Witam wszystkich
To mój pierwszy post na forum, które przegladam od dłuzszego czasu.
Zbudowałem sobie prostą frezarkę o polu 400x300x100 mm (x,y,z).Próbuje znaleźć teraz tani sterownik do niej. Silniki 2Nm 2,8 ampera. Znalazłem na alledrogo taki sterownik
http://allegro.pl/sterownik-silnika-kro ... 57822.html.
Czy wie ktoś coś bliższego o nim?
Pozdrawiam
Sterownik silnika krokowego 3A 35V 1/16 CNC 3oś
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Masz napisane w opisie aukcji: TB6560. Na takich samych scalakach są chińskie sterowniki po $45 z ebaya.
W środku zapewne jest:
-3x schemat z noty katalogowej TB6560
-parę optoizolatorów
-ewentualnie kilka układów TTL
A twierdzenie, że to się mało grzeje to bujda na resorach
PS,
CNC Profi ma na allegro w sumie fajna ofertę, ale ceny sterowników i silników są mocno niezachęcające generalnie.
W środku zapewne jest:
-3x schemat z noty katalogowej TB6560
-parę optoizolatorów
-ewentualnie kilka układów TTL
A twierdzenie, że to się mało grzeje to bujda na resorach

PS,
CNC Profi ma na allegro w sumie fajna ofertę, ale ceny sterowników i silników są mocno niezachęcające generalnie.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Chińskie sterowniki ponoć dają się używać, tylko trzeba poprawić niedoróbki. Niebieska wersja to jest najstarsza, czerwona trochę nowsza, a teraz ponoć jest jakaś zielona, która ma być dużo lepsza.
optoizolację można pominąć, jeżeli połączysz masę frezarki z masą w kompie. Wtedy nie masz różnicy potencjałów. Mozna też wymienic optoizolatory na jakieś szybsze. dodatkowo z tego co wiem to tam jest jakiś dziadowski układ ograniczania momentu jak nie ma impulsów przez jakiśtam czas, też do zlikwidowania.
Ja tam majstruje wlasny sterownik na TB6560. Zobaczę, co z tego wyjdzie.
optoizolację można pominąć, jeżeli połączysz masę frezarki z masą w kompie. Wtedy nie masz różnicy potencjałów. Mozna też wymienic optoizolatory na jakieś szybsze. dodatkowo z tego co wiem to tam jest jakiś dziadowski układ ograniczania momentu jak nie ma impulsów przez jakiśtam czas, też do zlikwidowania.
Ja tam majstruje wlasny sterownik na TB6560. Zobaczę, co z tego wyjdzie.