Sterownik TA8435 pali bezpiecznik

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
Pawelijuz
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Sterownik TA8435 pali bezpiecznik

Post napisał: Pawelijuz » 05 sty 2012, 08:37

Witam!
mam problem ze sterownikiem TA8435, podłączyłem 3 sterowniki do płyty, wszystko działało dobrze. Wstawiłem bezpieczniki 2,5A przed zasilaniem sterownika. Podłączyłem jeden silnik 3,1Nm i zaczałem się bawić w ustawieniach, wszystko działało, silnik kręcił wolniej,, szybciej bądź nie chciał się kręcić itp. Zabawa trwała ze 2 dni, po czym nagle zgasła zielona lampka na sterowniku do którego jest podpięty silnik. Okazało się że poszedł bezpiecznik, wymieniłem na nowy - po włączeniu zielona lampka na chwilę się zapala i znowu przepalony bezpiecznik. Nie ma znaczenia czy komputer jest przy tym włączony czy nie. Tak poszło już 8 bezpieczników. Na sterowniku nie widać żeby coś się spaliło. Co mam robić? Pomóżcie!

Pozdrawiam,
Paweł

Tagi:

PK999
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: PK999 » 05 sty 2012, 14:58

Rozumiem, że bezpiecznik jest przy zasilaniu mostków układu?
Jeśli tak może po prostu masz ustawiony za duży prąd silnika (za duży dla układu bo dla silnika raczej nie)?
Silnik/układ mocno grzał się przy próbach?

Autor tematu
Pawelijuz
Posty w temacie: 2

Post napisał: Pawelijuz » 06 sty 2012, 07:13

Bezpiecznik wstawiłem pomiędzy zasilaczem MZ-01 a sterownikiem. Silnik nie grzał się mocno, sytuacja z przepalaniem bezpiecznika ma miejsce również po odłączeniu silnika. Pozostałe 2 sterowniki działają ok.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”