Jeden ze sprzedawców na Allegro polecał mi swój zasilacz przemysłowy 12V 16,5A 200W
reklamując go iż ten ma wbudowany softstart ..
Mam dylemat i nie mam pewności dlatego pytanie do kolegów z forum ..
Czy to możliwe ze współczesne zasilacze mają softstart ? ??
(fotka przedstawia polecany zasilacz)
Zasilacz z zbudowanym softstartem ?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Zasilacz z zbudowanym softstartem ?
- Załączniki
-
- zasilacz 12v 200w.jpg (49.81 KiB) Przejrzano 818 razy
artstudio - program od ktorego zaczynalem swoja przygode z komputerami
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
soft start w zasilaczach impulsowych prawie wszystkich jest (tych co oglądałem.. a czasem rozbebeszałem)...
ale zrobiony jest na termistorze, przez który płynie prąd zasilający... jak go ten prąd ogrzeje - to rezystancja spada... i już może płynąć większy prąd
termistor na wejściu występuje prawie we wszystkich PC-impulsach... w tych przemysłowych również...
ale zrobiony jest na termistorze, przez który płynie prąd zasilający... jak go ten prąd ogrzeje - to rezystancja spada... i już może płynąć większy prąd

termistor na wejściu występuje prawie we wszystkich PC-impulsach... w tych przemysłowych również...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Witam
Tak jak napisl kol. markcomp77. Zasilacz ten ma PFC i i na wejsciu napewno jest uzyty NTC, w celu redukcji pradu AC 230V przy starcie, dotyczacym pradu ladowania kondensatora posredniczacego PFC. Drugi softstart moze byc wbudowany w IC ktore steruje przetwornica DC-DC, posiada sprzezenie pradowe i ogranicza stromosc narastania napiecia wyjsciowego (12V) przy starcie, co automatycznie redukuje ryple pradowe jake mogly by plynac ladujac wewnetrzny kondensator wyjsciowy i jakiekolwiek pojemnosci podlaczone do niego. Czyli w pierwszej fazie zasilacz dziala jak zrodlo pradowe (CC) a potem przechodzi w zrodlo napieciowe (CV).
Latwo to kolega moze sprawdzic znajac symbole IC steujacego (od PFC i przetwornicy DC-DC).
Pozdrawiam
Arek
Tak jak napisl kol. markcomp77. Zasilacz ten ma PFC i i na wejsciu napewno jest uzyty NTC, w celu redukcji pradu AC 230V przy starcie, dotyczacym pradu ladowania kondensatora posredniczacego PFC. Drugi softstart moze byc wbudowany w IC ktore steruje przetwornica DC-DC, posiada sprzezenie pradowe i ogranicza stromosc narastania napiecia wyjsciowego (12V) przy starcie, co automatycznie redukuje ryple pradowe jake mogly by plynac ladujac wewnetrzny kondensator wyjsciowy i jakiekolwiek pojemnosci podlaczone do niego. Czyli w pierwszej fazie zasilacz dziala jak zrodlo pradowe (CC) a potem przechodzi w zrodlo napieciowe (CV).
Latwo to kolega moze sprawdzic znajac symbole IC steujacego (od PFC i przetwornicy DC-DC).
Pozdrawiam
Arek