zasilacz
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
zasilacz
posiadam trzy silniki krokowe shinano kenshi 3,15v 0,7A 1,8 step, mój problem polega na tym ze chciałbym złożyć zasilacz . zrobiłem małe obliczenia
20*3,15=63v
63\ 1,4=45v
3*0,7=2.1A
2,1*45*67%=63,315w
i wyszło mi że potrzebuje transformator U wy 45v i 70W ale ze jestem laikiem wiec proszę szanowne grono o sprawdzenie moich obliczeń i poprawienie mnie .chciałbym również wiedzieć czy warto składać zasilacz, może kupić ale jaki.
20*3,15=63v
63\ 1,4=45v
3*0,7=2.1A
2,1*45*67%=63,315w
i wyszło mi że potrzebuje transformator U wy 45v i 70W ale ze jestem laikiem wiec proszę szanowne grono o sprawdzenie moich obliczeń i poprawienie mnie .chciałbym również wiedzieć czy warto składać zasilacz, może kupić ale jaki.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
1. Wątpię, aby dało się podać 63V na sterownik. Zazwyczaj od 35V do 50V wytrzymują.
2. Dalsze obliczenia są złe:
- Masz do zasilenia 6 faz, a nie 3 (każdy silnik bierze 2x 0.7A).
- Uzwojenie pobiera moc U*I. Moc całkowita to 6*U*I, co u Ciebie daje 13.23 W
Jeżeli używasz PWMa, a nie regulatora liniowego (co jest prawie pewne), to potrzebujesz - powiedzmy - 2x zapasu mocy na wszystkie straty i jakieś duże obciążenia itp. 30W na takie silniki powinno wystarczyć.
Ja wczoraj zasiliłem 3 silniki 2.4V/2.5A z zasilacza laptopowego 19V/3.5A (czyli <70W). Dał radę, a u mnie łączna moc silników to aż 36W, czyli prawie 3x wiecej, niż u Ciebie.
2. Dalsze obliczenia są złe:
- Masz do zasilenia 6 faz, a nie 3 (każdy silnik bierze 2x 0.7A).
- Uzwojenie pobiera moc U*I. Moc całkowita to 6*U*I, co u Ciebie daje 13.23 W
Jeżeli używasz PWMa, a nie regulatora liniowego (co jest prawie pewne), to potrzebujesz - powiedzmy - 2x zapasu mocy na wszystkie straty i jakieś duże obciążenia itp. 30W na takie silniki powinno wystarczyć.
Ja wczoraj zasiliłem 3 silniki 2.4V/2.5A z zasilacza laptopowego 19V/3.5A (czyli <70W). Dał radę, a u mnie łączna moc silników to aż 36W, czyli prawie 3x wiecej, niż u Ciebie.
-
jestem laikiem z dolnej półki nie wiem jakich użyć sterowników do silników, chciałem zacząć
od zasilacza tak uważałem za stosowne .kolega ursus_arctos zauważył błędy w moich obliczeniach o których nie miałem pojęcia ,więc proszę szanownych kolegów o pomoc ,w dobraniu odpowiednich sterowników i uporać się z tym zasilaczem .
od zasilacza tak uważałem za stosowne .kolega ursus_arctos zauważył błędy w moich obliczeniach o których nie miałem pojęcia ,więc proszę szanownych kolegów o pomoc ,w dobraniu odpowiednich sterowników i uporać się z tym zasilaczem .
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
W załączniku znajdziesz arkusz w Excelu, który zrobiłem na podstawie info sponsora.
Powinien nieco pomóc w obliczeniach.
Powinien nieco pomóc w obliczeniach.
- Załączniki
-
- Obliczanie zasilacza do silników krokowych.zip
- (3.12 KiB) Pobrany 259 razy
-
- Posty w temacie: 4
Nie wiesz i nie dowiesz się, przynajmniej dopóki nie uzupełnisz wiadomości które przekazałeś. Wiedziałbyś o tym gdybyś poświęcił trochę czasu na zajrzenie do archiwum tego forum. Wiedziałbyś nie tylko jakie niuanse są istotne ale także znalazłbyś wszystkie odpowiedzi na swoje wątpliwości. W końcu to Ty będziesz wyskrobywał pieniądze na zakupy więc najlepiej by było gdybyś samodzielnie podjął świadomą decyzję.
