L298N - Zabezpieczenie Termiczne
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
L298N - Zabezpieczenie Termiczne
W nocie pisze, że kostka ta posiada zabezpieczenie przed zbyt wysoką temperaturą... ale na czym ono polega?? Całkowicie wyłacza kostkę do jej ostygnięcia czy może ogranicza prąd??
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Takie zabezpiecznie to nie zabezpiecznie jak sie zagrzeje za duzo to sie spali ...PETERS pisze:W nocie pisze, że kostka ta posiada zabezpieczenie przed zbyt wysoką temperaturą... ale na czym ono polega?? Całkowicie wyłacza kostkę do jej ostygnięcia czy może ogranicza prąd??
Pozdrawiam PlotComplex.com
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
No właśnie tego się obawiam, bo kostki przy próbach grzeją się dosyć dosyć... W planach mam dać wentylator, ale niewiem czy on da rade - silniki niezbyt duże - 1,5A.
Bo np. kostki audio jak się podgrzeją to poprostu się wyłączają na jakiś czas - o czym się sam przekonałem (lepsze to niż ma się spalić).
W nocie L298 jest wyraźnie napisane "OVERTEMPERATURE PROTECTION"
A spaliła się komuś taka kostka od wysokiej temperatury??
Bo np. kostki audio jak się podgrzeją to poprostu się wyłączają na jakiś czas - o czym się sam przekonałem (lepsze to niż ma się spalić).
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Mi sie udalo spalic
a tak pozatym to daj sobie spokuj z tym sterownikiem on jest do bani gubi kroki grzeje sie jak kaloryfer ( no chyba ze masz zimno w pomieszczeniu to sie nadaje idealnie ) proponuje TA8435 ja uzywam tych sterownikow i sa super wyciagaja z silnika cala moc a praca jest plyna oczywscie dzialaja z mikrokrokiem 1/8

a tak pozatym to daj sobie spokuj z tym sterownikiem on jest do bani gubi kroki grzeje sie jak kaloryfer ( no chyba ze masz zimno w pomieszczeniu to sie nadaje idealnie ) proponuje TA8435 ja uzywam tych sterownikow i sa super wyciagaja z silnika cala moc a praca jest plyna oczywscie dzialaja z mikrokrokiem 1/8
Pozdrawiam PlotComplex.com
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
W moich sterownikach zabezpieczenie nie zdążyło chyba zadzialać,tylko dym i po scalaku.Załatwiłem w ten sposób podczas róznych testów około 6-8 scalaczków i nie wierzę w zabezpieczenie.Od tej pory mam zamontowane wentyle i większe radiatory niż standardowo są instalowane w SSK.
BTW
jako ciekawostkę dodam że część wykonawcza zasilona była zaledwie napięciem 32VDC
BTW
jako ciekawostkę dodam że część wykonawcza zasilona była zaledwie napięciem 32VDC
Sukces ojców ma wielu , porażka tylko jednego...
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Do dobrego schłodzenia tych sterownikow jest potrzebny wentylator pokojowy z o srednicy koło 80cm uzywam taki i nie ma problemowPETERS pisze:No właśnie tego się obawiam, bo kostki przy próbach grzeją się dosyć dosyć... W planach mam dać wentylator, ale niewiem czy on da rade - silniki niezbyt duże - 1,5A.
Jednak zrezygnował bym z tego sterownika i zakupił cos innego na twoim miejscu...
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Widziałem w kilku profesjonalnych urządzeniach sterowniki L298 i nie było mowy o gubieniu kroków.Trzeba mierzyć siły na zamiary : jeśli obciążamy silnik a co za tym idzie sterownik ponad jego możliwości wtedy możemy mówić o niestabilnej pracy,a co za tym idzie "gubienie kroków".Sam sterownik nie jest zły,ale nieświadomie stosując jakieś tam silniki i do nich jakieś wyskrobane zasilacze wymagamy od maszynki rzeczy czasem przewyższjące ich możliwości.Do tego przy L298 wkraczamy w rezanie w metalach twardszych niż AL czy CU i zdziwko! "sterownik gubi kroki..." i co się dziwicie?!? Ilu z Was próbowało na stole krzyżowym (ręcznie)przekroić np.tekstolit? i co ?co się dzieje - doskonałe odczucie organoleptyczne,jak to obrabiany materiał "walczy" z frezem,a frez przecież ostry-bo nowy no i wiertarka rzeźkai ma niezłe parametry...
Tak w przysłowiową d. dostaje niewinny silnik 1-1.5A Nie wymagajmy od "zabawek" niewiadomo czego...PZDR
Tak w przysłowiową d. dostaje niewinny silnik 1-1.5A Nie wymagajmy od "zabawek" niewiadomo czego...PZDR
Sukces ojców ma wielu , porażka tylko jednego...