Czy 30V ac to nie za duzo ?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Czy 30V ac to nie za duzo ?
Witam. Mam 3 sterowniki SSK-B02. Do tej pory uzywlaem zasilacza impulsowego 36V ale on ma wydajnosc tylko 4A a silniki maja po 3A. Mam transformator 2*30V 300W. DC bedzie z tego troche duzo. I teraz chcialbym wiedziec czy probowac podlaczyc czy spale uklady L298.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Witam.
Szczerze powiem, że obawiałbym się. Napięcie stałe na filtrze to coś ok. 40V, a to niby max. wg producenta sterownika. Prąd 3A też nie jest mały. Zgodnie z notą L298 układ pracuje max. do 46V, jednakże jako wartością nieprzekraczalną napięcia dla niego jest 50V. Może to nastrajać optymistycznie, jednak dla pewności nie zawadziłoby odwinąć z 2V z trafa. Zawsze oczywiście można zastosować ogranicznik na załóżmy 42V, jednak może się okazać, że jesteśmy za blisko granicy firmowej - pamiętajmy o rozrzucie parametrów.
Jednym zdaniem - można ale trzeba się zastanowić ile na tym zyskujemy i czy warto ryzykować. A ryzykuje ten kto używa.
Pozdrawiam.
Szczerze powiem, że obawiałbym się. Napięcie stałe na filtrze to coś ok. 40V, a to niby max. wg producenta sterownika. Prąd 3A też nie jest mały. Zgodnie z notą L298 układ pracuje max. do 46V, jednakże jako wartością nieprzekraczalną napięcia dla niego jest 50V. Może to nastrajać optymistycznie, jednak dla pewności nie zawadziłoby odwinąć z 2V z trafa. Zawsze oczywiście można zastosować ogranicznik na załóżmy 42V, jednak może się okazać, że jesteśmy za blisko granicy firmowej - pamiętajmy o rozrzucie parametrów.
Jednym zdaniem - można ale trzeba się zastanowić ile na tym zyskujemy i czy warto ryzykować. A ryzykuje ten kto używa.
Pozdrawiam.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
-
- Kontakt:
No to pieknie. Moglem wziac transformator 2*24V 200V zamiast tego co mam.
Moze ktos chce cos takiego:
http://sklep.avt.pl/p/pl/735/transforma ... -2x5a.html
55 zl.
Moze ktos chce cos takiego:
http://sklep.avt.pl/p/pl/735/transforma ... -2x5a.html
55 zl.
-
Nie ma co narzekać. Odwinąć mu kilka zwoi, zmierzyć - a nie od razu sprzedawać. W środku chyba nie jest zalewany...? Poza tym też nie masz gdzie transformatorów kupować. Zobacz : www.toroidy.pl
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
-
- Kontakt:
Nie chce nic odwijac bo jak znam zycie to wyjdzie z tego tyle, ze nawet za 2 zl nikt go nie kupi. A ten sklep to byl tylko przyklad. Za moj dalem 42 zl + przesylka.SQ3VAZ pisze:Nie ma co narzekać. Odwinąć mu kilka zwoi, zmierzyć - a nie od razu sprzedawać. W środku chyba nie jest zalewany...? Poza tym też nie masz gdzie transformatorów kupować. Zobacz : www.toroidy.pl
-
W takim razie pomysl o mocniejszym 400W/26V - 28V tak aby spokojnie pelen potencjal sterownikow wykorzystac / polkrok/. To juz od Ciebie zalezy.
-
- Kontakt:
Sprobuje ten co mam. Najwyzej bede mial motywacje zeby to wszystko wywalic w cholere i zajac sie czyms pozytecznym (mam na mysli picie piwa). Chyba, ze sie ktos zamieni na jakis mniejszy.SQ3VAZ pisze:W takim razie pomysl o mocniejszym 400W/26V - 28V tak aby spokojnie pelen potencjal sterownikow wykorzystac / polkrok/. To juz od Ciebie zalezy.
-
Jak nie to daj prostownik na zwykłych diodach i daj np. po trzy na każdą gałąź mostka. Zawsze trochę mniej. Ale powinno działać i bez tego. Zajrzyj do galerii kol. Leoo - może nad ogranicznikiem pomyślisz. Nie zapomnij o chłodzeniu, bo te stery łatwo rozgrzać.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Jeśli otwór trafa jest pusty, to zamiast odwijać drut możesz dowinąć kilka zwojów a powstałe uzwojenie włączyć w przeciwfazie do głównego (30V). Drut powinien mieć zbliżony przekrój, może to nawet być drut od instalacji czy wręcz kabel od przedłużacza. Oczywiście zamiast jednego grubego można zastosować kilka cieńszych drutów.etet100 pisze:Sprobuje ten co mam. Najwyzej bede mial motywacje zeby to wszystko wywalic w cholere i zajac sie czyms pozytecznym (mam na mysli picie piwa). Chyba, ze sie ktos zamieni na jakis mniejszy.
Na początek nawiń cienkim drutem kilka zwojów i zmierz napięcie (AC) jeśli będzie 2V to dobrze, jak więcej do odwiń trochę i sprawdź. Kiedy ustalisz liczbę zwojów możesz wykonać dodatkowe uzwojenie odpowiednim drutem.
Nie podłączaj trafa do zasilacza, tylko połącz uzwojenie dodatkowe z tym 30V (szeregowo) i włącz do sieci - oczywiście do sieci uzwojenie pierwotne. Jeśli napięcie na wyjściu obu uzwojeń wyniesie 32V to znaczy, że trzeba zamienić końce (biegunowość) jednego z nich.
Bez ingerencji we wnętrze trafa masz napięcie 28V.
Jeśli potrzebujesz 24V, to dodatkowe nawiń na 6V.