Witam
Jako iż nadal nie mogę poradzić sobie z moim zestawem postanowiłem założyć nowy temat. Stary temat (dopisując do starego dalsze info nie przechodzi na początek na forum i stąd nowy temat) tutaj https://www.cnc.info.pl/topics12/schema ... t16004.htm
Do wszystkiego doszło to że zainstalowałem STEP2CNC wersje demo i mogę sterować maszyną tj o jeden krok strzałkami.
Ale jak juz wstukam najprostszy g kod to silnik zrobi krok i nic więcej?
W machu w ogóle nie rusza nie wiem co mam zrobić proszę pomóżcie!!
Problemów ze sterowanie CNC
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Może tak być. A jaki to przewód łączący płytę z kompem, nowy czy samoróbka??
[ Dodano: 2009-10-16, 19:33 ]
NIe pamiętam czy kolega sprawdzał czy silnik wykonuje kroki przy każdym impulsie na wejściu pul sterownika?? Bo istnieje jeszcze taka opcja że sterowniki 542M mogą pracować w trybie cw/ccw, który ustalany jest przy pomocy zworek wewnątrz sterownika. Wówczas jedno z wejść służy do bybru kierunku, drugie wyzwala ruch (pul ustala kierunek, dir wyzwala ruch, o ile dobrze pamiętam).
[ Dodano: 2009-10-16, 19:33 ]
NIe pamiętam czy kolega sprawdzał czy silnik wykonuje kroki przy każdym impulsie na wejściu pul sterownika?? Bo istnieje jeszcze taka opcja że sterowniki 542M mogą pracować w trybie cw/ccw, który ustalany jest przy pomocy zworek wewnątrz sterownika. Wówczas jedno z wejść służy do bybru kierunku, drugie wyzwala ruch (pul ustala kierunek, dir wyzwala ruch, o ile dobrze pamiętam).
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;