konwerter poziomów rs232 -lpt

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

konwerter poziomów rs232 -lpt

Post napisał: wood carver » 21 gru 2006, 10:04

ma ktoś może schemat konwertera poziomów z lpt na com???????

Tagi:

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jarekk » 21 gru 2006, 10:29

??? LPT z COM się w zasadzie nie łączą ( LPT jest interfejsem równoległym, COM szeregowym). O co dokładnie chodzi ? Co ma być konwertowane ??

Awatar użytkownika

webserver
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: webserver » 21 gru 2006, 11:28

Wez sobie jakiegos procka np. atmega8 i zrobisz bardzo prosto konwenter 8bit -> rs
Pozdrawiam PlotComplex.com

Awatar użytkownika

Autor tematu
wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 21 gru 2006, 13:36

hm....wiadomo jaka jest różnica miedzy transmisją szeregową a równoległą.....dla prostej wymiany jednobitopwej, wystarczył by mi scalaczek, np. max 235...10 v dostosowuje do poziomu ttl, 5v....ale przy sterowaniu silnikiem krokowym, gdzie w grę wchodzi wielobiotowy transfer, sprawa już chyba nie jest taka prosta, a może mi sie tylko wydaje.. ( a swoją drogą , może mi ktos wytłumaczyć , a jaki sposób działa sterownik podpięrty do portu com...skoro to port szeregowy?)
mam fajny programik cnc, tylko on komunikuje się z sterownikiem za pomocą com....a ja nie mammtego sterownika...chciałbym podłąćżyć sterownik pod Com...
Ostatnio zmieniony 21 gru 2006, 15:18 przez wood carver, łącznie zmieniany 1 raz.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jarekk » 21 gru 2006, 13:49

Nie da rady - i chodzi tu bardziej o to że:
- sterowanie za pomocą LPT jest bardzo bezpośrednie - zmiany sygnału bezpośrednio sterują sygnałami DIR/STEP/ENABLE ze sterownika
- sterowanie przez COM jest sterowaniem pośrednim - program zazwyczaj wysyła komendę (w postaci ciągu znaków - specyficznego dla danego programu) która mówi np. "wykonaj 113 kroków w lewo". Tu ZAWSZE jest jeszcze potrzebne przetwarzanie pośrednie ( za pomoca oddzielnego mikroprocesora lub procesora w samym sterowniku).

Awatar użytkownika

Autor tematu
wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 21 gru 2006, 15:42

hm..to wiele zmienia....uparłem się na tamten program, bo chce go wykorszystywać do skanu 3d.....jedyny programjaki znam tego typu, któy wykorzystuje "5-cio krańcówkową sonde dotykową"....skanowanie jest dużo szybsze, ponieważ algorytm skanowania nie jest taki mozolny jak np. w turbocnc czy machu...gdzie sonda uderza o powierzchnie badanego przedmiotu, elementu, i wraca do pozycji ..nazwijmy ją "0"...oś x przesuwa sie o zaprogramowana odległość np. 1 mm...z znowu podąza w dół az dobije krańcówką...itd....

tutaj sprawa jest inna...program wykorzystuje krańcówki zarówno w osi z jaki dwóch pozostałch....w ten sposób, sonda porusza sie tuż na powierzchnią skanowanego przedmiotu, raz po raz próbkując zarówno z jak i x ( zakłądając ze porusza się wpierw w osi x , apotem nastepuje przesunięcie o Y)...."próbkując", sonda unosie się tuż nad badanym elementem....wszystko trwa bardzo szybko....( a w porównaniu do skanu metoda tradycyjną- monstrealnie szybko)

miałem już wiele prób budowania skanea dotykowego, optomechanicznego, w końcu ultradxwiękowego- pomiar czasu powracającego impulsu z skanowanego przedmiotu( pomysł dobry, i byłby realny, zważywszy na niewielką prędkość dźwięku , która mieściłą by się w zakresie np. 20 kilo hz turbocnc, czy 30 kilo macha ( wysyłany impuls uruchamia wirtualną oś z, która opada w dól" z bardzo dużą , wiortualną prędkością, ( kHz), różnice czasu dotarcia odbitego sygnału, mieściły by się gdzieś pośród "drogi przebytej przez wirtualną krańcówke, a że prędkość dxwikęku to ponad 1200km/ h..a więc około 330 m/ s-> a więc 330000 mm/s, / 30 KHz macha..daje rozdzielczość 11 mm , a więc program jest w stanie teoretycznie zarejestrować różnce w pokonywanej drodze przez dcwięk z rozdzielczoscią ponad 11....i możnaby to wykorzystać do wielu rzeczy, gdyby nie fakt opóźnienia reakcji choxby odbiornika...

także pozostałęm przy próbie zbudowania prostego skanera dotykowego :mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”