216W ?? Dobrze myślę? Czy jeśli będę zasilał go wyższym napięciem (36V) to będzie jakaś różnica w jego działaniu? Przepraszam za tak podstawowe pytania ale nie mam zbyt dużego doświadczenia z urządzeniami elektrycznymi.