karta sterująca BB2001z - opinie sugestie rady

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
RafalM
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

karta sterująca BB2001z - opinie sugestie rady

Post napisał: RafalM » 02 gru 2004, 09:52

Witam Szanownych Kolegów

Od kilku miesiecy dokształcam sie w dziedzinie maszyn cnc. Jako takie pojecie o sterownikach silnikach juz mam. W trakcie przeszukiwania netu w zakresie gotowych sterowników natknołem się na sterownik bb2001Z ze strony
http://www.teaser.fr/~abrea/cncnet/elec/bbx/bbx.phtml jest to opis prostego sterownika na silniki uni a nie jak autor pisze bipolarne. W zwiazku z tym mam kilka pytań niestety francuskiego nieznam a opis po angielsku jest chyba troszke okrojony.

1. Czy ktos to ustrojstwo zrobił i jak to działa??
2. jak w tym układzie zrealizowac wlączniki krancowe
3. czy uklady 40106 i 4060 to uklady tylko odpowiedzialne za nagrzewanie drutu oporowego?? czy służą jeszcze do czego - bo jezeli nie to okroje troche płytke
4. Mam silniki 6V 0.8A unipolarne jakie zastosować zasilanie do nich i jakie rezystory mocy jaka wartość ile watów

Zakupiłem juz profesjonalne prowadnice, jezeli chodzi o śruby narazie wykorzystam prety gwintowane fi8 ale w przyszlosci kupie tez sruby i nakretki kulkowe.

Moze jakieś sugestie moze gdzieś w sieci jest lepszy sterownik - zależy mi na tym abym mogl sterować 4 silnikami zarowno do ciecia styropianu jak i frezowania 3d

Za pomoc bardzo dziekuje
Pozdrowienia RafalM

Tagi:

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Re: karta sterująca BB2001z - opinie sugestie rady

Post napisał: markcomp77 » 02 gru 2004, 17:29

Witam
RafalM pisze:http://www.teaser.fr/~abrea/cncnet/elec/bbx/bbx.phtml jest to opis prostego sterownika na silniki uni a nie jak autor pisze bipolarne. [...]
1. Czy ktos to ustrojstwo zrobił i jak to działa??
nie robiłem... sterowanie silnikami jest zbyt słabe...

-sterowanie silnikiem(ami) realizuje półkrokowy-uniplarny kontroler UCN5804 - maksymalnie 1,25A 35V
...
2. jak w tym układzie zrealizowac wlączniki krancowe
nie dopatrzyłem się w tym projekcie...
ale zazwyczaj sygnały z mikroswiczy (przez bramki lub shmity czasami via optoizolacja) podaje się na złącze centronics... gdzie program cnc spodziewa się takiej informacji
3. czy uklady 40106 i 4060 to uklady tylko odpowiedzialne za nagrzewanie drutu oporowego?? czy służą jeszcze do czego - bo jezeli nie to okroje troche płytke
wyjścia FIL, FIL czymś sterują... pewnie coś podgrzewają!
SW2 - przełacza sterowanie grzaniem z Manu-alnego (RV?) na sterowanie z komputera 16 ze złącza centronics
4. Mam silniki 6V 0.8A unipolarne jakie zastosować zasilanie do nich i jakie rezystory mocy jaka wartość ile watów
dość ogólne zagadnienie...
zaleca się jak największe... nawet 10x znamionowe!!!
jedank trzeba też brać pod uwagę możliwości kluczy sterujących (dla ucn5804 to 35v)

czyli

jeżeli dany 32V zasilania
i zakładamy prąd maksymalny cewki 0.8A

wtedy

R=U/I
U=32 - straty na kluczu - napięcie na cewce= 32-6-1.2=24,8
I=0,8

to R=31om ... jakiś w podobie wystarczy o mocy nie mniejszej niż P=IxU=19,84W

oj ta moc na rezzystorze będzie strasznie duża...

można więc do sprawy podejść od drukiej strony

przyjmijmy, iż moc tracona ma być nie większa niż np. 5W
wtedy

P=IxU => U=P/I=5/0,8=6,25V

czyli U zasilania = 6,25 + 6 + 1,2 = 13,45... czyli ok. 12V tak jak u francuza...

Moze jakieś sugestie moze gdzieś w sieci jest lepszy sterownik - zależy mi na tym abym mogl sterować 4 silnikami zarowno do ciecia styropianu jak i frezowania 3d
zdecydowanie polecam inny sterownik!!!

najładniejszy i z mikrokrokiek i z dostępną dokumentacją to : LINISTEPPER

do znalezienia googlami lub w archiwach tej grupy...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Autor tematu
RafalM

Post napisał: RafalM » 03 gru 2004, 10:26

Dziekuje za szybka i zwiezłą odpowiedz.
Przez to wszystko im wiecej sie pytam tym wiecej chodze nie dospany, siedze nad instrukcjami w pdf i sie ucze i dochodze do wniosku ze chyba pomylilem zawodu ;-).

Ale do rzeczy przeglądnołem ten sterownik linisepper i niestety musze wybrac taki ktory jest sterowany przez sterownik 5804 - problem mam tylko z koncowkami mocy mam mosfety irlz34 sa one na 100V i chyba 30A wiec chyba beda dobrze chodzic, mam nadzieje ze poprawnie je polacze. W przypadku sterownika linistepper musialbym zainwestowac w pic a to juz wydatek spory tym bardziej ze juz troche poszlo na ta narazie nieistniejaca maszynke.

Dziekuje za rozpisanie sposobu oblicze rezystoró mocy. Bardzo sie przydalo.

Z tego co napisales sugerujesz wybrac inne silniki niz te 6V 0.8A uni...??

Jeszcze raz dziekuje RafalM

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 03 gru 2004, 10:56

RafalM pisze:[...]tylko z koncowkami mocy mam mosfety irlz34 sa one na 100V i chyba 30A wiec chyba beda dobrze chodzic, mam nadzieje ze poprawnie je polacze.
MOSFETy są super i tanie i mocne.... mogą jednak ulegać wzbudzeniom (ze względy na ich wspaniałe parametry!)... radzę zainwestować w układ zabezpieczający: szybka dioda (nie mniej szybka jak tranzystor) + układ tłumienia drgań - tj. rezystor i kondensator <- czasami występuje na schematach końcówek sterujących indukcyjnościa
RafalM pisze: W przypadku sterownika linistepper musialbym zainwestowac w pic ...
pic 16f628 kosztuje kilkanaście złotych!!! czy to dużo?... nie więcej niż specjalizowane sterowniki!
RafalM pisze:Z tego co napisales sugerujesz wybrac inne silniki niz te 6V 0.8A uni...??
w praniu wyjdzie czy wystarczą!
linistepper napewno potrafi więcej z silnika wydowbyć niż półkrokowieć...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”