Postanowiłem zbudować własny sterownik pod frezarkę CNC. Wydawało mi że to proste po przeczytaniu szerokiej literatury. Powinien być to taki który można przełączać między sygnałem z PC a ręcznym. Zacząłem od generatora na ne555 4-100Hz regulowany przez potencjometr. Podłączyłem go pod bramki które na tym etapie puszczały albo stałą "1" albo przepuszczała sygnał z generatora względnie od tego czy jest załączona krańcówka lub "stop". Krańcówki są zasilane w zależności od tego jaki kierunek jest włączony. Na tych bramkach jest też kierunek ustawiony zarządzający tranzystorami przekierowujących sygnały do poszczególnych ścieżek do uln2803. Sygnał generatora po wyjściu z bramek przechodzi przez przełącznik z sygnałem prędkości "Step" z PC, trafia na "licznik/przerzutnik" 4017 liczący 0-8 (8=reset). 4017 wysyła sygnał "1" na sieć 12tu diod, które rozdzielają sygnał na poszczególne uzwojenia pozwalające na sterowanie półkrokowe. Między diodami a 2803.
W teorii wszytko pięknie, ale po zmontowaniu układu tak jak powinien być nie pracuje silnik tylko stoi sztywno (moment trzymający).
Oparłem się głownie na EdW artykułach o silnikach krokowych.
Zamieszczam schemat logiczny i prowizoryczny rozmieszczenie scieżek (dwustronnie i kabelki) oraz przykład z EdW.
Proszę o pomoc.