L298N - Zabezpieczenie Termiczne

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
PETERS
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

L298N - Zabezpieczenie Termiczne

Post napisał: PETERS » 19 paź 2006, 12:15

W nocie pisze, że kostka ta posiada zabezpieczenie przed zbyt wysoką temperaturą... ale na czym ono polega?? Całkowicie wyłacza kostkę do jej ostygnięcia czy może ogranicza prąd??

Tagi:

Awatar użytkownika

webserver
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: webserver » 19 paź 2006, 14:09

PETERS pisze:W nocie pisze, że kostka ta posiada zabezpieczenie przed zbyt wysoką temperaturą... ale na czym ono polega?? Całkowicie wyłacza kostkę do jej ostygnięcia czy może ogranicza prąd??
Takie zabezpiecznie to nie zabezpiecznie jak sie zagrzeje za duzo to sie spali ...
Pozdrawiam PlotComplex.com

Autor tematu
PETERS

Post napisał: PETERS » 19 paź 2006, 20:48

No właśnie tego się obawiam, bo kostki przy próbach grzeją się dosyć dosyć... W planach mam dać wentylator, ale niewiem czy on da rade - silniki niezbyt duże - 1,5A.
Bo np. kostki audio jak się podgrzeją to poprostu się wyłączają na jakiś czas - o czym się sam przekonałem (lepsze to niż ma się spalić).
W nocie L298 jest wyraźnie napisane "OVERTEMPERATURE PROTECTION"

A spaliła się komuś taka kostka od wysokiej temperatury??

Awatar użytkownika

webserver
Kontakt:

Post napisał: webserver » 19 paź 2006, 21:34

Mi sie udalo spalic ;)
a tak pozatym to daj sobie spokuj z tym sterownikiem on jest do bani gubi kroki grzeje sie jak kaloryfer ( no chyba ze masz zimno w pomieszczeniu to sie nadaje idealnie ) proponuje TA8435 ja uzywam tych sterownikow i sa super wyciagaja z silnika cala moc a praca jest plyna oczywscie dzialaja z mikrokrokiem 1/8
Pozdrawiam PlotComplex.com

Awatar użytkownika

DoctorX

Post napisał: DoctorX » 19 paź 2006, 21:35

W moich sterownikach zabezpieczenie nie zdążyło chyba zadzialać,tylko dym i po scalaku.Załatwiłem w ten sposób podczas róznych testów około 6-8 scalaczków i nie wierzę w zabezpieczenie.Od tej pory mam zamontowane wentyle i większe radiatory niż standardowo są instalowane w SSK.
BTW
jako ciekawostkę dodam że część wykonawcza zasilona była zaledwie napięciem 32VDC
Sukces ojców ma wielu , porażka tylko jednego...

Misiu15go
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Misiu15go » 19 paź 2006, 21:37

PETERS pisze:No właśnie tego się obawiam, bo kostki przy próbach grzeją się dosyć dosyć... W planach mam dać wentylator, ale niewiem czy on da rade - silniki niezbyt duże - 1,5A.
Bo np. kostki audio jak się podgrzeją to poprostu się wyłączają na jakiś czas - o czym się sam przekonałem (lepsze to niż ma się spalić).
W nocie L298 jest wyraźnie napisane "OVERTEMPERATURE PROTECTION"

A spaliła się komuś taka kostka od wysokiej temperatury??
Do dobrego schłodzenia tych sterownikow jest potrzebny wentylator pokojowy z o srednicy koło 80cm uzywam taki i nie ma problemow
Jednak zrezygnował bym z tego sterownika i zakupił cos innego na twoim miejscu...

Awatar użytkownika

DoctorX

Post napisał: DoctorX » 19 paź 2006, 22:59

Widziałem w kilku profesjonalnych urządzeniach sterowniki L298 i nie było mowy o gubieniu kroków.Trzeba mierzyć siły na zamiary : jeśli obciążamy silnik a co za tym idzie sterownik ponad jego możliwości wtedy możemy mówić o niestabilnej pracy,a co za tym idzie "gubienie kroków".Sam sterownik nie jest zły,ale nieświadomie stosując jakieś tam silniki i do nich jakieś wyskrobane zasilacze wymagamy od maszynki rzeczy czasem przewyższjące ich możliwości.Do tego przy L298 wkraczamy w rezanie w metalach twardszych niż AL czy CU i zdziwko! "sterownik gubi kroki..." i co się dziwicie?!? Ilu z Was próbowało na stole krzyżowym (ręcznie)przekroić np.tekstolit? i co ?co się dzieje - doskonałe odczucie organoleptyczne,jak to obrabiany materiał "walczy" z frezem,a frez przecież ostry-bo nowy no i wiertarka rzeźkai ma niezłe parametry...
Tak w przysłowiową d. dostaje niewinny silnik 1-1.5A Nie wymagajmy od "zabawek" niewiadomo czego...PZDR
Sukces ojców ma wielu , porażka tylko jednego...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”