Witam !
Szanowni Koledzy! Co jest z tym słąwetnym L297 nie tak!?
Ster SSK-B02, wszystko odłączone , podaje tylko 5V na logikę a L297 po kilku sekundach grzeje jak wariat!!!!!!!!
Walczę z tym sterem już tydzień. Wymieniłem dwa razy L297, L298N i nawet 7414 i nic.
Może ktoś ma jakiś pomysł?
Będę dozgonnie wdzięczny!
Co umiałem to pomierzyłem i wydaje się o'k. Ale orzeł z elektroniki to nie jestem!!!
To tyle
Ratujcie
Pozdrówka
r
PS
Grzebie w nim bo od "urodzenia" nie działął. Nawet nie trzymał silnika. Zadymił i zaczęła się zabawa.
L297
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
L297
Zwarć nie ma. Sprawdziłem 1000 razy!
Poleciał tranzystor albo bramki? To właśnie jest w środku L297. Czy to w ogóle da się sprawdzić bez specjalistycznych przyrządów? Ja mam tylko zwykły miernik z castoramy. I tak jest to zbyt mądre jak dla mnie urządzenie! Pytanko, czy może to być jakiś problem z tymi dużymi rezystorami 0,22 ohma/5W?
r
Poleciał tranzystor albo bramki? To właśnie jest w środku L297. Czy to w ogóle da się sprawdzić bez specjalistycznych przyrządów? Ja mam tylko zwykły miernik z castoramy. I tak jest to zbyt mądre jak dla mnie urządzenie! Pytanko, czy może to być jakiś problem z tymi dużymi rezystorami 0,22 ohma/5W?
r
riat
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
W środku sobie są... ale polecieć oprócz tych w środku (uszkodzenie całego układu) mogły te które są przed nim...
Google pokazało taki schemat tego sterownika:

Miernikiem cierpliwie możesz sprawdzać co gdzie jest a ze schematu odczytasz co być powinno.
Rezystor 5W jest stosunkowo trudno uszkodzić...
Google pokazało taki schemat tego sterownika:

Miernikiem cierpliwie możesz sprawdzać co gdzie jest a ze schematu odczytasz co być powinno.
Rezystor 5W jest stosunkowo trudno uszkodzić...
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
L297
Kolego, ale ten schemat nie pasuje do mojego steru. Jam mam taki http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskb02.htm
Tu nie ma żadnych tranzystorów poza tymi w scalakach.
r
Tu nie ma żadnych tranzystorów poza tymi w scalakach.
r
riat
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
No tak... wieloznaczność nazw...
Siedząc nad płytką i szukając znajdzie się pewnie przyczynę.
Może zacznij od sprawdzenia ciągłości połączeń pomiędzy elementami schematu... jeśli wszystko ok to nie ma cudów - któryś element jest uszkodzony... albo podłączenie nieprawidłowe.
Z czystej ciekawości - zasilasz ze stabilnego źródła czy zasilaczem impulsowym?
Impulsowe maja "delikatną" wadę... przy zasilaniu nimi sterownika można spotkać kwiatki jak 80V na szynie 12V...
Siedząc nad płytką i szukając znajdzie się pewnie przyczynę.
Może zacznij od sprawdzenia ciągłości połączeń pomiędzy elementami schematu... jeśli wszystko ok to nie ma cudów - któryś element jest uszkodzony... albo podłączenie nieprawidłowe.
Z czystej ciekawości - zasilasz ze stabilnego źródła czy zasilaczem impulsowym?
Impulsowe maja "delikatną" wadę... przy zasilaniu nimi sterownika można spotkać kwiatki jak 80V na szynie 12V...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: L297
Ze schematu dla skrajnego położenia suwaka R10 masz Vref=3,2V co przy 0,22Ω może stabilizować prąd dopiero przy 14A. Więc się grzeje (gdy zdąży nim odparuje).riat pisze: Pytanko, czy może to być jakiś problem z tymi dużymi rezystorami 0,22 ohma/5W?
r
Te schematy na L2987 z dzielnikiem R8/R10 mają wspólną wadę że pozwalają wyjechać z nastawą napięcia grubo powyżej wydajności prądowej sterowanego L298