ATMEGA8 - sterownik silników. Częstotliwość i gubienie krków
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
ATMEGA8 - sterownik silników. Częstotliwość i gubienie krków
Witam wszystkich. Jesten nowy więc proszę o wyrozumiałość. Przejdę od razu do rzeczy. Chciałbym zbudować prosty sterownik silników krokowych oparty na jednej Atmedze 8. Rzecz w tym że w fazie testów z programem Mach3 uC wyłapywał około 20% kroków. W resztę jak rozumiem musial "nie trafić". Procek działał na standardowym wewnętrznym oscylatorze. Moje pytanie brzmi czy po zwiększeniu prędkości do powiedzmy 8Mhz uC przestanie gubić kroki? Nzy to nie jest za dużo jak na jeden uC. Z tego co widziałem dużo projektów składa się osobnego kontrolera dla każdej osi. Próbowałem rozwiązać problem używając przerwań. Wszystko działało wyśmienicie, tzn wyłapywane były wszystkie kroki jednak mega 8 ma tylko 2 wejścia z obsługą przerwań a to dla mnie za mało. Dodam że mach był ustawiony na najwolniejszą prędkość. Z góry dziękuję za pomoc 

Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
W najprostszym wydaniu wystarczy podpiąć do linii kondensator, ładować go przez rezystor pull up a rozładowywać przez diodę podpięta do portu LPT albo zrób prosty układ na diodach który wyzwoli przerwanie nie zależnie od tego które linia sie zmienii a potem od razu w przerwaniu sprawdzaj co się zmieniło.
Pozdrawiam
FDSA
Pozdrawiam
FDSA