szarpanie krokowca..

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
premorepa
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6

szarpanie krokowca..

Post napisał: premorepa » 05 kwie 2012, 23:07

Witam
mam pewien problem...

mam silnik krokowy 3 Nm i sterownik m542
do tego przekaznik programowalny PLC Crouzet i generatorek imp prostokatnych...
impulsy z generetorka zliczam na szybkim wejsciu, i steruje wyjsciem na sterownik ENA

M542 mam ustawione np na 400 imp na obrot, czyli 1/2 kroku...
o ile "zadaje" 400 imp to silniczek chodzi w ta i sporwotem plynnie, jesli dam np 410 to szarpie przy starcie... to samo jest przy innych podzialkach krokow...

naped mam zrealizowany poprzez pasek i kolka zebate... dlatego te szarpniecia sa bardzo zauwazalne...
ewentualnie jutro wrzuce filmik....

ktos wie moze co moze byc przyczyna ??

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: tuxcnc » 06 kwie 2012, 07:35

Nie bardzo wiadomo o co Ci chodzi, ale najprawdopodobniej po prostu pojęcia nie masz jak działa silnik krokowy.
To jest silnik synchroniczny i nie będzie się płynnie rozpędzał jak dostanie stałą częstotliwość.
On ma tylko dwa stany - stoi albo kręci się z prędkością synchroniczną.
Chcesz go płynnie rozpędzać, to musisz płynnie zmieniać częstotliwość impulsów sterujących.

.

Autor tematu
premorepa

Post napisał: premorepa » 06 kwie 2012, 10:09

elektronikiem nei jestem, to prawda, ale sadzilem ze zasada dzialania krokowca jest prosta...

podaje DIR, pomijajac obsluge ENA,
i wrzucam impulsy, ilosc decyduje o "krokach" silnika, a szybkosc (czestotliwosc) podawania tych imp o szybkosci krecenia sie...

moze napisze co chce zrobic, mam generatorek z potencjometrem, tam ustawiam sobie czestotliwosc impulsow,

poprzez ENA sterownika luzuje silnik ktory "przyjmuje" imp z generatorka i sie kreci, imp te zliczam jednoczesnie na PLC i po otrzymaniu zadanej ilosci odcinam ENA sterownika...

chodzi mi o to :

jade 550 imp w lewo, stop i zwrot natychmiastowy w prawo i ponownie te zadane 550 imp, i tak w kolko kilka razy...wozek sobie jezdzi w prawo i w lewo zadana ilosc razy...

czy to az tak trzeba komplikowac aby zadzialalo ???

GSM
Posty w temacie: 1

Post napisał: GSM » 06 kwie 2012, 13:20

premorepa pisze:jade 550 imp w lewo, stop i zwrot natychmiastowy w prawo i ponownie te zadane 550 imp, i tak w kolko kilka razy...wozek sobie jezdzi w prawo i w lewo zadana ilosc razy...
Wsiądź do samochodu, rozpędź się i spróbuj "natychmiastowo" zacząć jechać do tyłu...

Silnik razem z całym mechanizmem (wózek) ma swoją bezwładność.
Może rozkręcasz go do zbyt dużej szybkości (za duża częstotliwość impulsów na STEP) i silnik nie ma siły (za mały moment przy danej prędkości), żeby go zatrzymać i gdy ty podajesz już impulsy dla przeciwnego kierunku to on sobie jeszcze wesoło kręci się w drugą stronę.

Poza tym samo podejście jest błędne, ty nie powinieneś tych impulsów zliczać i reagować tylko wysłać ich zadaną ilość. A jak już go rozpędzasz i chcesz nawrót nagle zrobić to konieczne jest zrobić rampy na rozpędzanie/zatrzymanie silnika/wózka.

Pozdrawiam,
GSM
premorepa pisze:czy to az tak trzeba komplikowac aby zadzialalo ???
"Mam stary wyświetlacz z nokii 3310 i kabel EURO od magnetowidu, chciałbym je połączyć, żeby móc na nim oglądać filmy z DVD, najlepiej w kolorze, jak to zrobić?"
Problem może i prosty ale rozchodzi się o szczegóły. :wink:

Autor tematu
premorepa

Post napisał: premorepa » 06 kwie 2012, 13:30

dzieki GSM za odpowiedz,

co do predkosci to wrzucenie 500 imp w ciagu 3-4 sekund to chyba nie naddzwiekowa :)

silnik tak samo reaguje bez obciazenia, a szarpie sie w rece...

co do zliczania to wiem ze nienajszczesliwszy sposob, ale nie mam w tym przekaznikowym PLC mozliwosci i wyjscia ktore da mi predkosc 1khz chociaz, dlatego posilkuje sie generatorkiem... "darowanemu koniowi w zeby sie nie zaglada" ... :)

wieczorem cos jeszcze pokombinuje... ewentualnie jak sie nic nie wymysli to wrzuce filmik, zobaczycie jak to sie zachowuje...

