Skonstruowałem sobie sterownik silnika krokowego do mojej powstającej frezareczki CNC.
Sterownik działa, ale zastanawia mnie grzanie tranzystorów górnych które powinny być zamknięte.
Schemat znalazłem w Internecie ale ja go trochę przerobiłem.
Poniżej przedstawiam schemat części mocy.
Tylko dolne tranzystory są chopeerowane. Górne sterowane bez PWM.
Może mógłby ktoś rzucić okiem na schemat

Silnik podłączany do sterownika:
Napięcie:1.93V (na sterowniku jest jak na razie 10V)
Prąd fazy:4.2A
Moment trzymający: 2Nm

------------------
Przeprowadziłem kilka symulacji z moim układem i zauważyłem na czym polega błąd.
Załóżmy ,że włączony jest tranzystor Q5 i Q14, otóż podczas gdy chopeer rozłącza dolny tranzystor Q14 to w tym momencie dioda zenera D7 nie stabilizuje napięcia tak jak powinna i na bramce Q10 pojawia się napięcie, które odrobinę otwiera tranzystor powodując jego grzanie. W jaki sposób można rozwiązać ten problem, jak podłączyć tę diodę zenera aby podczas chopeerowania podwyższone napięcie dodatnie które przedostaje się przez obciążenie do sąsiadującego tranzystora górnego nie pojawiało się na bramce?
[ Dodano: 2011-04-09, 20:25 ]
No i po sterowniku, docelowo miał pracować na 40V i pracował chwile.
Na 10V wyciągałem 600mm/min przy skoku 1.75mm (silnika nie dało się zatrzymać w palcach choć bardzo chciałem).Niestety IRFZ44N mają napięcie 55V, bramki zasilałem z 50V, widać diody zabezpieczające nie poradziły sobie z przepięciami.
Poszły efektowne dymki i spaliłem dwa tranzystory sterujące oraz jednego mosfeta, coś jeszcze poszło ,ale jak narazie nie znalazłem. Więc sterownik idzie w odstawkę. Nie mam za wiele czasu, aby się bawić w poprawki więc zrobię sterownik unipolarny z chopeerem tyle, że silnik będzie miał 1.4Nm zamiast 2Nm. Może pociągnie frezowanie aluminium