ksztat przebiegu dir

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
b_j
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

ksztat przebiegu dir

Post napisał: b_j » 02 kwie 2006, 20:40

Witam,
mam nastepujacy problem, jestem na etapie uruchamiania silników i próbnych - kontrolowanych ruchów :-) ...ale mój sterownik troche chyba nie dziala tj 3ba bo podczas ruchu robi krok w prawo krok w lewo ("trzesie sie " i nic z tego nie ma pożytecznego ).. w dosc niezsynhronizowany sposób. Moje pytanie brzmi nastepujaco .. jak wyglada sygnał na kierunek ??? jeden impuls (podobny do impulsu kroku) zmienia kierunek na przeciwny czy poprosu dla przeciwnego kierunku cały czas jest napiecie na DIR??? (bo sterownik potrzebuje ciągłego napiecia zeby był inny kierunek) Jeśli to jest tylko impuls do zmiany kierunku to jest jakis układzik który by zamienial to na ciagły stan wysoki az do nastepnego impulsu ?????
Jak odłacze kabelek dir to silnik sie kreci tj 3ba ( tzn dookoła - dośc płynnie ale gubi niektóre kroki ;--/ ale to juz inna historia ;-)

Prosze o pomoc....

Pozdr.

Tagi:

Adalber
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Adalber » 02 kwie 2006, 20:52

W 99% sterowników sygnał DIR to poziom napięcia np.wysoki -lewo ,niski -prawo .Gdyby do zmiany kierunku używany był pojedyńczy impuls istnieje niebezpieczeństwo ,że pojedyńcze zakłócenie zmieni kierunek .
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2006, 20:53 przez Adalber, łącznie zmieniany 1 raz.

PETERS
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: PETERS » 02 kwie 2006, 20:52

Jeżeli na DIR jest 0V to kręci w jedną jeżeli jest 5V kręci w 2gą stronę...

Autor tematu
b_j
Posty w temacie: 2

Post napisał: b_j » 02 kwie 2006, 22:09

dzieki , czyli upewniliscie mnie że przyczyna leży gdzie indziej ... no to musze zaczac kombinowac dalej :-) może macie jakies pomysły dlaczego tak jest ??? pokic co próbowalem tylko w turbo cnc , moze w kamie bedzie lepiej

jeszcze raz thx

Clash
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: Clash » 20 kwie 2006, 07:43

Kiedys mialem podobny problem, a przyczyna byla wrecz zalosna:) - za niski prad podawany na silnik. Dawalem 1A i silnik tylko "drżał". Tak jak Ty nie moglem znalezc przyczyny póki... nie podkrecilem napiecia do ok 2 A. Silknik ruszyl wtedy jak marzenie.

Musisz skontrolowac, czy przyczyna nie lezy w tak prozaicznej sprawie jak zasilanie:)

Yacek

Post napisał: Yacek » 18 maja 2006, 19:57

Troche w temacie, a jak wygląda sygnał kroku tzn. jaki powinien być czas trwania impulsu. I jeszcze jedno mam silnik 5 fazowy (pentagram) dwa tranzystory, jako klucze, sterują jednym wyprowadzeniem z silnika, prosze o podpowiedz jak powinna wyglądać elektronika pomiędzy nogą procka AVR a bazą tranzystora.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”