Czy ważna jest długosc kabla do transmisji
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
Czy ważna jest długosc kabla do transmisji
Witam
Chcę sobie zrobić kabel transmisyjny z komputera do maszyny mam schemat podłaczeń we wtyczkach RS232 . Tylko zastanawia mnie cxzy długośc kabla ma jakieś znaczenie ??
Jest to stra jusz maszyna Bostamatic 14-40
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Pozdrawiam
Andrzej
Chcę sobie zrobić kabel transmisyjny z komputera do maszyny mam schemat podłaczeń we wtyczkach RS232 . Tylko zastanawia mnie cxzy długośc kabla ma jakieś znaczenie ??
Jest to stra jusz maszyna Bostamatic 14-40
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Pozdrawiam
Andrzej
Tagi:
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witaj
Oczywiście że ma znaczenie , a jaki masz port V24 ??
i ile potrzebujesz tego kabla bo teoretycznie powinno działać bez problemu do 30 m ale może być więcej ale taka granica dla prawidłowego działania to 15m zależy od użytego kabla (gruby i ekranowany) i od możliwych zakłóceń ....
Oczywiście że ma znaczenie , a jaki masz port V24 ??
i ile potrzebujesz tego kabla bo teoretycznie powinno działać bez problemu do 30 m ale może być więcej ale taka granica dla prawidłowego działania to 15m zależy od użytego kabla (gruby i ekranowany) i od możliwych zakłóceń ....
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Zależy jeszcze od prędkości transmisji tzn. im mniejsza prędkość tym dłuższy może być kabel.easy2002 pisze:teoretycznie powinno działać bez problemu do 30 m ale może być więcej ale taka granica dla prawidłowego działania to 15m zależy od użytego kabla (gruby i ekranowany) i od możliwych zakłóceń ....
-
do pracy to 10 m by mi w zupełnosci wystarczyło.
A co do zakłuceń to czasami w tym miejscu uzywaja spawarki wirowej ale to jak bede pracował to się w inne miejsce przeniosą. Nie zagłebaiałem się w szeguły jakie tam jest napięcie teraz wiem tylko żę złącze PC jest na 9 pinów a złącze maszyny na 25.
A jak bedą spawać za ścianą betonową to bez kabla ekranowanego będzie normalnie wszysko działać , czy dla świetego spokoju kupić ten ekranowany??
[ Dodano: 2009-11-24, 22:31 ]
predkość transmisji nie będzie duża. Jak się byłego operatopra pytałem o te maszyne o stan techniczy to powiedział że do niej trzeba stary komputer żeby nie był za szybki i jej nie zawalił poleceniami bo się zawiesi
A co do zakłuceń to czasami w tym miejscu uzywaja spawarki wirowej ale to jak bede pracował to się w inne miejsce przeniosą. Nie zagłebaiałem się w szeguły jakie tam jest napięcie teraz wiem tylko żę złącze PC jest na 9 pinów a złącze maszyny na 25.
A jak bedą spawać za ścianą betonową to bez kabla ekranowanego będzie normalnie wszysko działać , czy dla świetego spokoju kupić ten ekranowany??
[ Dodano: 2009-11-24, 22:31 ]
predkość transmisji nie będzie duża. Jak się byłego operatopra pytałem o te maszyne o stan techniczy to powiedział że do niej trzeba stary komputer żeby nie był za szybki i jej nie zawalił poleceniami bo się zawiesi

-
A tak żebym wszystko na mam taka pinologie
złącze PC 9-pinów
1 brązowy DCD
2 crwony RXD
3 pomarańczowy TXD
4 różowy DTR
5 żółty GND
6 ciemnozielony+czrny DSR
7 jasno zielony RTS
8 czrny CTS
9 niebieski +
złącze maszyny 25 - pin
2 pomarańczowy
3 jasno zielony
7 żółty
3 > 2
7 < 3
5 - 7
Czyli mam kupić kabel skretke i przy złączu 9-pinowym podłączyć wszystklie przewody o w złaczu 25-pinowym tylko te 2,3 i 7 a reszte zaizolować ?? i co znaczą te 3 linijki ze znakami nierówności i pałzą???
[ Dodano: 2009-11-25, 09:51 ]
Będe bardzo wdzięczny jak ktoś mi to wytłumaczy .
Z góry dziękuje
Pozdrawiam
Andrzej
złącze PC 9-pinów
1 brązowy DCD
2 crwony RXD
3 pomarańczowy TXD
4 różowy DTR
5 żółty GND
6 ciemnozielony+czrny DSR
7 jasno zielony RTS
8 czrny CTS
9 niebieski +
złącze maszyny 25 - pin
2 pomarańczowy
3 jasno zielony
7 żółty
3 > 2
7 < 3
5 - 7
Czyli mam kupić kabel skretke i przy złączu 9-pinowym podłączyć wszystklie przewody o w złaczu 25-pinowym tylko te 2,3 i 7 a reszte zaizolować ?? i co znaczą te 3 linijki ze znakami nierówności i pałzą???
[ Dodano: 2009-11-25, 09:51 ]
Będe bardzo wdzięczny jak ktoś mi to wytłumaczy .
Z góry dziękuje
Pozdrawiam
Andrzej
-
- Lider FORUM (min. 2000)
link do strony z opisami:
http://www.elektronikapraktyczna.pl/oka ... _RS232.pdf
Chyba kolega trochę leniwy, bo wystarczy w Google wklepać RS232 i jest do znudzenia opisów.
Pozdrawiam
http://www.elektronikapraktyczna.pl/oka ... _RS232.pdf
Chyba kolega trochę leniwy, bo wystarczy w Google wklepać RS232 i jest do znudzenia opisów.
Pozdrawiam