Czy dobrze to podłączyłem?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Czy dobrze to podłączyłem?
Witam wszystkich,
Budowe mojej frezarki postanowiłem zacząc od elektoniki, to moje pierwsze kroki w tym obszarze, dlatego proszę o poradę odośnie obwodu zrobiłem, mianowicie:
do takiego zestawu sterowników:
http://www.swistak.pl/auk...IEM-DO-CNC.html
podłączyłem silniki (bipolarnie szeregowo):
http://www.allegro.pl/ite...os_8_p_cnc.html
do tego mam trafo, które ma na wyjściu 12,5A, 24V + mostek (chyba - taka kosta do której jest przylutowany kondensator 10000)
Do przewodów które wychodzą z trafa podłączyłem wszystko równolegle - czyli 3 sterowniki i płytę główną.
Moje pytanie brzmi: czy mogę puścić w tym prąd, czy coś pominąłem? Zdaje sobie sprawę że na tym forum to może być troche banalne pytanie, ale ja jestem zielony w tych sprawach.
Z góry dziękuję za komentarze.
[ Dodano: 2008-03-10, 09:46 ]
Ups! linki nie działają, opis sterowników (ze Świstaka za 290zł):
Płyta główna SSK-MB1
umożliwia podłączenie 3 opcjonalnie 4 sterowników bipolarnych
ustawianie trybu pracy dla każdego sterownika
wyłączniki krańcowe dla każdego z silników X,Y,Z
dwa przekażniki do urządzeń dodatkowych
Np.chłodzenie narzędzia , usuwanie resztek materiału
Wyłącznik awaryjny STOP
Zasilanie 12V
Trzy sterowniki bipolarne TA8435
napięcie zasilania silnika max 35V
prąd 2,5A / fazę
czoper prądowy
regulacja prądu uzwojenia
Praca w trybie( 1/1,1/2,1/4,1/8 ) kroku
LPT
silniki takie:
57H56-3008B
1,26Nm
3,15V
2,1A
Budowe mojej frezarki postanowiłem zacząc od elektoniki, to moje pierwsze kroki w tym obszarze, dlatego proszę o poradę odośnie obwodu zrobiłem, mianowicie:
do takiego zestawu sterowników:
http://www.swistak.pl/auk...IEM-DO-CNC.html
podłączyłem silniki (bipolarnie szeregowo):
http://www.allegro.pl/ite...os_8_p_cnc.html
do tego mam trafo, które ma na wyjściu 12,5A, 24V + mostek (chyba - taka kosta do której jest przylutowany kondensator 10000)
Do przewodów które wychodzą z trafa podłączyłem wszystko równolegle - czyli 3 sterowniki i płytę główną.
Moje pytanie brzmi: czy mogę puścić w tym prąd, czy coś pominąłem? Zdaje sobie sprawę że na tym forum to może być troche banalne pytanie, ale ja jestem zielony w tych sprawach.
Z góry dziękuję za komentarze.
[ Dodano: 2008-03-10, 09:46 ]
Ups! linki nie działają, opis sterowników (ze Świstaka za 290zł):
Płyta główna SSK-MB1
umożliwia podłączenie 3 opcjonalnie 4 sterowników bipolarnych
ustawianie trybu pracy dla każdego sterownika
wyłączniki krańcowe dla każdego z silników X,Y,Z
dwa przekażniki do urządzeń dodatkowych
Np.chłodzenie narzędzia , usuwanie resztek materiału
Wyłącznik awaryjny STOP
Zasilanie 12V
Trzy sterowniki bipolarne TA8435
napięcie zasilania silnika max 35V
prąd 2,5A / fazę
czoper prądowy
regulacja prądu uzwojenia
Praca w trybie( 1/1,1/2,1/4,1/8 ) kroku
LPT
silniki takie:
57H56-3008B
1,26Nm
3,15V
2,1A
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Witaj. Ja też myślałem o elektronice ale teraz jaki buduje mechanikę już widzę, że niektóre rozwiązania elektroniczne bedą nieco inne (np 2 śruby na osi X zamiast jednej). Najpierw zrób mechanikę bo z nią sie namęczysz a reszta to popodczepiać i już. A jeśli wydasz kase na elektr. a ploter sie nie uda od strony mech.? Albo chęci zabraknie :p Pozdrawiam!
