Sterownik i MATLAB

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
marsjaninm
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Sterownik i MATLAB

Post napisał: marsjaninm » 02 gru 2011, 18:59

Witam,
Chciałbym za pomocą MATLABa sterować dwoma silnikami krokowymi, najlepiej przez USB.

Wiem, że najprościej byłoby przez LPT, ale z tym są problemy w Matlabie.

Myślałem nad CNConv i np. SSK- MB. Czy można sterować zewnętrznymi instrukcjami przez CNConv?

Tagi:

orzel10000
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: orzel10000 » 02 gru 2011, 22:13

wejdź na tą stronę CNConv za dzwoń lub wyślij mejla oni ci odpowiedzą dokładnie . tu na forum można tylko pisać o własnych doświadczeniach a producent CNConv odpowie ci dokładnie
http://proma-elektronika.pl/www/

tomud
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: tomud » 03 gru 2011, 07:20

Jesli chodzi o Matlaba to nie widze jakichkolwiek przeciwskazan :) Co prawda LPT nie testowalem, ale bawilem sie sporo z RS232 jak i urzadzeniami (szybkie przetworniki analogowo cyfrowe) podpinane przez USB. Faktem jest ze czasem trzeba sobie dopisac jakas biblioteke w C aby to mialo rece i nogi :) Jednak tutaj nie ma tez jakis problemow ot wszystko mozna znalezc w super dokumentacji jaka posiada Matlab :) Odnosnie USB to akurat uzywalem software radio (USRP) gdzie ladnie mialem zrobiony caly tor posredniej czestotliwosci i demodulator, to radyjko to w sumie tez przetwornik analog/cyfra (nawet bez filtra antyaliasingowego) podbiety pod USB.

Autor tematu
marsjaninm

Post napisał: marsjaninm » 04 gru 2011, 13:57

Odpisali, ze niestety tylko z ich programem można używać CNConv.
@tomud - po RS to się zgadzam, nie ma problemu. Gorzej własnie z LPT.
LPT byłby rozwiązaniem optymalnym, dałoby się tam wysterować poszczególny piny.

Jakieś inny pomysły? Dodam, ze sterowanie musi odbywać się w czasie rzeczywistym.
Dałoby się sterować poprzez wysyłanie G CODE do jakiegoś sterownika w momencie, gdy potrzebny jest ruch?

tomud

Post napisał: tomud » 06 gru 2011, 10:01

No co do LPT to musial bym sprawdzic, ale na chwile obecna nie mam kompa z Matlabem i LPT :( Odnosnie CNConv itp. to tutaj wchodzi kwestia poznania protokoliku komunikacji, w sumie od biedy jak nie chca go podac - mozna sobie "podsluchac" ;) W sumie przy takich zabawach zazwyczaj trzeba bawic sie w RE :) Generalnie musisz na poczatku wybrac sobie hardware ktore chcesz zastosowac i potem jakos dorobic do niego sterowanie. Najwiecej roboty to proste hardware na LPT gdzie praktycznie jest to tylko prosty interfejs bez jakiejkolwiek logiki i wszystko trzeba robic na piechote z poziomu software. Zreszta wiekszosc tanich rozwiazan to cos takiego - choc w niektorych odpadaja niektore kwestie, ale interpretacja G Code i tak cie czeka. Niestety z tego co wiem te proste sterowniki nie potrafia tego robic, zreszta aby zaimplementowac poprawnie wszystkie kody to troche zabawy i nie jest to takie proste aby ladnie dzialalo w praktyce.

W sumie jak juz cos bedziesz wiedzial to daj znac :) akurat lubie Matlaba i interesuje mnie co z tematu wyjdzie :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”