Zastanawiam się nad użyciem układu scalonego do silników krokowych we frezarce.
Chcę raczej skorzystać z gotowego drivera .Chciałbym sterować nim mikrokrokiem ew półkrokiem (unipolarnie ?) .Prąd ok.2,5-3 A. W grę wchodzi :
L298
A3977
TA8435
a może jest jeszcze coś godnego polecenia
(oczywiscie jezeli scalaczek nie kosztuje 100zł)
Chcę poznać opinie .Proszę mnie nie odsyłać do not aplikacyjnych. Chce aby ktoś powiedział że ten i ten jest dobry do tego natomiast ten do tego (sterowania) .Zalety i wady . I ew tanie źródło .
A może ktoś mnie odwiedzie od tego i zaproponuje sterowanie silnika uC i mostkiiem H . Kiedy uzyskam najlepszą Moc, moment obrotowy i prędkość do sprawnej obróbki metali ?
Nawiasem mówiąc Kumpel z pracy steruje Pic18fxx całość.na płytce SSK jest także Full Bridge na MOSFET'ach i jakiś układzik scalony. Do płytki dochodzą Standardowo STEP DIRECTION i ENABLE . Nie wiem czy one idą na Pic'a (uC) czy wpier na ten układ(translator , driver ) nie mam pojęcia .Mówił mi że Pic tłumaczy sygnały z sterujące na SPI .
I jeszcze jedno pytanko pytam bo nie wiem czy enable służy do odłączania cewek silnika od napięcia w postoju , czy także do kluczowania (PWM) ?
SERDECZNIE DZIĘKUJĘ ZA DOBR RADY
JAKI SCALAK dla Driverka silnika krokowego do 3 A
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
TA8435 - nie bardzo z tymi 2,5 - 3 A. Mam silniki na taki prąd na tym sterowniku i boję się ich zostawić na dłuższy czas włączone. Grzeją się dość solidnie ( nie tylko scalak ale i dwa rezystory 2 W. Pół biedy jak silnik pracuje i prąd nie zdąży wzrosnąć. Jak często trzyma moment - oś "z" - to wyczuwalnie zaczyna parzyć
, a mam to zasilone tylko z 12 V. Podejrzewam, że podanie napięcia 30 V - takie pasuje do silników - spowoduje, że ten prąd przez nie płynący osiągnie to maksimum w granicach 2,5 A i będzie można na nich wodę gotować. Poza tym regulacja prądu na cewki silnika jest możliwa dopiero po wymianie rezystorów.
Kupiłem, bo to najtańszy sterownik, ale coś za coś
Z resztą nie miałem do czynienia ( przynajmniej jak do tej pory ).
Poza tym do obróbki metali - silnik 3 i więcej Nm - a to już raczej pułap powyżej 4 A

Kupiłem, bo to najtańszy sterownik, ale coś za coś

Z resztą nie miałem do czynienia ( przynajmniej jak do tej pory ).
Poza tym do obróbki metali - silnik 3 i więcej Nm - a to już raczej pułap powyżej 4 A
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
ciekawy jest tb6560
opisik:
opisik:
opisik:
a ciekawostka... nowość to L6470TB6560 - scalony sterownik - 3.5A 40V krok=1/16
[hr]
[hr]
The TB6560AHQ/AFG is a PWM chopper-type stepping motor driver IC designed for sinusoidal-input microstep control of bipolar stepping motors. The TB6560AHQ/AFG can be used in applications that require 2-phase, 1-2-phase, 2W1-2-phase and 4W1-2-phase excitation modes. The TB6560AHQ/AFG is capable of low-vibration, high-performance forward and reverse driving of a two-phase bipolar stepping motor using only a clock signal.
[hr]
[hr]
Features
• Single-chip motor driver for sinusoidal microstep control of stepping motors
• High output withstand voltage due to the use of BiCD process: Ron (upper and lower sum) = 0.6 Ω (typ.)
• Forward and reverse rotation
• Selectable phase excitation modes (2, 1-2, 2W1-2 and 4W1-2)
• High output withstand voltage: VDSS = 40 V
• High output current: IOUT = AHQ: 3.5 A (peak), AFG: 2.5 A (peak)
• Packages: HZIP25-P-1.27, HQFP64-P-1010-0.50
• Internal pull-down resistors on inputs: 100 kΩ (typ.)
• Output monitor pin: MO current (IMO (max) = 1 mA)
• Reset and enable pins
• Thermal shutdown (TSD)
opisik:
L6470 scalony sterownik 7A (3A rms) 45V krok=1/128
[hr]
Features:Many advantages:
- [li]Operating voltage: 8 - 45 V[/li]
[li]7.0 A output peak current (3.0 A r.m.s.)[/li]
[li]Low RDSon power MOSFETS[/li]
[li]Programmable speed profile and positioning[/li]
[li]Programmable power MOS slew-rate[/li]
[li]Up to 1/128 microstepping[/li]
[li]Sensorless stall detection[/li]
[li]SPI interface[/li]
[li]Low quiescent and standby currents[/li]
[li]Programmable non dissipative overcurrent protection on high and low-side[/li]
[li]Two levels overtemperature protection[/li]
[li]Miniaturized and thermally enhanced[/li]
[li]packages: QFN7X7-48, HTSSOP28 and POWERSO36[/li]opis: http://www.st.com/stonline/products/lit ... /16737.pdf
- [li]System is heavily simplified[/li]
[li]No more dedicated μC to perform speed profile and positioning calculations[/li]
[li]A lot less passive components[/li]
[li]Better performance[/li]
[hr]
The L6470 dSPIN motor driver, using analog and mixed-signal technology, is an advanced fully integrated solution suitable for driving 2-phase stepper motors with micro-stepping. It integrates a dual low RDS(on) DMOS full bridge with all of the power switches equipped with accurate on-chip current sensing circuitry suitable for non-dissipative current control and overcurrent protection. A unique control system ensures a true 1/128 step resolution is achieved.
The digital control core can generate user defined motion profiles with acceleration, deceleration, speed or target position easily programmed through a dedicated register set. All commands and data registers, including those used to set analog values (such as current control value, current protection trip point, dead time, PWM frequency) are sent through a 5 Mbit/s SPI.
A rich set of protection features (thermal, low bus voltage, overcurrent, motor stall) allows the design of fully-protected applications, as required by the most demanding motor control applications.
[hr]
EVAL6470 demonstration board
[hr]
![]()
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm