Jestem w trakcie wykonywania własnej mini-frezarki CNC. Jej główne przeznaczenie - frezowanie PCB i 'dorabianie' drobnych części w aluminium.
Zamierzam użyć 3 silników unipolarnych, dwufazowych, pięcioprzewodowych, 4V / 1A / 0.6Nm / 1.8 deg/step. Takowe silniczki bowiem posiadam.
Przeglądałem już forum w poszukiwaniu najlepszego sterownika do w/w silników, lecz dotychczas nie znalazłem odpowiedniego, a im więcej czytam - tym zdaje się, że mniej wiem.
Zdecydowana większość układów steruje napięciem 20V i więcej przy niemal zabójczym prądzie.
Podpowiedzcie proszę, drodzy Forumowicze, jaki sterownik będzie najlepszy?
Założenia do sterownika:
*sterowanie silnikiem 5-o przewodowym (nie wiem czy istnieje możliwość przerobienia na 6-o przewodowy; nie chcę ryzykować utraty cennych Nm)
*sterowanie z mikrokrokiem (jeśli to w ogóle możliwe przy unipolarnych 5-o przewodowych)
*o ile to możliwe - sterownik BEZ mikroprocesora (nie posiadam programatora doświadczenia w programowaniu mikroprocesorów) ...chyba, że to faktycznie konieczne przy mikrokrokach
*współpraca z PC poprzez optoizolację i LPT
Czy przygotowany sterownik zgodnie z w/w założeniami będzie współpracować z programami sterującymi na PC?
Czy możliwe jest sterowanie silnika krokowego napięciem wyższym niż te 4V z noty katalogowej?
Pozdrawiam i proszę o pomoc

//silniki STP-58D217 127K28470