Proszę o pomoc w diagnozie usterki w serwisowanym przez mnie urządzeniu. Spróbuje krok po kroku przedstawić co się dzieje i co juz wykonałem w celu znalezienia problemu. W razie jakichś nieścisłości prosze o wyrozumiałość:)
Urządzenie służy do pomiaru poziomu metności w cieczy. Sonda zawieszona jest na przewodzie, którego długość kontrolowana jest za pomocą hybrydowego silnika krokowego.
Ozanczenia silnika:
bautz hx200 2220 260a89
prąd 3,6A
Sterowaniem silnika zajmuje się układ L297 wraz z dwoma L6203. Usterka objawia się tym, że przy małym obciążeniu na przewodzie (przytrzymanie ręką) silnik przestaje pracować i powstaje głośne buczenie (brak momentu obrotowego).
1. Rezystancje uzwojeń silnika są równe i wynoszą 1,8 ?
2. Silnik jest sprawny, testowałem na innym urządzeniu.
3. Wymieniłem: L297, L6203 (oba) Wszystkie elementy elektroniczne w układzie zasialania i sterowania silnika (Rsense, Cboot, itp)
4. Sprawdziłem :
- L297:
--Vs: 5V
--Vref : dla mojego silnika przy wartościach rezystancji Rsens wynosi około 1,7V
--Gnd - stałe dla całego układu sterowania
--Sync - odłączony
--Enable - sygnał wysoki ciągły 5V
--Control- -||-||-||-
--Osc - około 10kHz
--Clock - przebieg o czestotliwości 2,9KHz
--ABCD: Prawidłowe dla pracy w trybpe HalfStep ( zdjęcie - "prążek"?)
--Inh1,2: Prawidłowe dla półkroku.
--CW/CCW: stały poziom podczas pracy w jedną bądź drugą stronę
--Half/Full: Stałe 5V
--Reset: 5V
- L6203:
--Sense - rezystor 1,2?
--Enable ->INH
--Vs- 34V
--Boot1,2- C 15nF
--Vref - ok 14V
5. Przewody są ciągłe, rezystancja pomijalna
Jedyna rzecz jaka mi przychodzi do głowy to dlaczego na przebiegu sterowania z L297 widać chwilowy stan wysoki w miejscu, w którym go nie powinnno być (nie jestem ekspertem)? Czy jest to normalne ? Proszę o pomoc, posiadam oscyloskop i jestem w stanie zamieścić dokładny schemat jeśli będzie potrzeba.
Pozdrawiam

Legenda:
D0 - A
D1 - B
D2 - INH1
D3 - C
D4 - D
D5 - INH2
D5 - CLK
CH1 - Out1 l6203
CH2 - Out2 L6203