Witam
Mam pewien problem z maszyna rover 321, a dokładniej chodzi o taką sytuacje gdy włączę zasilanie, maszyna startuje panel się załącza, odczytuje dane z dyskietki, potem trwa ładowanie pokazują się ekrany z parametrami następnie pojawia się ekran na którym znajdują się duże litery X, Y, Z po chwili panel gaśnie i zapalają się wszystkie czerwone diody pod wyświetlaczem i koniec zawiecha z tyłu panela przestają mrugać diody i gaśnie dioda OK a zapala się dioda czerwona reset. Co to może być za uszkodzenie? z góry dziękuje za wszelką pomoc.
Panel CNI NC 481
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Miałem kiedyś taki problemik i okazało się, że procesor nie widział pamięci - o ile dobrze pamiętam. Po każdym załączeniu maszyny pamięci było coraz mniej. Nie powiem jak sprawdzałem, bo nie pamiętam ,ale na monitorze można wyświetlić ile mamy dostępnej pamięci. Sama pamięć była dobra, ale uszkodzeniu uległ jakiś scalaczek , co obsługiwał komunikację między procesorem a pamięcią. Naprawiał to gość z firmy Junget, który miał programator Vilab i ściągnięte dane ze wszystkich scalaków w tym Roverze. Wymienione zostały baterie na płycie głównej i te scalaki. Tyle tylko,że firma Juget podobno is dead i nie mam kontaktu na gościa. Inna sprawą jest to, że może być walnięty zasilacz. Sprawdź , czy wszystkie diody palą się na zasilaczu- to panel zlewej strony.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Nie wiem czy problem rozwiązany ,ale ewidentnie masz uszkodzony sterownik.
I nie wina tu jakiegoś przekaźnika bo przekaźnik jest wyłączany przez układ WATCHDOG
Wykrywający wadliwą pracę systemu.
Naprawiam te sterowniki od dawna- zaczynałem jak jeszcze królowały ROVER 7.
Jeśli masz nadal problem to pisz lub dzwoń.
I nie wina tu jakiegoś przekaźnika bo przekaźnik jest wyłączany przez układ WATCHDOG
Wykrywający wadliwą pracę systemu.
Naprawiam te sterowniki od dawna- zaczynałem jak jeszcze królowały ROVER 7.
Jeśli masz nadal problem to pisz lub dzwoń.