Witam wszystkich
co wy na pomysł jak w temacie doprojektować mostek mosfetów z rezystorem realizującym pomiar prądu i na wejscie sense do A3977 ??????
-czy A3977 dał by rade wysterowac mosfety bez drivera mosfetów ??
pozdr
A jakby dołożyć do A3977Sed mostek mosfetów ???
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
podłączenie dopalacza do A3977 nie ma wielkiego sensu 
dlaczego?
ponieważ utracimy możliwość mieszanego gaszenia - które realizuje A3977...
a co to jest mieszane gaszenie?
proszę luknąć na obrazki:
Mieszane gaszenie (mixed decay)
01) wykres gaszenia prądu

02) powolne gaszenie... slow decay

03) szybkie gaszenie... fast decay

04) mieszane gaszenie... mixed decay

aby realizować mieszane gaszenie trzeba odpowiednio sterować górne i dolne tranzystory końcówki mocy...

dlaczego?
ponieważ utracimy możliwość mieszanego gaszenia - które realizuje A3977...
a co to jest mieszane gaszenie?
proszę luknąć na obrazki:
Mieszane gaszenie (mixed decay)
01) wykres gaszenia prądu

02) powolne gaszenie... slow decay

03) szybkie gaszenie... fast decay

04) mieszane gaszenie... mixed decay

aby realizować mieszane gaszenie trzeba odpowiednio sterować górne i dolne tranzystory końcówki mocy...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
trudno skumać bez rysunków... ale z rysunkami chyba już widać o co biega?kszumek pisze:nie bardzo kumam o co chodzi z tym gaszeniem ?????????????
przeglądałem note 5 razy i dalej nic
zmieniamy szybkość gaszenia (rozłądowania) podczas czopowania - w celu poprawienia kształtu sinusoidy robionej czoperem....
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
To po co używać A3977? Prościej zrobić sterowanie na małym procku - zastąpić logikę w A3977 - i dać tylko końcówki mocy na mosfetach. Np. przerwaniem realizujemy obsługę przekroczenia wartości prądu - a pętlą obsługę kroków. Pozostaje sprawa wzmacniacza - komparatora do pomiaru prądu.
Pozdrawiam
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Witam
w sumie wykonanie na mikrokontrolerze wydawało by się całkiem sensowne tylko dlaczego nie ma praktycznie zadnych amatorskich opracowań ????
sam bym się skłaniał ku takiemu rozwiązaniu mielibyśmy dobry sterownik na dostępnych elementach z tym że nie jestem na siłach aby napisać do tego soft
moja przygoda na programowaniu narazie stoi na poziomie bascom + lcd i takie tam proste sprawy
nie wiem czy prosciej dołożyć jeszcze trzeba drivery mosfety pomiar prądu schemat troszkę sie rozrośnie
a moje 1 pytanie było raczej jako ciekawostka
i dalej jestem ciekaw co by było po podłaczeniu na upartego
A3977 + Mosfety
pozdr
w sumie wykonanie na mikrokontrolerze wydawało by się całkiem sensowne tylko dlaczego nie ma praktycznie zadnych amatorskich opracowań ????
sam bym się skłaniał ku takiemu rozwiązaniu mielibyśmy dobry sterownik na dostępnych elementach z tym że nie jestem na siłach aby napisać do tego soft
moja przygoda na programowaniu narazie stoi na poziomie bascom + lcd i takie tam proste sprawy
nie wiem czy prosciej dołożyć jeszcze trzeba drivery mosfety pomiar prądu schemat troszkę sie rozrośnie
a moje 1 pytanie było raczej jako ciekawostka
i dalej jestem ciekaw co by było po podłaczeniu na upartego
A3977 + Mosfety
pozdr