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 06 kwie 2012, 18:14

premorepa pisze: wrzuce filmik, zobaczycie jak to sie zachowuje...
To nie nam brakuje wiedzy jak krokowiec potrafi się zachowywać, tylko Tobie brakuje wiedzy jaka jest zasada jego działania.
Krokowiec sterowany impulsami o stałej częstotliwości będzie szarpał, bo taka jego natura.
Jak ma nie szarpać, to trzeba go inaczej sterować.
Jesteś ignorantem próbującym ominąć prawa fizyki, bo brakuje Ci chęci żeby je poznać i zrozumieć.
Daleko tak nie zajedziesz.

.

Autor tematu
premorepa

Post napisał: premorepa » 06 kwie 2012, 21:09

tuxcnc, przyjacielu...
ja nie jestem wzgledem Ciebie ani innych kolegow z forum niemily, jak rowniez nie twierdze ze komus brakuje wiedzy w czyms na czym sie zna, wiec prosze bez takich wywodow...

mam silnik unipolarny 8 przewodowy....
i co zauwazylem ?? na podstawie prob i bledow :) hehe tak jest najczesciej :)
ze o ile wrzucam impulsy na zasadzie co 4, czyli np 4, 8, 12, 16, 400, 404, 408 itd
to wtedy jest dobrze, nie szarpie na poczatku ruchu... o ile zmienie na "co 1, 2 lub 3" wtedy szarpie...

rozumiem ze jesli mam na sterowniku ustawiony polkrok lub 1/4 to silnik staje w pozycji pomiedzy magnesami... i ponowny wrzut sygnalu powoduje "doskoczenie" do najblizszego magnesu...

tak ja to rozumiem na prosty chlopski rozum...
z zawodu jestem informatykiem, programista, ale niestety nie elektronikiem, czego zaluje i w miare moich skromnych mozliwosci finansowych i czasowych probuje nadrobic...

dziekuje za zainteresowanie i pomoc, kazda w moim przypadku jest mile widziana...

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 06 kwie 2012, 22:04

Nie mam ambicji robić komukolwiek przykrości, po prostu walę prosto z mostu.
Zamiast się dowiedzieć wolisz się domyślać, więc głupoty Ci wychodzą i do niczego nie dojdziesz.
Jeśli uważasz że jest inaczej, to masz podwójny problem.

.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Leoo » 06 kwie 2012, 23:27

premorepa pisze:mam silnik unipolarny 8 przewodowy....
To akurat jest silnik uniwersalny ale o ile się kręci, to jest OK.
premorepa pisze:i co zauwazylem ?? na podstawie prob i bledow hehe tak jest najczesciej
ze o ile wrzucam impulsy na zasadzie co 4, czyli np 4, 8, 12, 16, 400, 404, 408 itd
to wtedy jest dobrze, nie szarpie na poczatku ruchu... o ile zmienie na "co 1, 2 lub 3" wtedy szarpie...
Tu się wszystko zgadza. Silnik krokowy posiada pewną częstotliwość krytyczną, powyżej której nie jest w stanie ruszyć. Jeśli szarpie, oznacza to że zbliżyliśmy się do tej częstotliwości. Przy podziale częstotliwości przez 4 i więcej silnik pracuje poprawnie. Jeśli nie zadowala Kolegę prędkość ruchu, pozostaje budowa elektroniki sterującej, która będzie w stanie wygenerować odpowiednią trajektorię ruchu zwaną też rampą. W skrócie - silnik rozpędza się od 0 do np. 1000Hz w czasie np. 1s a w celu zatrzymania się zwalnia przez 1s z 1000Hz do 0. Istnieje przynajmniej kilka sposobów realizacji takiego sterowania.
Można użyć darmowego programu TurboCNC na PC, który połączony przez port LPT wyśle impulsy do sterownika. Można zbudować układ w oparciu o wyłączniki krańcowe i generator częstotliwości (z opcją rampy), który kupimy w sklepie Sponsora. Można też zbudować sterownik w oparciu o mały procesor PIC, ATMEL itd. zwłaszcza jeśli Kolega programuje.

Raven
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Raven » 07 kwie 2012, 08:24

Próbuję zrozumieć o co chodziło autorowi wątku... trzecie podejście i cały czas wyciągam z postów następującą treść:

"Dlaczego silnik krokowy po załączeniu zasilania nie stoi dokładnie tam gdzie był, tylko gwałtownie skoczy do pozycji ustalonej?"

Jeśli tak, to może odłączasz od silnika zasilanie na postoju?

Jak zwykle... obraz wart tysiąca słów... chyba, że jest równie precyzyjny co słowa ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”