Porozmawiaj sam z sobą do czego właściwie chcesz użyć tych silników i na jakie osiągi liczysz. Następnie przejrzyj kieszenie i oszacuj swoje możliwości finansowe. Kolejne zagadnienie- w jakim zakresie możesz liczyć na własne umiejętności a w jakim będziesz polegał na zakupach gotowych rozwiązań i pracy najemnej.
Dlaczego nie ma tutaj kłębiacego się tłumu ludzi gotowych poświęcić swój czas i wykonanie za Ciebie zadania domowego? Samo określenie silniki krokowe shinano kenshi 3,15v 0,7A 1,8 step niewiele mówi. Nie wynika z niego wprost jakiego sterowania wymagają. Na przykład jakiego są typu, ile posiadają wyprowadzeń .... Ta informacja rzutuje na rodzaj sterowników.
Inna sprawa że łatwiej znaleźć pomocną dłoń kiedy daje się dostrzec własne zaangażowanie pytającego w znalezienie odpowiedzi. Jeżeli początkujący walczy z wiatrakami, potyka się i czasem błądzi to zawsze ktoś wprowadzi bezinteresowną korektę. Jednak musi to być w jakiś sposób wyczuwalne.
Porozmawiaj sam z sobą do czego właściwie chcesz użyć tych silników i na jakie osiągi liczysz. Następnie przejrzyj kieszenie i oszacuj swoje możliwości finansowe. Kolejne zagadnienie- w jakim zakresie możesz liczyć na własne umiejętności a w jakim będziesz polegał na zakupach gotowych rozwiązań i pracy najemnej.
Dlaczego nie ma tutaj kłębiacego się tłumu ludzi gotowych poświęcić swój czas i wykonanie za Ciebie zadania domowego? Samo określenie silniki krokowe shinano kenshi 3,15v 0,7A 1,8 step niewiele mówi. Nie wynika z niego wprost jakiego sterowania wymagają. Na przykład jakiego są typu, ile posiadają wyprowadzeń .... Ta informacja rzutuje na rodzaj sterowników.
Inna sprawa że łatwiej znaleźć pomocną dłoń kiedy daje się dostrzec własne zaangażowanie pytającego w znalezienie odpowiedzi. Jeżeli początkujący walczy z wiatrakami, potyka się i czasem błądzi to zawsze ktoś wprowadzi bezinteresowną korektę. Jednak musi to być w jakiś sposób wyczuwalne.
-

odpowiadając na twój post zamieszczam zdjęcie jednego z silników które posiadam .
3,15V
0,7A
1.8 deg/step
wymiary:42x42x38
posiada 6 przewodów:czarny,brązowy,pomarańczowy(chyba),biały,czerwony,zółty.
firma:shinano kenshi
chcę zrobić małą frezarkę,
oczywiście jestem, zaznaczam laikiem jeśli chodzi o elektronikę ,choć szybko się uczę jeśli można tak powiedzieć .co do czytania postów to przeczytałem wydaje mi się wszystko o zasilaczach a na temat silników krokowych tej firmy jest skąpo napisane , jeden lub dwa posty ,o innych parametrach.
-
- Posty w temacie: 4
To już coś. Skoro 6 wyprowadzeń to najpewniej silnik bipolarny dwufazowy z podwójnymi uzwojeniami na fazę. Możesz to sprawdzić omomierzem. Powinieneś wyodrębnić dwa zespoły wyprowadzeń, po trzy przewody kontaktujące się ze sobą przez rezystancję uzwojenia ale między zespołami nie ma połączenia. Jeżeli tak jest to masz do wyboru kilka opcji o różnych cenach i parametrach. Dodatkowo jest możliwość kupienia gotowych sterowników bądź samych płytek PCB do samodzielnego montażu co wychodzi taniej. Na początek przyjrzyj się tym http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskb01.htm
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskb05.htm
Są tam też różne możliwości podłączenia silników z opisami, cenniki itd.
Poczytaj też o tzw płycie głównej, przekalkuluj a może dojdziesz do wniosku że bezpieczniej dla Ciebie, mimo że drożej będzie kupić cały gotowy zestaw sterujący do maszynki cnc. Wszystko czego potrzebujesz jest między innymi w tym samym sklepiku sponsora forum
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskb05.htm
Są tam też różne możliwości podłączenia silników z opisami, cenniki itd.
Poczytaj też o tzw płycie głównej, przekalkuluj a może dojdziesz do wniosku że bezpieczniej dla Ciebie, mimo że drożej będzie kupić cały gotowy zestaw sterujący do maszynki cnc. Wszystko czego potrzebujesz jest między innymi w tym samym sklepiku sponsora forum