Witam!
Co się dzieje? Sterownik SSK-B02 + steper 8-mioprzewodowy. Jak testuję strzałkami z klawiatury to znaczy w stronę "+" lub "-" osi to raz silnik kręci się właściwie a raz odwrotnie! Robi to całkiem losowo, w sposób nieprzewidywalny!
Steper jest o'k. Podłączony też o'k Sprawdziłem na innym sterowniku.
Ten trefny ster nie grzeje się, nie dymi się z niego nie buczy anie nie piszczy w dziwny sposób. W zakładce dostrajania silników Mach3 wszystko jest z nim o'k. WSZYSTKO poza ty, że raz kręci się w lewo a raz w prawo, jak mu się podoba!!!
Szanowni uczeni Koledzy, może ktoś z Was zetknął się już z takim "dziwadłem"?
Bardzo proszę o jakąś podpowiedż. Co to jest? który to element układu "wydziwia" ? Czy to może L297?
Jak się do tego zabrać?
Dwa razy go już wymieniłem.
Pozdrówka
SSK-B02
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Witam!skrzat pisze:skoro zachowanie jest losowe to glowna role odgrywaja zaklocenia, przewody masz ekranowane? sprawdz czy nie masz petli masy
Szanowny Kolego, dobry jestem w mechanice, ale w elektronice, a nawet w elektryce to sam sobie nie zlecam "wkręcenia żarówki"!
Frezare zrobiłem sam. Przewody mam nieekranowane. Ba nawet co to znaczy "ekranowane" to bardziej się domyślam niż wiem. To chyba tak jak w moim aucie na lpg w którym pan elektryk co pewien czas wymienia przewody do świec bo mówi, że padły, czyli przestały "być ekranowane"
Rozejrzę się za odpowiednimi przewodami i pozmieniam. Chodzi o druciki od sterów do steperów jak się "inteligentnie" domyślam? Ale dziwne bo oś X jest o'k. Problemy mam z Y i czasami Z. Może sobie Kolega wyobrazić efekty jak to zacznie wariować w połowie roboty!! Ciekawe rzeczy wychodzą! Całe szczęście, że robię wyłącznie w twardych spienionych teorzywach bo inaczej byłby zdrowy ubaw.
To po pierwsze. Po drugie co to znaczy "Pętla masy". Za chiny nie kumam!!!!! Bardzo proszę o kilka słów wykładu. Najlepiej tzw "łopatą".
Z góry wielkie dzięki
Pozdrówka i czekam
riat
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Miałem takie wariacje losowe
jeśli używaż macha to zoptymalizuj kompa do sterowania. Czyli jednym słowem >>>> poczytaj Np TU

SPRZEDAM dwie nakrętki kulowe 20x5 więcej w dziale GIEŁDA !