borykam sie z problemem takim chce sterowac silnikiem za pomocą pokrętłą bądz przycisku "plus" "minus"
zasada działania będzie taka sterownik dostaje sygnał na styk
- a - włancza zasilanie w obwodze/czyli uruchamia sie po podaniu sygnału z innego urządzenia/
- b - po podaniu sygnału silnik wraca do pozycji 0 albo wyłancza prąd płynący do silnika
dodam żę silnik jest 6 przewodowy sposób podłonczenia to bipolarny
zakres pracy silnika to od 0 stopni do 200 stopni
silnik będzie nawijałlinke taką jak od hamulca rowerowego bądz przeżutek rozchodzi mi się o to by silnik wykonał daną ilosc krokówi trzymał linkę w takiej pozysji dłuższy czas nawet do 30-40 minut i tu pomyślałem o chłodzeniu silnika wiatraczkiem z procesowa gdyż temperatura pracy jest dosc wysoka i długa może cośo silniku który zamierzam wykorzystac krok co 1,8 sopnia 2,7A na ośce znajdowac będzie sie szajbka silnik bardzo podobny do tego zasilanie będe miał tylko 12V
sterownik jednego silnika krokowego
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
sterownik jednego silnika krokowego
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Może zacznę od końca czyli od tego niepotrzebnego moim zdaniem zasilania stojącego silnika przez tak długi czas. Pomyśl czy w tym Twoim urządzeniu nie dałoby się zastosować samohamownego przełożenia obrotów. Na przykład przekładni ślimakowej, wydłubanej choćby z mechanizmu wycieraczki samochodowej. W tej sytuacji można by całkiem wyłączyć zasilanie silnika na postoju i nie grzałby się. Dodatkowy zysk z takiej kombinacji to możliwość zastosowania słabszego silniczka krokowego i tańszego sterownika. Jeżeli zadowala Cię manipulator z przyciskami + i - to sterownik mógłbyś sterować (masło maślane) z generatora testowego który w swojej galerii umieścił Leoo. Pozycję zerową może wyznaczać choćby wyłącznik krańcowy. To tak z grubsza nie wnikając w szczegóły całego schematu połączeń
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
pozycja zerowa będzie ustalała sie sama jeśli zniknie napięcie na obwodzie silnika
myśle o silniku krokowym gdyż po podaniu sygnału ne jeden pin i zaniku napięcia silnik powruci szybko na pozycje zero a przełorzenie ślimakowe no niestety trzeba liczyc 1-2 sekundy a to zadługo myśle nad jakimś hamulcem który to by ł zwalniany podczas oobrotu silnika elektromagnes
może powiem tak mam silnik do którego chcę załorzyc cos jak by tempomat dodawanie gazu będe wykonawał z pewnej odległosci powrót do stanu zero czyli silnik przejdzie na wolne obroty jeśli wykona zadanie raz będe chcia by obroty były 1500 a innym 2200 pierwotnie miał byc sygnałzwrotny domikrokontlorera ale mało na tym sie znam i zbyt wiele czasu na nauke poświecił bym
[ Dodano: 2009-07-05, 04:34 ]
szajbka na silniku będzie nawijała linke gazu
myśle o silniku krokowym gdyż po podaniu sygnału ne jeden pin i zaniku napięcia silnik powruci szybko na pozycje zero a przełorzenie ślimakowe no niestety trzeba liczyc 1-2 sekundy a to zadługo myśle nad jakimś hamulcem który to by ł zwalniany podczas oobrotu silnika elektromagnes
może powiem tak mam silnik do którego chcę załorzyc cos jak by tempomat dodawanie gazu będe wykonawał z pewnej odległosci powrót do stanu zero czyli silnik przejdzie na wolne obroty jeśli wykona zadanie raz będe chcia by obroty były 1500 a innym 2200 pierwotnie miał byc sygnałzwrotny domikrokontlorera ale mało na tym sie znam i zbyt wiele czasu na nauke poświecił bym
[ Dodano: 2009-07-05, 04:34 ]
szajbka na silniku będzie nawijała linke gazu
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]