Zamienniki głowic liniałów

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
DJOTW
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Zamienniki głowic liniałów

Post napisał: DJOTW » 12 sie 2009, 16:15

Mam następujący problem:
muszę zakupić samą głowicę lub kompletny liniał optyczny do czytnika LIMIT. Firma ta stosuje na kablach złącza DB9 (9 pinowe złącze typu RS). Poszukując takich głowic (liniałów) zauważyłem, że produkty innych firm są często takie same (wygląd) co sugeruje, że mogą być również tak samo konstruowane, albo wręcz produkowane przez jakiś jeden zakład. Problem jedynie w tym, że firmy te często stosują inne rodzaje złącz. Myślę, że sposób odczytu wymusza stosowanie takich samych układów w głowicach.
Pytania są więc takie:
Czy można stosować głowice powiedzmy Easson, Fagor lub innych producentów do czytnika LIMIT?
Gdzie znaleźć schemat połączeń kabli we wtyczkach czytników poszczególnych producentów?

Jeśli ktoś ciekawy zapyta dlaczego nie kupię oryginalnego liniału od razu udzielam odpowiedzi - szukam okazji bo oryginały są drogie.

Pozdrawiam

Tagi:

grypol
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: grypol » 13 sie 2009, 00:00

moge podeslac rozpiski sino,easson,elbo,mitutoyu,haidelhain. Z tego co wiem wszystkie mają 2 sygnaly A i B przesuniete w fazie o 90 stopni, oraz zerujący . cala filozofia to rodzaj sydnalu TTL 0-5V, sinus 5V, TTL petla 20mA, lub petla sinus 20mA max. a fanuc,easson,sino i elbo czytaja TTL 0-5 V jak sie nie myle. jak co napisz na email, odpisze tu i tu. podeslij schemat, albo ilosc przewodów w zlaczu to sie cos znajdzie
w instrukcji obslugi powinno byc rozpisane zlącze. osobiscie podstawialem zamiennie knuth, easson,elbo i sino oraz ttl 0-5V na 20mA i odwrotnie
ps chyba sino sa najtansze a maja 3 lata gwarancji i mam ceny

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kostner » 13 sie 2009, 01:52

Koncowka to nie problem - tak jak grypol pisze wystarczy znac rozpiske pinow. A Sino nie polecam - jakosciowo najgorsze z jakimi sie spotkalem. Easson jest niezawodny i do tego tez nie drogi i pasuje do wiekszosci systemow. Jakby co odezwij sie na priva chetnie pomoge.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

Autor tematu
DJOTW

Post napisał: DJOTW » 19 sie 2009, 15:06

Zgodnie ze specyfikacją liniału jego głowica ma sygnał (output) TTL, EIA-422-A, 1 Vpp. Które z liniałów innych firm mają taki rodzaj sygnału?

grypol

Post napisał: grypol » 08 kwie 2011, 13:02

Taki sygnał mają np. Sino ka300,ka500. rozdzielczość 0,001mm 2 lata gwarancji

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”