Sterowanie + Komputer w jedenej obudowie

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
rap3k
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Sterowanie + Komputer w jedenej obudowie

Post napisał: rap3k » 28 gru 2010, 21:47

Tak jak w temacie ...
mam kilka pytań odnośnie owego zagadnienia
a oto pytania:

1) W obudowie komputera jest "niewykorzystane wytłoczenie" pasujące pod gniazdo LPT na płycie głównej SSK, wystarczy dwiema śrubkami przykręcić za gniazdo LPT na płytce i SSK się "trzyma" i tu pytanie czy to ze gniazdo LPT styka się bezpośrednio z obudową komputera nie spowoduje jakiegoś ERRORA? (kwestia wspólnej masy - chyba to jest masa ;))

2) pytanie podobne do 1) ale kwestia sterowników SSK-B01 planuje je zamocować "poziomami" tz. kupiłbym z CASTORAMY gwintowany pręcik - pociął go na ok. 20 cm odcinki, pręcik przykręciłbym do spodniej części obudowy komputera "rozłożone od siebie" jak płytka SSK "każe" i sterownik jeden na drugi (z pewnym odstępem od gabarytów) zabezpieczając/skręcając nakrętkami. Powstała by "kolumna" sterowników i pytanie: płytki sterowników w miejscach otworów maja styczność ze ścieżkami (co prawda są one powleczone czymś na kształt lakieru ... ale jest styczność- w czasie skręcania można "nadszarpnąć" powłokę ) a co za tym idzie rozumiem ze to "masa" ... nie spowoduje to ERRORA?

3) zasilanie i transformator - początkowo chciałem transformator lub zasilacz MZ-01 umieścić pod CD-Romem a nad stacją dyskietek ... ale pewnie wystąpił by jakieś ERROR? (jeśli nie to powiedzcie) dla bezpieczeństwa lepiej go umieścić jak najdalej od sterowników jak i innej elektroniki ??

4)na dzień dzisiejszy nie ma 4) :)

[ Dodano: 2010-12-29, 17:47 ]
nikt nie podpowie ?????

Tagi:

Adamu_1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: Adamu_1 » 29 gru 2010, 22:12

1. jak dla mnie to można zamontować za LPT, ale tak dla pewności sprawdź miernikiem czy jest kontakt.

2. Nic nie stoi na przeszkodzie aby zamontować płytki jedna nad drugą, nie dokręcaj ich za mocno to nie naruszysz warstwy ochronnej. Nie koniecznie musi być to masa. Można też zastosować przekładki plastikowe.

3.Tu masz racje najlepiej umieścić to najdalej od sterowników aby nie było problemów...

To tylko takie moje skromne zdanie na ten temat.... :P

Awatar użytkownika

Autor tematu
rap3k
Kontakt:

Post napisał: rap3k » 20 sty 2011, 21:45

1. spytałem sponsora jak to jest z tym połączeniem głyty do obudowy za pomocą gniazda LPT
Co do podłączenia płyty głównej, to jest ona już i tak połączona z
obudową komputera przez kabel LPT.
i fakt tak jest.

2. skoro masa płyty gl. sterowników jest wspólna z obudową to masa sterowników również (co do tych moich obaw odnośnie uszkodzenia powłoki ... nawet jeśli uszkodzę powlokę obok otworów to i tak tam przebiega masa .... wiec problemu nie ma)

3. na zdjęciach poniżej widać jak to wszystko wygląda, jest to surowe rusztowanie bez okablowania, w następnym tygodniu dokończę skrzynie, umieszczę na przedniej części diody, które mamy na płytce (wlutuje wstawię złączki coś podobnego co mamy w wiatraczkach tylko 2 pinowe), dwa włączniki jeden od komputera drugi od obrabiarki

co do tych gniazd LPT i RS232, którymi podłącze silniki i krańcówkę pytałem w temacie
https://www.cnc.info.pl/topics14/polacz ... t24486.htm
i dostałem zielone światło

proszę o opinie

Obrazek
Obrazek
Obrazek

[ Dodano: 2011-01-19, 19:37 ]
no i nie wiem co robić ....

jedni mówią, że połączenie w ten sposób obrabiarki może spowodować "pętle mas", które mogą powodować zakłócenia a inni że może tak być bo i tak połączenie mas jest poprzez kabel LPT.

i teraz pytanie do Was! jaki wy macie kabel LPT? tz. czy tą metalową obwódkę wtyczki/gniazda w kablu też macie połączoną? (jak badam miernikiem kablem i stykam na tą obwódkę na obu końcach .... pokazuje mi przewodność) wiec czy płyta główna sterownika jest w obudowie i się styka z obudową czy owa elektronika była by na zewnątrz komputera ... to i tak powstaje pętla mas przez LPT.

chyba ze mam zły kabel !

ratunku !

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 21 sty 2011, 07:54

teoretycznie ...
jeżeli wspólne masy odprowadzisz do uziomu to nie ma prawa się nic dziać.
poprawnie wykonana instalacja nie może nic przenosić do masy ( uziomu ).
Jak będą masy płytek połaczone szeregowo to zawsze możesz zrobić przewód wyrównawczy dla tych mas.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
rap3k
Kontakt:

Post napisał: rap3k » 30 sty 2011, 15:49

nie rozumiem :/
nie jestem elektronikiem...

z tego co wiem ... płytkę główna sterowników łączymy kablem LPT z komputerem

Obrazek
jak widać, obwódki kabla są połączone!

Obrazek
obudowa jest połączona z "obwódka" gniazda LPT w komputerze

a co za tym idzie ...
Obrazek

jesli płyta główna by była na zewnątrz komputera podłączona tym kablem to masa GND na tej płytce była by wspólna z komputerem
Obrazek

wiec jeśli by była w środku w taki sposób połączona to by to było to samo co wyżej
Obrazek

Obrazek
Obrazek

więc co mam zły kabel ? czy co ?!
czy są inne kable LPT które nie mają połączonych "obwódek"

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”