problem z prawidłowym sterowaniem silników

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
tonieja555
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

problem z prawidłowym sterowaniem silników

Post napisał: tonieja555 » 26 lut 2011, 16:07

Witam wszystkich forumowiczów

Mam następujący problem,
Zbudowałem kompletne sterowanie maszynki CNC na krokowcach, do budowy wykorzystałem :
-Adapter portu LPT firmy Wobit AP3.8.4
-3 sterowniki silników krokowych firmy Wobit SMC 64v2 , dla każdej osi po jednym
-3 silniki StepSyn 103H7123-2611 - 3,5 A
-zasilacz na toroidzie Wobit 36 VDC
-zasilacz impulsowy 24v 1A - do zasilania adaptera - poprzez rezystor 1,6 kom wejścia ENABLE sterowników.
Do sterowania program mach 3 w wersji demo.

Po konfiguracji Macha działają przekaźniki, krańcówki, EStop włączam tuning silników i okazuje się że gdy podpięte są 3 sterowniki to silniki zachowują się jak oszalałe , nagminnie gubią kroki zmieniają kierunek itp. Po odpięciu 2 sterowników , na pozostawionym, silnik działa bez zarzutu stabilnie , w obu kierunkach. Działają wszystkie w ten sam sposób, byleby tylko nie było podpiętych 2 pozostałych, gdy podpięty jest jeden dodatkowy, silniki działają lepiej ale do doskonałości daleko. Wystarczy tylko wsunąś wtyk do sterownika bez podpiętego zasilania i problem występuje.

Macie może jakiś pomysł co może być przyczyną takiego działania?
Sterowniki zamieniałem miejscami, kontrolowałem piny na LPT itp. bez rezultatu. :roll:

Tagi:

Awatar użytkownika

FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: FDSA » 26 lut 2011, 16:39

Nie wiem ile prądu łądujesz w silniki... ale ten zasilacz 1A to moż e być troche mało.

Pozdrawiam

Autor tematu
tonieja555

Post napisał: tonieja555 » 27 lut 2011, 07:33

Witam FDSA
Zasilacz 24v /1 A użyłem do zasilania adaptera portu, producent sugerował 500mA.
Ale z niewydolnością prądową zasilacza może być coś na rzeczy gdyż objaw wskazuje na zbytnie obciążenie transoptorów wyjściowych adaptera LPT ale z drugiej strony - ile taki transoptor pobiera .
Jesli chodzi o prąd silników to sterowniki ustawione są na prąd fazowy 3,5 A
pozdrawiam

Awatar użytkownika

FDSA
Kontakt:

Post napisał: FDSA » 27 lut 2011, 09:59

Mój błąd... nie zauwazyłem że do silników masz inne trafo. W takim przypadku zasilacze są OK. A co się dzieje jak podłączysz tylko jeden sterownik?

Autor tematu
tonieja555

Post napisał: tonieja555 » 27 lut 2011, 16:48

Witam.
Jak podłącze jeden sterownik wszystko ładnie pracuje. Sterownik ustawiony na pełny krok przy zakładanej śrubie o skoku 4 mm czyli 50 kroków na milimetr . W takiej konfiguracji silnik pracuje stabilnie przy prędkości posuwu 750mm / min.
Tak jak już wspominałem wystarczy włożyć wtyk w sterownik od innej osi ( nie musi być podłączony do zasilania -podłączam step i dir i od tego momentu silnik zaczyna gubić kroki a jak podłącze kolejny to już dyskoteka na maksa.
pozdrawiam

Awatar użytkownika

FDSA
Kontakt:

Post napisał: FDSA » 27 lut 2011, 17:10

A czy płyta główna ma podciągniecia pinów portu LPT do zasilania przez jakieś rezystory?

Autor tematu
tonieja555

Post napisał: tonieja555 » 27 lut 2011, 21:47

Mówimy o płycie głównej CNC ? , jeśli tak to jest to płyta oryginalna wobitu nie mam do tego schematu , na złączu LPT płyty przylutowane między pinami 3 rezystory , ale jakie one mają zadanie trudno mi powiedzieć. Zasadniczo powinno działać ale tak nie jest.Mam zamiar spróbować z płytą innego producenta np. tylko chciałbym być pewien że to pomoże .
pozdrawiam

Awatar użytkownika

FDSA
Kontakt:

Post napisał: FDSA » 27 lut 2011, 23:05

Nie wiem co tam może być na kombinowane.. ale pierwsze co bym zrobił to sprawdził wszystko na innym komputerze i innym porcie LPT bo moze masz poprostu przypalony port i dziwnie sie zachowuje bo jakoś nie sądzę aby ktoś strzelił takiego bubla zeby nie podciągnał LPTa do zasilania.

Choć <myśli> zwłaszcza duże firmy które nie muszą dbać o klienta tylko mają go w 4 literach potrafią czasem zaoszczedzić 10 gorszy a ktoś potem ma problemy - oczywiście nie wiem czy tak jest w tym wypadku.

Pozdrawiam

Autor tematu
tonieja555

Post napisał: tonieja555 » 28 lut 2011, 16:36

Witam.
całe sterowanie sprawdzałem na 3 różnych komputerach, z czystym systemem bez wodotrysków - laptopie i 2 stacjonarnych, efekt ten sam.

podmienię płytę lpt i przetestuję . O efektach poinformuję.

pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”