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Zrobiłem foto, mam nadzieję że można się w tym połapać, na razie podłączony jest jeden sterownik, do niego podłącze silnik (obok przewodów zasilających) Co do zasilania płyty to sprzedawca zapewnił mnie że można ją zasilać prosto z trafa (trafo ma na wyjściu 12V i 12,5 A - wcześniej źle podałem), człowiek pewnie zna się na rzeczy, ale intuicja każe mi się upewnić. Wszystko jest podłączone równolegle do tych listew.
Odnośnie kolejności działań - myślałem nad tym długo i stwierdziłem że z elektroniką będzie u mnie największy problem, bo po prostu się na tym nie znam. Mechaniki już trochę łyknąłem, bo akurat to studiuję (zaocznie), a poza tym pracuje w firmie która ma swój: Wydział Remontowy i Prototypów - już pogadałem, muszę tylko przygotować rysunki. Całość najpierw narysuje w solidzie - mam dużo czasu, nie śpieszy mi się, chcę całe przedsięwzięcie potraktować jako pracę inżynierską, a do jej pisania mam jeszcze 2 lata.
[ Dodano: 2008-03-10, 20:58 ]
foto:
Odnośnie kolejności działań - myślałem nad tym długo i stwierdziłem że z elektroniką będzie u mnie największy problem, bo po prostu się na tym nie znam. Mechaniki już trochę łyknąłem, bo akurat to studiuję (zaocznie), a poza tym pracuje w firmie która ma swój: Wydział Remontowy i Prototypów - już pogadałem, muszę tylko przygotować rysunki. Całość najpierw narysuje w solidzie - mam dużo czasu, nie śpieszy mi się, chcę całe przedsięwzięcie potraktować jako pracę inżynierską, a do jej pisania mam jeszcze 2 lata.
[ Dodano: 2008-03-10, 20:58 ]
foto:
- Załączniki
-
- DSCF8084.JPG (48.98 KiB) Przejrzano 1372 razy
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Hook-up
Podzespoly nie Polskie - ale warto przenalizowac.
- Załączniki
-
- Hook-up 2.pdf
- (825.53 KiB) Pobrany 1103 razy
-
- Hookup.pdf
- (50.88 KiB) Pobrany 749 razy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
podepnę się pod temat, bo po pierwsze też jestem zielony w elektronice a po drugie kolega ma te same sterowniki.
moje pytanie brzmi: jak podpiąć, znaczy znam kofigurację tylko oznaczenia wyprowadzeń sterowników są inne od oznaczeń silników.
Mianowicie
silnik:
A, A'
B, B'
C, C'
D, D'
a na sterowniku mam A+, A-/ B+, B-
jeszcze jedno pytanie. W opisie mam że mam podpiąć jako jedną cewkę czerwony i czarny, a niebieski i żółty mam spiąć do kupy, ale już nie pisze które to "+" a które "-". czy to ma znaczenie które plus a które minus w połączeniu szeregowym (przykład tylko dla jednej pary cewek.
moje pytanie brzmi: jak podpiąć, znaczy znam kofigurację tylko oznaczenia wyprowadzeń sterowników są inne od oznaczeń silników.
Mianowicie
silnik:
A, A'
B, B'
C, C'
D, D'
a na sterowniku mam A+, A-/ B+, B-
jeszcze jedno pytanie. W opisie mam że mam podpiąć jako jedną cewkę czerwony i czarny, a niebieski i żółty mam spiąć do kupy, ale już nie pisze które to "+" a które "-". czy to ma znaczenie które plus a które minus w połączeniu szeregowym (przykład tylko dla jednej pary cewek.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Wgryź się w temat sterownika a zobaczysz że wszystko jest opisane .
http://www.ottop.republika.pl/sterownik8435.shtml
Mam takie same sterowniki i płytę i wszystko działa ( a mimo to uwaliłem dwa układy)
A wracając do zasilania płyty głównej to ona zasilana jest 12 V a z płyty wychodzi 5V do zasilania logiki sterowników. Czyli to samo trafo może zasilać silniki jak i przez stabilizator 12 V płytę.
http://www.ottop.republika.pl/sterownik8435.shtml
Mam takie same sterowniki i płytę i wszystko działa ( a mimo to uwaliłem dwa układy)
A wracając do zasilania płyty głównej to ona zasilana jest 12 V a z płyty wychodzi 5V do zasilania logiki sterowników. Czyli to samo trafo może zasilać silniki jak i przez stabilizator 12 V płytę.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Co prawda nie używałem tego sterownika, ale nawet jak podłączysz nieprawidłowo silnik będzie się kręcił w drugą stronę lub nie będzie się obracał tylko wydawał piski i może się kołysać... Wystarczy zamienić podłączenie faz silnika i po sprawie.
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.