Witam!
Mam sterownik zaprojektowany sterownik silnika na A3977 który będzie pracował z silnikiem 0,7Nm (1,7A). I mam teraz problem z doborem diod relaksacyjnych. W sklepach pytałem się o diody BYV27/50 ale nie posiadają niczego takiego. Jedyne diody jakie posiadam to diody BY399 (na opakowaniu z TME pisze że to są szybkie diody, ale porównując te BYV z tymi to mam zastrzeżenia co do ich szybkości). Czy mogę użyć te diody które posiadam bez obaw że uszkodzę A3977? Silniki mają poruszać ramieniem robota. Zasilanie sterownika to 12V (a akumulatora).
Diody relaksacyjne
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Witam. Teoretycznie wskazane przez kolege BYV27-50 i -200 roznia sie tylko dopuszczalnymi napieciami pracy. W kwestii max. pradu obie sa diodami 2A. Tak wiec spokojnie mozna dac -200. W kwestii BY399 to rzeczywiscie jest ponad 100ns roznicy. Jako zamiennik to kazda dioda Schottky'ego lub impulsowa U > 50V / I > 2A i jak najszybsza.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.