Darumc pisze:czy jest jakis dosc prosty sterownik do silnikow unipolarnych (6 wyrpowadzen) i czy nie bylby dobry do tego sterownik jaki jest na stronie
Ottopa Jako "Prosty sterownik" tylko nie wiem czy warto go robic i czy moze miec zastosowanie do silnikow z drukarki xeroxa PM55-L.
Właśnie próbuję na próbę złożyć ten sterownik - co ciekawe największe problemy są ze skompletowaniem elementów - 74AC04N i 74AC08N. Podstawowe układy TTL, a nie ma. Co ciekawe ULN2803A jest dostępny bez problemu. Ale właśnie ten układ (ULN2803A) może pracować przy prądzie do 0.5A, więc sterownik nadaje się do naprawdę małych unipolarnych silniczków. Akurat mam kilka takich 12V, 0.16A.
Nie potrafię zrozumieć działania tego sterownika. Czy licznik 194 generuje sekwencję czterech impulsów potrzebnych do wykonania jednego kroku reagując na jeden sygnał DIR/STEP, czy też trzeba powtórzyć cztery razy ten sam sygnał sterujący, żeby silnik wykonał jeden krok?
Nie jestem też pewien, czy ten sterownik nadaje się do silników dwufazowych. Podejrzewam, że tylko do czterofazowych (pięć wyprowadzeń) - może ktoś wyjaśni tę sprawę. Bez zrozumienia działania układu 194 nie potrafię ustalić sekwencji sterującej.