Kontroler CNC na wyświetlaczu dotykowym
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Kontroler CNC na wyświetlaczu dotykowym
Witam
Przeglądając stronki napotkałem na coś takiego :
Czy ktoś z Was posługuje się w ogóle podobnym sterownikiem?
Wiem, że zbudowanie podobnego układu jest dosyć pracochłonne i wymaga dużej wiedzy programistycznej (obsługa wyświetlacza, touchpanelu, wydawanie sygnałów sterujących kontrolerami ruchu, itp, itd. ). Chciałbym odizolować komputer od maszyny a ona miała by tylko takie malutkie cudeńko. Co Wy o tym sądzicie ? Macie może pomysły?
Myślę, że lepszym rozwiązaniem samą budową od podstaw jest zakup po prostu gotowca jakiegoś CPU z czytnikiem kart pamięci. Karty ewaluacyjne z układami ARM nadają się do takich spraw ?
Przeglądając stronki napotkałem na coś takiego :
Czy ktoś z Was posługuje się w ogóle podobnym sterownikiem?
Wiem, że zbudowanie podobnego układu jest dosyć pracochłonne i wymaga dużej wiedzy programistycznej (obsługa wyświetlacza, touchpanelu, wydawanie sygnałów sterujących kontrolerami ruchu, itp, itd. ). Chciałbym odizolować komputer od maszyny a ona miała by tylko takie malutkie cudeńko. Co Wy o tym sądzicie ? Macie może pomysły?
Myślę, że lepszym rozwiązaniem samą budową od podstaw jest zakup po prostu gotowca jakiegoś CPU z czytnikiem kart pamięci. Karty ewaluacyjne z układami ARM nadają się do takich spraw ?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
'Pracochłonne' to kluczowe słowo. Samo napisanie tego nie jest jakieś ciężkie, bo nie ma tam chyba specjalnie zaawansowanych rzeczy (typu jakieś zboczone operacje DSP czy cuś w tym stylu). Zresztą kontrolerki z rodziny 18F do szczególnie szybkich nie należą (zresztą generalnie mam do nich pewien uraz, i uważam że 8-bitowce lepsze robi akurat Atmel)
Niska warstwa software'u jest akurat prosta: do wyświetlaczy jest mnóstwo bibliotek, to rozmaitych touchpaneli też. Sterowanie silnikami to jest tak naprawdę dir, step i enable + ewentualnie kilka wejść wyjść logicznych, więc też bez ekstrawagancji.
Tutaj chyba najwięcej upierdliwej roboty by było z oprogramowaniem rysowania tych wszystkich guziczków, struktury menu itd. Kiedyś miałem taki projekt, że na kontrolerku ATXmega robiłem menu (co prawda mini-joystick, nie touchpanel) to mnie prawie szlag trafił.
Wiem, że są jakieś takie patenty, że rysuje się bitmapę w paincie i potem konwertuje do postaci, którą można wkleić jako tablicę w C.
Niska warstwa software'u jest akurat prosta: do wyświetlaczy jest mnóstwo bibliotek, to rozmaitych touchpaneli też. Sterowanie silnikami to jest tak naprawdę dir, step i enable + ewentualnie kilka wejść wyjść logicznych, więc też bez ekstrawagancji.
Tutaj chyba najwięcej upierdliwej roboty by było z oprogramowaniem rysowania tych wszystkich guziczków, struktury menu itd. Kiedyś miałem taki projekt, że na kontrolerku ATXmega robiłem menu (co prawda mini-joystick, nie touchpanel) to mnie prawie szlag trafił.
Wiem, że są jakieś takie patenty, że rysuje się bitmapę w paincie i potem konwertuje do postaci, którą można wkleić jako tablicę w C.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Z tego co ja sie orientuje - ekran dotykowy ma nalozona siatke, umozliwiajaca nic innego jak zasytapienie touchpada lub MYSZKI!!! Wiekszosc programow CNC (w tym mach) obsluguje sie myszka. Zastosowanie ekranu dotykowego nie powoduje koniecznosci zmiany np macha bo efekt jest tylko taki ze zamiast myszka - klikamy w odpoweidnie miejsce ekranu paluchem. Sam system operacyjny troszczy sie o odpowiednia obsluge procesu.
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Projekt ani skomplikowany ani trudny.
Czy czasochłonny to zależy od featur jakie miałby mieć.
To co widać na filmie do jakiś wybajerzonych nie należy.
Można wymyślić jeszcze jakieś dodatkowe możliwości.
Gdyby była szansa, ze sprzeda się tego przynajmniej kilkanaście sztuk to pewnie podjąłbym się takiego zadania.
Czy czasochłonny to zależy od featur jakie miałby mieć.
To co widać na filmie do jakiś wybajerzonych nie należy.
Można wymyślić jeszcze jakieś dodatkowe możliwości.
Gdyby była szansa, ze sprzeda się tego przynajmniej kilkanaście sztuk to pewnie podjąłbym się takiego zadania.
czilałt...
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Jak to ma się sprzedać w kilku egzemplarzach za godziwe pieniądze, to jasne, nie widzę problemu, nawet jak to sztuka dla sztuki to chyba też warto.
Ja raz sporo prostsza sztukę popelniłem i wiecej nie chcę. Chociaz ja osobiście akurat nie lubię wszelakiej tego rodzaju klepaniny czy to chodzi o mikrokontrolery czy programy na PC (setki okienek, komunikatów "czy napewno chcesz blablabla", obsługi przycisków, zastanawiania się co będzie jak user nacisnie wszystkie przyciski naraz i co w ogóle może głupiego zrobić itd).
Są ludzie, którzy takie cackanie się z programami lubią
Ja raz sporo prostsza sztukę popelniłem i wiecej nie chcę. Chociaz ja osobiście akurat nie lubię wszelakiej tego rodzaju klepaniny czy to chodzi o mikrokontrolery czy programy na PC (setki okienek, komunikatów "czy napewno chcesz blablabla", obsługi przycisków, zastanawiania się co będzie jak user nacisnie wszystkie przyciski naraz i co w ogóle może głupiego zrobić itd).
Są ludzie, którzy takie cackanie się z programami lubią

-
- Lider FORUM (min. 2000)
witam.
na cnczone jest podobny projekt - http://www.cnczone.com/forums/open_sour ... oller.html
nawet miałem to ochotę zrobić - ale mi się odechciało .
nawet zaprojektowałem płytkę i wytrawiłem .
w sumie do prostych prac na frezarkę - czy tokarkę nie było by złe .
ładujemy program z sd / mmc i wio .
pozdrawiam .
na cnczone jest podobny projekt - http://www.cnczone.com/forums/open_sour ... oller.html
nawet miałem to ochotę zrobić - ale mi się odechciało .
nawet zaprojektowałem płytkę i wytrawiłem .
w sumie do prostych prac na frezarkę - czy tokarkę nie było by złe .
ładujemy program z sd / mmc i wio .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares